Pogledajte ovaj neverovatan dokument iz 1925 godine

0
1226

Na osnovu zanimljivog i poučnog dokumenta (privatna zbirka Zorana Mažinga iz Opova) čiji je datum nastanka 4. jun 1925. godine, došli smo do saznanja da su sindikati sa početka 20. veka, osim izrabljivanja radnika od strane poslodavaca i loših uslova za rad imali još jedan veliki problem.  

U dokumentu koji je zajednički izdala Banatska trgovačko – industrijska komora i Zanatska komora iz Velikog Bečkereka (sadašnji Zrenjanin), a upućena industrijskim preduzećima, trgovačkim i zanatlijskim udruženjima u Banatu, kao velika pošast navodi se konzumiranje alkohola. A evo i kompletnog teksta:

Glavni Radnički Savez Jugoslavije, Međustrukovni Odbor u Velikom Bečkereku uputio je ovoj Komori molbu sledeće sadržine:

„Šestogodišnji rat između ostalih zaraznih bolesti doneo nam je ovamo u naš pitomi Banat i veliku potrošnju alkohola. Sve klase a najviše radničke klase od dužeg vremena u velikom broju i meri predala se trošenju alkohola. Nije zadatak sada Upravi međustrukovnog Odbora da navodi sve uzroke što radničku klasu bacaju u naručje najvećem neprijatelju čovečanstva alkoholu, već da širenju ove tako reći zarazne bolesti stane na put. Pošto se ova uprava slabom nalazi da ovu borbu sama uspešno sprovede, to se obraća gornjem Naslovu kao zastupniku poslodavačke klase, da priteče u pomoć zastupnicima radničke klase, znajući da ni poslodavački interes ne može biti, da im radnici budu pijanice, u borbi protiv alkoholizma.

Da bi ovu borbu uspešno vršili međustrukovni odbor je mišljenja, da se isplata radnika ne vrši subotom, kada radnicima stoji na raspoloženju jedan ceo dan da svoju zaradu potroše za alkohol, već četvrtkom kada radnici moraju drugoga dana na rad da idu, te tako neće imati prilike i vremena da svoju zaradu propiju, a posle da zajedno sa svojom porodicom gladuju.

Da Vas podsetimo:  Dobrovoljci iz Rusije u Srbsko-turskom ratu 1876.

Međustrukovnom Odboru je čast gornji predlog Naslovu poslati s molbom da ga u celom okrugu što pre sprovede.

Ujedno molimo da privolite sve posledice da isplatu vrše u kovertama i tačno označe koliko su od zarade odbili i zašto, kako bi radnici mogli u svako doba dokazati kako su porez na zaradu tako i ostale prinadležnosti kod starog poslodavca izmirili.

U nadi da će gornji Naslov našim molbama mesta dati molimo da o rešenju i našu upravu izvestiti, ostajemo sa poštovanjem.

Dostavljajući prednje primećuje ova Komora, da je ona još prošle godine u jednoj svojoj plenarnoj sednici zaključila, da se slaže sa predlogom ……. (izbledelo, ne može se pročitati) komore, da radnici budu četvrtkom isplaćivani, stoga bez – ponovnog pretresa ovog pitanja – preporučuje svim preduzećima, da iziđu u susret opravdanoj želji Radničkog Saveza i dnevnice isplate svojim radnicima četvrtkom svake nedelje.

PIJU KAO? Evo koja nacija TROŠI NAJVIŠE ALKOHOLA

Mada je ovaj dokument pisan pre ravno 91 godinu, moramo priznati da se nešto značajno u međuvremenu baš i nije promenilo. Sklonost prema alkoholu i dalje je aktuelna, možda je samo malo veći izbor maligana.

Izvor: Južni Banat

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime