Ram za fotografiju

1
1014

Dugo već neka fotografija nije izazvala ovoliko bure, koliko fotografija aktuelnog ministra zdravlja iz vremena kad je imao kosu, s nekadašnjim vođom Zemunskog klana. I verovatno ne bi bilo ovoliko buke da nije fotografije pokazao Velja. Nemojte da pomislite da branim svog (polu)zemljaka: Velja je ovo uradio samo da bi se osvetio onima koji su ga, kako je rekao, „izradili“.

spasojevic i loncar
Dušan Spasojević i Zlatibor Lončar

Međutim, nisu fotografije koje je pokazao Velja toliko veliki skandal. One su davnih dana nastale i pola zemlje je znalo za njih. Pardon: Svi su znali za njih, osim Velikog Vođe, Gospodara Vučića, Aleksandra Velikoradenika kom je opasno ugrožena titula Sveznajućeg. I Služba je znala za fotografije. Tačnije, Služba je imala fotografije. Bile su u raznim fijokama. Baš kao što još uvek neke druge fotografije stoje u fijokama raznih političara i službi, pa se sada pojavljuju neki novi zaštitnici vlade Srbije.

Međutim, bukom oko fotografija na kojima je ovekovečen tada običan specijalizant hirurgije Zlatibor Dr Lončar i sada pokojni šef Zemunskog klana Dušan Spasojević naivno se skretala pažnja oko pravog problema.

Problem sa Koridorima Srbije

Pusti Srbi: Više vole da komentarišu fotke, nego da čitaju tekst. Zato ih lako možete izmanipulisati. Zato je dva dana potrošeno na komentare da li je Lončar mogao da operiše, ili je mogao samo da ušiva nakon što je njegov profesor operisao. Da li je mogao uopšte da uđe u salu, ili je mogao da posmatra samo kroz prozorče… A tekst koji je istog dana pokazao Velja Ilić je prava glavobolja za naprednjake. I najveća greška koju je Velja napravio. U strateškom smislu. Jer, trebalo je (ako je već rešio da „ubode u srce“ svoje dojučerašnje koalicione partnere) da prvo prikaže slike, pa pokaže deo izveštaja, pa drugu sliku, pa novi deo izveštaja. Jednostavno – trebalo je da priupita nekog od novinara iz tabloida (a u Srbiji ih ima koliko ti duša ište), kako da drži pažnju na sebi.

Da Vas podsetimo:  A TI, SRBINE?

Ali, Velja se uplašio, pa je celu priču vodio iz rodnog mu Čačka, umesto da u Beogradu, u centru prestonice, saziva jednu za drugom konferencije za novinare, pa da mu dolaze svi živi.

Izveštaj koji je Velimir Ilić pokazao novinarima je mnogo važnija stvar. I trebalo je mnogo više da insistira na njemu. Izveštaj koji pokazuje haos na gradilištima auto-puta Niš – Dimitrovgrad, na deonicama na kojima je izvođač firma po imenu „Aktor“. Kada se udubite u ovaj dokument koji je sačinjen pre tačno mesec dana, prosto vas glava zaboli što plaćate porez ovoj državi.

PROČITAJTE IZVEŠTAJ U CELINI

I naravno: Kao što se zbog slika javio političar kog takođe ima na slikama iz Šilerove, da brani Velikog Vođu koji je herojski izdržao još jedan napad izdajnika vaskolikog boljitka srpske države, tako se i za izveštaj javio neko ko brani Velikog Vođu, a okrivljuje – naravno – Velimira Ilića.

Tako je doskorašnji direktor „Koridora Srbije“ Dmitar Đurović u intervjuu (ne)postojećoj državnoj agenciji Tanjug izjavio da je „bivši ministar Velimir Ilić, koji je bio ministar za kapitalne investicije u periodu od 2004. do 2007. godine kada su se radili idejni projekti na koridorima, direktan krivac za kašnjenje radova„!

Moraš biti stvarno glup da poveruješ u ovakav idiotizam.

Jer, čak i ako je Velimir Ilić, koji je svojevremeno bio zadužen za auto-puteve i izgradnju istih kriv što „nije naložio proveru glavnih projekata iako se već tada znalo da su rađeni loše i na brzinu“, reći da je „on lično odgovoran za sve posledice u vidu kašnjenja i plaćanja štete koje su iz toga proizašle, a koje su ogromne“ je bezobrazno pranje svoje biografije i svoje nesposobnosti.

Da Vas podsetimo:  KOLIKO VREDI ŽIVOT?

Podsetimo da je ovaj „elitni kadar SNS“ koji je završio Fakultet za uslužni biznis (šta god to bilo) u Novom Sadu već više puta je bio poznat po „probijanju rokova“:

Najpre zbog izjave iz avgusta 2013. da će „deonica Donji Neredovac – Srpska kuća u dužini od osam kilometara punog profila auto-puta biti završena do kraja septembra“ (što se završilo dvomesečnim zakašnjenjem – put je otvoren u novembru 2013). Đurović je u novembru 2014. epohalno saopštio i da će „deonica od Ljiga do Preljine, dugačka 40 kilometara, biti završena do 25. avgusta 2015.“. Setite se: Veliki Vođa uspeo je da protera kamione kroz tunele sa mesta suvozača 7. novembra 2016.

Ako ti projekti, kako tvrdi vrhunski „ekspert“ za niskogradnju Dmitar Đurović, nisu ničemu valjali, onda ih je trebalo revidirati. Jer, ako se krenulo sa radovima u 2012, kada je SNS došao na vlast, ako se znalo da su projekti loši, onda je bilo logično obustaviti sve dok se ne uradi revizija projekata, pa se onda sagradi onako kako treba.

Ovako, najlakše je slagati. Bez treptanja. Kako se u Srbiji to inače radi.

Laganje slobodnim stilom

Lider Nove Srbije je prvi politički pacov (figurativno govorim) koji napušta brod koji tone. Ako se desi (a postoje ozbiljne indicije da hoće) da ih napusti još jedan koalicioni partner, onda su Naprednjaci u velikom problemu. Znaju oni to dobro. Zato su krenuli po opštinama da vrbuju nove članove. Što obećanjima, što zastrašivanjima.

U međuvremenu, sada već nekontrolisano, upadaju iz laži u laž. Gase vatre koje se pojavljuju na svim neuralgičnim tačkama, krpe rupe koje se pojavljuju nakon loše urađenog krpljenja. Slučajevi fotografija i koridora su samo poslednja dva u nizu. Pre toga – slučaj zapošljavanja / angažovanja Aleksandra Jablanovića i Miše Vacića. Pre toga imate beskrajnu listu slučajeva. Od Tomine novosadske master diplome stečene u nedelju, „doktorata“ guvernerke, ministra unutrašnjih poslova i gradonačelnika Beograda, preko afere helikopter, volšebnih učlanjenja nekih sumnjivih likova u stranku, a potom u vladu, do Beograda na vodi, Savamale i voza za Kosovsku Mitrovicu. Sigurno možete da dopišete ovu listu sa još mnogo primera.

Da Vas podsetimo:  Crtice brozomorne

Ako se (bože zdravlja) Oliver Ivanović nađe na slobodi 31. januara, budite sigurni da će Đurić, Vulin i kompanija bez trunke srama lagati kako su upravo oni i mudra politika Aleksandra Vučića zaslužni za to što je taj čovek konačno, posle tri godine, na slobodi.

Laganje bez granica prevazilazi i mere elementarne pristojnosti u tek najavljenoj trci za predsednika Srbije, u kojoj će učestvovati Vuk Jeremić i (možda) Saša Janković. Kažem možda, jer još nije zvanično najavio kandidaturu.

Treba da vam bude jasno, ljudi: Što vreme više bude odmicalo, oni će biti u sve većoj panici. Jer, ostalo im je veoma malo ljudi koje mogu da kupe. Pardon, „ljudi“. Pojavljivaće se redom nove fotografije, stavljaćemo ih u nove ramove. Vreme je da se promene oni kojima je fotelja u skupštini ili vladi Srbije jedino zanimanje koje su imali u životu, kao i oni koji su im pomagali u tome. Vreme je da se promene svi oni koji su vam obećavali bolji život, a ostavljali vas u sve većoj bedi. Vreme je da se promene svi oni koji su vas lagali.

Aleksandar Bećić 

www.kolumnista.com

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime