Reciklirani Šešelj i „spasitelj“ Obradović

5
2355
Obradović i Šešelj / Foto: Vidovdan

Gledao sam tv duel Šešelj VS Boško. Ma bezveze. Kažu mi neki poznanici „Jesi li gledao kako je Boško rasturio Šešelja? “ ili obratno kako je Šešelj rasturio Boška. Niko nikog nije rasturio, samo su se bezveze optuživali, dva političara sa 3 % podrške u narodu.

Šta je zajedničko Bošku i Šešelju? Obojica su nacionalisti, obojica imaju agresivan, navalentan nastup prema političkim protivnicima i obojica optužuju jedan drugog da „rade za Amerikance“

Mladi lav protiv starog lava, stari Šešelj protiv malog Šešelja, Šešelj kao predstavnik stranke koja polako izumire, Boško kao predstavnik stranke koja se tek razvija (doduše jako sporo, već godinama unazad Dveri nisu došle ni do popularnosti da pređu cenzus), obojica eksploatisu srpski nacionalizam, ideologiju koja uvek ima podršku birača i velike simpatije u srpskom narodu čak i najveći probisvet koji priča o Kosovu, Rusiji, ustaškim zločinima, o manastirima… stiče simpatije kod mnogih ljudi u Srbiji. Nekim probisvetima to i jeste namera kada se predstavljaju kao nacionalisti. I nacionalisti nisu svi isti, ima ih raznih boja i ideja, neki podržavaju obnovu kraljevine, neki baš i ne. Neki podržavaju lik i delo Dragoljuba Mihajlovića, neki čak nemaju ništa protiv uvažavanja uspomene na NOB i Crvenu armiju.

Na Šešelja ne bih trošio previše reči. Boško me je jako neprijatno iznenadio, nije odgovorio ni na jedni konkretno pitanje: Da li poštuje lik i delo Dimitrija Ljotica (a Boško gleda blagonokalno prema nasleđu Ljotica samo izbegava da to javno i jasno iskaže)? Zašto je paradirao sa Ivanom Pernarom koji javno pokazuje simpatije prema ustašama? Ko finansira Dveri? Zašto je bio u koaliciji sa DSS-om i Sandom koja je izjavila mnoge skandalozne stvari kao naprimer da je Hrvatska imala pravo da sruši RSK i protera Srbe? Zaista čudni partneri za nekog ko se izdaje za srpskog nacionalistu.

Da Vas podsetimo:  Televizor je tada koštao 20 prosečnih plata! Slika Meštrovićevog "Pobednika" označila je početak jedne ere

Boško nije odgovorio ni na jedno pitanje već je ekviverbalnim izjavama, vikao parole i insinuacije, pokušavao skretanjem sa teme da zaobiđe pitanja. Za nekog ko se izdaje za oličenje poštenja u Srbiji i neko ko očekuje da mu drugi odgovore na pitanja, bio je dužan da odgovori. Boško je prebacio Šešelju da loše kadrira i da je u prošlosti loše ljude uzeo za svoje najbliže saradnike (Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Jorgovanka Tabaković i drugi), i da su ga svi nekadašnji najbliži saradnici napustili. Ali tužna istina je da su i Boška napustili njegovi najbliži saradnici (Miroslav Parović, Vladan Glišić i drugi ) Svaki pošten i normalan čovek u ovoj zemlji trebao bi da se zapita kakav je to političar Boško. Ako nam spasitelj izgleda kao Boško onda bolje da ne budemo spaseni. Pokazao je da je, kao i mnogi pre njega, politički špekulant i vrlo moguće novi Šešelj, novi večiti opozicionar koji putem svog pokreta kanališe narodno nezadovljstvo, kontroliše novi srpski nacionalizam koji je evoluirao u neku vrstu verskog nacionalizma, i svoje usluge prodaje onome ko plati više.

Dragan Karličić

vidovdan.org

5 KOMENTARA

  1. I jedan i drugi su mlatitelji prazne slame. Cim neko po ceo dan tandrce o patriotizmu, ja se drzim za novcanik ( da mi ga ne zdipe). Patriotizam je poslednje utociste hulje, rekao je jos davne 1775. Samuel Dzonson. Pravi patriotizam je privatan i diskretan, kao i svaka ljubav. Na ljubavi prema zemlji ili porodici se ne profitira.

  2. Boško i ovaj stari komunista nemaju ništa zajedničko.Ko je pametan vidi na levoj strani jedan normalan lik,a na drugoj matoru udbinu kreaturu.

  3. Karličiću,pametan čovek ili onaj koji ne podržava bagru,ne poistovećuje Boška i bitangu,već onaj koji treba da oblati poštenog čoveka,kada mu se da zadatak.Nego dobro je da isplivate,na čistinu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime