Poruka ženama da prestanu da trpe nasilje

1
1383

Da se ne bi ponovili 16, 17. i 18. maj 2015. godine, kada je za samo 72 sata u Srbiji ubijeno 7 žena, prošle godine je ustanovljen Dan sećanja na ubijene žene žrtve porodičnog nasilja, a njega su, po prvi put, obeležili i u Nišu. Od 1. juna na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, što je, smatra direktorka Sigurne kuće Sonja Sćekić, još jedan način institucionalne borbe protiv nasilja.

800x600_Performans-Dan-secanja-na-ubijene-zene-JV-V-MPerformansom u centru Niša glumci Akademskog pozorišta SKC-a su pokušali da ohrabre žene da prijave nasilnike. Oni su nosili ispisane poruke, dok su mlade žene simulirale stradale u porodičnom nasilju.

Iz institucija koje učestvuju u obeležavanju Dana sećanja trvde da su spremni da reaguju i zaštite žene koje ne ostanu „neme“ na batine ili psihičko nasilje.

„Negde smo svi zakazali, i kao građani i kao društvo“

Iako iz Sigurne kuće kažu da je svake godine sve više žena u ovoj ustanovi jer su se, kako smatraju, „ohrabrile da napuste nasilnike“, podaci iz policije kažu da je 2015. godine bilo više „krivičnih dela porodičnog nasilja“ nego prošle godine.

U 2014. godini broj krivičnih dela nasilja u porodici iznosio je 313, u 2015. godini bilo ih je 444 i u 2016. je bilo 411 krivičnih dela – navode iz policije.

Podsetimo, prošle godine je u Srbiji pokrenuta peticija da 18. maj bude Dan sećanja na ubijene žene žrtve porodičnog nasilja i ovo je prva godina od kada se obeležava.

Tog dana je u porodičnoj kući čačanski biznismen ubio najpre svoju suprugu pa sebe, a dan pre toga desila se tragedija u okolini Kanjiže, kada je 55-godišnjak ubio snahu, njene roditelje, kao i svoju suprugu i njene roditelje, i na kraju je i sebi oduzeo život.

Poslednjih 6 godina 30 do 40 žena godišnje bivalo je ubijeno u situaciji nasilja u Srbiji. Znamo da smo negde svi zakazali – i kao građani i kao kompletno društvo, jer nismo ni smeli da dozvolimo da se to desi. Očekujemo da će se stvari promeniti na bolje – rekla je Sonja Šćekić.

2015. godine je, podsetimo, bilo mnogo prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama i u Prokuplju i Žitorađi.

Da Vas podsetimo:  Gde se zaposliti za 300 € u zemlji robova: Lear, Aptiv ili Leoni?

Uskoro novi zakon: Proganjanje takođe kažnjivo

Direktorka Sigurne kuće je podsetila da 1. juna na snagu stupa Zakon o sprečavanju nasilja u porodici po kome će, ističe, nasilnici biti strožije kažnjavani.

Novina je, objašnjava, i to što proganjanje postaje krivično delo.

Često se dešavalo da nasilnici pozivaju i šalju poruke ženama kada su na smeštaju u Sigurnoj kući. Ovo psihičko nasilje i proganjanje do sada nije bilo prepoznavano ali se sada situacija menja – kaže Sćekićeva.

Zakon, dodaje, predviđa i da se nasilnik udaljava iz kuće na 48 sati, a na predlog javnog tužioca može biti udaljen od porodice još 30 dana.

1 KOMENTAR

  1. Sve dok se ne promene uslovi života kroz uspostavljanje poštovanja porodičnih i tradicionalnih i opštih humanih vrednosti, sve dok se težina političko-ekonomskih promašaja bude ispoljavala kroz pucanje psihičkih i somatskih osobina ljudi, sve dok sredstva komunikacije ne budu utemeljena na međusobnom poštovanju, sve do tada će Zakoni biti samo neophodnost sankcionisanja posledice. Uzroke treba lečiti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime