Pucnjava u školi na Vračaru – MUP: Stradalo osam učenika i radnik obezbeđenja, šestoro dece i nastavnica povređeni

2
89
Osnovna škola Vladislav Ribnikar, Foto: Espreso

Učenik sedmog razreda Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu pucao je jutros iz pištolja na obezbeđenje škole, nastavnicu i učenike. Ubijeno je osam učenika i radnik obezbeđenja, saopštio je MUP. Šestoro dece i nastavnica su ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru i Klinici u Tiršovoj. Napadač K. K. (2009) je uhapšen.

Zaštitnik građana: Tragedija kao krajnje upozorenje našem društvu

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izajvio je da tragedija u osnovnoj školi „Vladimir Ribnikar“, kakav god bio motiv maloletnog ubice, predstavlja krajnje upozorenje da smo kao društvo prešli kritičnu tačku narastajućeg nasilja, na žalost, i među decom.

Za samo generaciju – dve stigli smo do pojave koja je bila nezamisliva pre tri ili četiri decenije, ukazao je Pašalić u saopštenju.

„Pozivam celo društvo, od roditelja preko prosvetnih radnika do predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, ali i decu, da mnogo više pažnje posvetimo prevenciji, edukaciji, ali i sadržajima koja naša deca svakodnevno upijaju sa društvenih mreža i medija“, poručio je zaštitnik građana.

Pašalić je, u svoje i u ime institucije, izrazio najdublje saučešće roditeljima i svima koji su jutros izgubili voljenu osobu, u nadi da će današnji slučaj ostati prvi i jedini, i da će društvo u Srbiji uspeti da se izdigne iznad izazova koje donosi današnje vreme u celom svetu.

Direktor KCS-a o stanju ranjene dece i nastavnice

Direktor KCS-a Milika Ašanin rekao je da su u Urgentni centar primljena četiri pacijenta, tri učenika i nastavnica, kao i da je reč o prostrelnim ranama.

Tri učenika su starosti oko 13 godina, dok je nastavnica 1970. godište.

Jedan učenik je u teškom opštem stanju, on je prebačen u operacionu salu sa teškim prostrelnim povredama grudnog koša i vrata. Jedan učenik ima prostrelnu ranu leve potkolenice, učenica je zadobila ranu u stomak i rane u obe ruke, dok je nastavnica ranjena u stomak i obe šake.

Da Vas podsetimo:  Prekršajna prijava Pinku zbog emisije u kojoj je Vučić izašao iz frižidera

„Svi pacijenti su u operacionim salama, pri kraju je operacija jedne učenice i ona je u stabilnom stanju, ostale čekamo i pratimo“, rekao je dr Ašanin.

Ekipa neurohirurga iz ove ustanove bila je u Tiršovoj, tamo je urađena operacija kod deteta koje je imalo tešku prostrelnu ranu glave.

Hronologija tragedije u školi na Vračaru

Učenik sedmog razreda Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu pucao je jutros oko 8.40 iz pištolja na obezbeđenje škole, nastavnicu i učenike.

Napadač K. K. (2009) je uhapšen.

Nastradalo je osmoro učenika i radnik obezbeđenja.

Teško je povređeno šestoro učenika i jedna nastavnica.

Povređeni, među kojima ima životno ugroženih, zbrinuti su u Urgentnom centru i Klinici u Tiršovoj.

Na mesto pucnjave stigli su i ministar prosvete Branko Ružić i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

U Vladi Srbije u 13.15 biće održana vanredna konferencija za novinare.

UNICEF: Dužni smo da osiguramo da su deca bezbedna u školi

UNICEF je uputio saučešće porodicama i prijateljima žrtava, preživelih, povređenih u ovom napadu i onima koji su doživeli traumu.

„Škola je mesto nade, optimizma i pripreme za bolji svet. Nije mesto za nasilje bilo koje vrste. Dužni smo da osiguramo da su deca bezbedna u školi!“, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Dodaje se da je taj tragični događaj podsetnik zašto su važni svest o mentalnom zdravlju i podrška, posebno u obrazovnom sistemu.

Kako se navodi, ne sme da se zaboravi značaj pravde za decu – ona ne mogu biti uhapšena ili krivično gonjena na isti način kao odrasle osobe i po zakonu imaju pravo na posebnu brigu i zaštitu.

UNICEF takođe poziva građane i medije da se uzdrže od postavljanja ili prosleđivanja fotografija i video-snimaka u vezi sa ovim nasilnim događajem, jer to može dodatno negativno da utiče na decu, porodice žrtava i njihove najmilije.

Da Vas podsetimo:  Radnici siti političkih tema i gladni osnovnih potreba

 

2 KOMENTARA

  1. DESILO SE, A VIŠE NIKADA!

    Akciju dečaka koji je pucao i ubio osmoro dece danas u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru i bezbednjaka škole, planski je ušao u školu i mesec dana ranije planirao ovaj događaj, kako je naveo načelnik PU Beograd Veselin Milić. Sada svi otkrivaju šta se desilo u školi, od ministara u Vladi do bezbednjaka i zaduženih za bezbednost u školi, a pripreme trajale mesec dana. Gde su tu akcije roditelja dečaka izvršioca ubistava, da li su njegovi profesori primetili njegove promene, a menjao je škole. Svi prelazili lako preko toga, a nastradala su nevina deca i bezbednjak škole i sada su svi čisti. Da čisti, oni to i njihovi misle, a nisu. Kako je moglo dete sedmog razreda osnovne škole da pripremi više revolvera i municije, a niko to da ne primeti, a da se razumemo četrnaesto godišnjak je ipak dete, razmišlja i pitanje kako smišlja, a da niko to ne primeti i odakle mu par pištolja, a niko ne zna, prvo roditelji, a zatim i njegovi drugovi, valjda ih je imao. Da ne dužim, saučešće najbližoj rodbini nastradalih i brzi oporavak ranjenima, a Zakon i oko njega zaduženih neka rade svoje posao u korist da se ovo kod nas više nikada ne desi. Prevazišli smo i zloćastu Ameriku.

  2. Placamo I placa cemo ovom bezumlju.Sve se otrglo kontroli.Kopiraju mnogi zapadni nacin zivota.Da li ce se iko probuditi?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime