RFZO ne zanimaju pacijenti!

1
1858

lekPoslednjih dana smo se opet uveriti da su pacijenti u Srbiji za Republički fond, za zdravstveno osiguranje, samo brojevi i ništa više. Zadatak RFZO-a je očigledno da narodu uzme novac da bi dodatno napunili svoju već prepunjenu kasu. Ne mare za bolesne, za lekare, ali ni za novinare koji od njih traže odgovore na postavljena pitanja. Uzrok tome sigurno nije nedostatak vremena kod zaposlenih u ovoj državnoj instituciji. Trebalo bi samo ući u zgradu RFZO i videti da ona izgleda kao „Spejs šatl“. Nemalo je puta pisano i pričano da zaposleni imaju enormne plate? Pa ko sve to finansira? Mi, bolesni, napaćeni narod Srbije, izdvaja novac svakog meseca za njihov “nedostatak” vremena da se bar obrate pacijentima kad ima potrebe za tim.

Portalu Koreni pre nešto manje od mesec dana obratila se čitateljka sledećim mejlom i molbom da objavimo njeno pismo i da joj pomognemo da se dobije odgovor na pitanje koje je imala za Republički fond za zdravstveno osiguranje.

”Poštovana redakcijo Koreni,
obraćam Vam se sa jednom velikom željom ako možete dođete do nekih informacija kada su u pitanju lekovi za decu. Redovno čitam i pratim vaš portal, vidim da ste spremni da iznesete istinu, pa bih volela i da ova istina izađe na videlo. Samohrana sam majka sa bebom starom godinu i po dana, radim u državnoj firmi, plata mi je 19.000, a od toga moram da platim stan, obdanište (istu cenu kao i roditelji koji imaju dve plate, zato što je ova vlast ukinula subvencije), hranu, obuću i odeću za dete, a od ovog meseca, pored svih drugih troškova, imam trošak za detetove lekove. Naime, dete mi je bilo jako bolesno, ima jake alergije sto je stvorilo upalu ušiju i bronhitis, lečili smo se mesec dana i to smo morali svaki dan ići u bolnicu da primamo Longacef injekciju, jer država Srbija više ovu injekciju ne daje u domu zdravlja, već samo u bolnicama (kako kažu lekari zato što je skupa). Posle svega dete je dobilo terapiju od plućnog lekara koju mora koristiti najmanje naredna dva meseca, a verovatno i duže; to je Galitifen sirup i Nasoneh sprej, ali i Pulmicort. Od ova tri leka koje je prepisala doktorka specijalista dva leka se kupuju što iznosi oko 1500 dinara na 20 dana. Doktorka u Domu zdravlja nije mogla da prepiše, kaže da joj RFZO ne dozvoljava da Nasoneh ide tek od šeste godine, a Galitifen uopšte ne ide na recept. Ovo je stvarno veliki izdatak za naš skromni budžet koji ja, nažalost, neću moći da priuštim mom detetu. Pitala bih ovu državu zašto mi svaki mesec uzima za zdravstveno, ako ja od njih ne mogu dobiti ni najosnovniji lek za moje bolesno dete, da ne pominjem promenu mesta boravka, banju ili more koje preko PIO fonda više nikako nije moguće ostvariti.

Da Vas podsetimo:  Prihvatanje mandata sa pokradenih izbora značilo bi izdaju građana i priznanje legitimiteta čitavog izbornog procesa

S poštovanjem,

gđa Marković”

Redakcija portala je odmah prosledila ovaj dopis uz nekoliko propratnih rečenica:

”Poštovani,
Najljubaznije vas molim za odgovor (i pojašnjenje) u vezi navedenog u donjem delu prosleđenog pisma čitateljke. Mislim da bi bilo konstruktivno da prilikom objavljivanja njenog pisma, objavimo i vaš odgovor.

Srdačan pozdrav,

Nikola Janić
Glavni urednik Korena”

rfzoPitanje i molba Republičkom fondu je upućeno 9. juna, a do danas, posle dvadeset dana, nemamo odgovor koji možemo proslediti našoj čitateljki, ali i svim ostalim pacijentima, koji žele da čuju objašnjenje zašto u fondu nema novca za najosnovnije lekove, zašto lekari opšte prakse iz dana u dan mogu da im prepišu na recept sve manje lekova. Više nismo mogli da čekamo odgovor od državne institucije koja po zakonu o pristupu informacijama ima obavezu da odgovori, ali ne odgovara, tim pre što je stiglo i drugo pismo naše čitateljke:

”Poštovana redakcijo Koreni,
vi ste stvarno jedan portal koji rado pratim i čitam vaše tekstove iz razloga što kod vas mogu naći informacije kojih u drugim medijima nema. Spremni ste da svima pomognete, potražite svaki odgovor u ime ovog naroda. Pretpostavljam da ste u velikoj gužvi i da vam svakodnevno stižu mejlovi sa svih strana Srbije, da ljudi traže pomoć. Ja sam vam kao samohrana majka pre desetak dana uputila mejl sa molbom da zatražite odgovor od RFZO, zašto pojedini lekovi za decu ne idu na recept, ali još nisam dobila vas odgovor. Ne ljutim se na vas, i ne osuđujem vas, samo Vas molim, ako ste u mogućnosti. da od te lopovske državne institucije zatražite odgovor, jer stvarno nisam u mogućnosti da kupujem lekove za moje bolesno dete.

Da Vas podsetimo:  U javnom sektoru najlošije plaćena lokalna administracija, najveće plate ima pokrajinska

S poštovanjem
gđa Marković”

Sa iskrenim uvažavanjem za našu čitateljku, i sve posetioce portala. Jedino možemo da napišemo:

Stidimo se što RFZO građanima uskraćuju pravo, ne samo na dostup informacija, već i na lečenje!

Redakcija portala Koreni

1 KOMENTAR

  1. APSOLUTNO ste u pravu : Poslednjih dana smo se opet uveriti da su pacijenti u Srbiji za Republički fond, za zdravstveno osiguranje, samo brojevi i ništa više.
    Objavite spisak licnih primanja direktora PIO i RFZO po opstinama i videcete o cemu pricamo !

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime