Policija ne može da obezbeđuje neprijavljene skupove

0
24

“Policija ne može da obezbeđuje neprijavljene skupove.”

Aleksandar Vulin / Foto: YouTube Screenshot

Ministar unutrašnjih poslova o blokadama saobraćajnica u Srbiji (TV Pink, 6. 12. 2021. godine)

 

Obe blokade puteva, koje su u gradovima širom Srbije organizovane zbog usvajanja zakona o eksproprijaciji i referendumu i narodnoj inicijativi, protekle su uz incidente i bez vidljivog prisustva policije.

Ministar Aleksandar Vulin kaže da se policija “povukla” da “ne bi bilo opravdanja za nasilje”. Uprkos tome što na protestima nije bilo uniformisanih pripadnika policije, Vulin tvrdi da je blokada, koja je bila organizovana u više od 50 gradova, MUP koštala “oko million i sto hiljada evra”.

To su dnevnice ljudi, to je ishrana, to su troškovi goriva, prekovremeni sati, dakle sve ono što je bilo potrebno da funkcioniše država”rekao je Vulin na televiziji Pink.

Pored optužbe da su oštetili državni budžet, iako su oni ti koji ga pune, Vulin je građane zlonamerno optužio i da su blokadama potrošili novac za lečenje dece.

Znate kad ih slušam kad pričaju – ‘umesto što ste kupili to, mogli ste da izlečite jedno dete za milion evra’. E, da znate, u subotu ste mogli da izlečite jedno dete za milion evra. Milion evra smo bacili na ništa. Nije nikom bolje zato što smo bacili milion evra, nije nikom bolje što smo morali da plaćamo sve to policiji za vanredno angažovanje”.

Ministar policije je ocenio i da blokade nemaju “nikakve veze s ekologijom”, već da su “iživljavanje” i “teror izrazite manjine nad većinom”, kao i da su sukobi izbegnuti zahvaljujući “ogromnoj uzdržanosti i države i policije”.

Policija nije bila nigde, policija se pomerila da ne bi bilo opravdanja za nasilje, da ne bi bilo opravdanje za napad. Uostalom, policija ne može da obezbeđuje neprijavljene skup”, rekao je Vulin.

Vulinovu tvrdnju da je je subotnjim blokadama policija oštećena za “oko milion i sto hiljada evra” nismo mogli da proverimo, budući da nam iz MUP-a nisu dostavili specifikaciju troškova. Ali je zato njegova tvrdnja da policija ne može da obezbeđuje neprijavljeni skup lako proveriva.

Da Vas podsetimo:  ŽESTOKO: „Za nesreću u čačanskoj „Slobodi“ kriva je VBA“- kaže Novica Antić, predsednik VSS

Zakon o javnom okupljanju, u članu 9, jasno kaže da “poslove zaštite bezbednosti ljudi i imovine, bezbednosti Republike Srbije, zaštite javnog zdravlja, morala, zaštite prava drugih i druge poslove koji se odnose na održavanje okupljanja, obavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova i drugi nadležni organi”.

Ova zakonska obaveza važi i za prijavljene i za neprijavljene skupove, pa je odlukom da protestima uskrati policijsko obezbeđenje prekršen Zakon o javnom okupljanju, izjavio je Milan Filipović, pravnik JUKOM-a.

I Bojan Elek, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kaže za Istinomer da je policija morala da bude na protestima, bez obzira na to što nisu bili prijavljeni.

Dužnost policije je da osigura bezbednost na skupovima, čak i ako su spontani, to jest neprijavljeni. To je standard postupanja policije svuda”, kaže Elek.

https://www.istinomer.rs/

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime