Proslava Božića po Gregorijanskom kalendaru

0
935

rodjenje-hrista-bozic_660x330BEOGRAD, NOVI SAD -Hrišćani koji se pridržavaju gregorijanskog kalendara danas slave Božić, rođenje sina Božjeg Isusa Hrista. Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je u poslanici poručio da kultura naših međusobnih odnosa nije u tome da jedni druge potčinjavamo, nego da jedni druge obogaćujemo.

„Dokle god svi ljudi na svim nivoima ne zažive Isusovo milosrđe prema nama samima, među nama će biti nerazumevanja, sukoba i mržnje. To je razlog zašto papa Franja toliko naglašava da, pre svega, treba da se molimo jedni za druge“, naveo je Hočevar u Božićnoj poslanici.

Kako je dodao, papa nas poziva da molimo za sve one koji su išli pogrešnim putem zablude i zločina, i za sve one koji na bilo koji način uništavaju život, jer ko god uništava život, ponovo napada i progoni Isusa.

Hočevar će služiti misu u Crkvi Krista Kralja u Krunskoj ulici u Beogradu u 10 časova.

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja pozvao je okom tradicionalne ponoćne božićne mise u crkvi Svetog Petra vernike na „trezvenost i osećaj za pravednost u društvu punom narcizma“.

Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Svim građanima Srbije koji slave taj praznik po gregorijanskom kalendaru između ostalih su čestitali premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić, predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor, ministar pravde Nikola Selaković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Da Vas podsetimo:  Krizni štab nas je lagao!

rtv.rs

______________________

Svim čitaocima Korena koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru želimo srećan Božić. Mir Božji- Hristos se rodi!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime