Ružić sad mnogo bliži Vučiću nego Dačiću

0
223

Izvori Demostata o trenutnom raspoloženju i odnosu snaga u vrhu SPS-a

* SPS se profilisao kao klijentelistička stranka, koja je od 1990. neprekidno u vlasti, osim perioda od 2001. do početka 2004… Problem za socijaliste jeste i što im se osipaju birači – jedan deo, mahom starije populacije, umire, a postoji i značaj broj glasača koji su se priklonili naprednjacima, tako da je biračko telo SPS-a sve manje iz godine u godinu. Dačić i drugi visoki funkcioneri socijalista svesni su svega toga pa bi zato najsrećniji bili da na izborima nastupe na listi okupljenoj oko SNS-a.

*Spekuliše se da je Aleksandar Antić, „na koga je Vučić jedno vreme ozbiljno računao“, u međuvremenu postao „umnogome politički potrošen“, i da uprkos tome što se nalazi na mestu direktora Koridora Srbije, „nema neki veći uticaj“, ali da se nada da će ponovo biti deo izvršne vlasti.

U aktuelnim okolnostima niko od visokih funkcionera Socijalističke partije Srbije ne razmišlja o opciji da nakon narednih izbora okrene leđa naprednjacima i prikloni se opoziciji, navode nezvanično izvori Demostata upućeni u zbivanja u stranci koju predvodi Ivica Dačić. Tvrdi se i da je nedavna izjava advokata i socijaliste Tome File upućena protivnicima aktuelnog režima: “Bićemo u koaliciji (posle izbora) sa vama ako treba“ predstavljala „soliranje“. „Fila je materijalno dobro obezbeđen i može da govori šta god želi, dok ostali u SPS-u smatraju da samo saradnjom sa SNS-om mogu da rešavaju svoju egzistenciju, uostalom, Fila i nije u stranačkim strukturama“, objašnjava jedan od sagovornika Demostata.

Prema našim saznanjima, Ivica Dačić je trenutno politički verniji lideru naprednjaka i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću od mnogih u SNS-u, pa nije slučajno što je predsednik socijalista poručio reagujući na Filin javni nastup: „Ako neko u mojoj partiji zaista ima ideju da ulazi u bilo kakve dilove i dogovore sa Đilasom, taj neko može odmah da samog sebe izbaci iz SPS-a. Jer dok sam ja predsednik, ma dok sam ja živ, neće se desiti da ulazimo u koaliciju protiv Vučića“.

Da Vas podsetimo:  Celih 97 metara ne mogu da asfaltiraju 63 godine – Pet generacija žitelja Mileševske ulice u Sušici još nije dočekalo asfalt
Foto: printscreen Youtube (Socijalistička partija Srbije)

Lider socijalista, koji je i predsednik Narodne skupštine, ne krije ni da želi da na predstojećim izborima na različitim nivoima – od lokalnih, preko pokrajinskih i parlamentarnih, do predsedničkih, SPS nastupi na zajedničkoj izbornoj listi sa naprednjacima. Naširoko se spekuliše da je razlog za takav Dačićev stav činjenica da je on svestan da je „izgubio prostor za samostalno delovanje“, budući da je SNS u proteklih pet godina beležila stalni uspon, dok je SPS kao manji partner u vlasti, slabila. Kao glavni razlozi za pad rejtinga socijalista, navode se afere sa kojima su dovođeni u vezu pojedini funkcioneri Dačićeve stranke, a smatra se i da je veliko pitanje kome su lojalni odbori SPS-a – da li Ivici Dačiću, naprednjacima koji imaju svoje regionalne koordinatore širom Srbije, ili Branku Ružiću, predsedniku Izvršnog odbora SPS-a i aktuelnom ministru prosvete.

„SPS se profilisao kao klijentelistička stranka, koja je od 1990. neprekidno u vlasti, osim perioda od 2001. do početka 2004. Suština njihovog postojanja, pokazalo se, jeste učešće u vlasti, a ne program i ideologija, niti zadovoljenje interesa građana. Problem za socijaliste jeste i što im se osipaju birači – jedan deo, mahom starije populacije, umire, a postoji i značaj broj glasača koji su se priklonili naprednjacima, tako da je biračko telo SPS-a sve manje iz godine u godinu… Dačić i drugi visoki funkcioneri socijalista svesni su svega toga pa bi zato najsrećniji bili da na izborima nastupe na listi okupljenoj oko SNS-a. Naprednjaci, s druge strane, ne gledaju blagonaklono na predizborni savez sa SPS-om, jer SNS ima većinu i bez njih, odnosno ne žele da dele kolač sa socijalistima“, objašnjava izvor Demostata. Procenjuje se da socijaliste na nivou Srbije trenutno podržava oko pet odsto birača, što je maltene upola manje od rezultata koji su osvojili na parlamentarnim izborima održanim prošle godine, a da im je rejting još slabiji na nivou Beograda, gde, tvrdi se, uživaju podršku „oko tri do četiri odsto građana“.

Da Vas podsetimo:  Desnica u Srbiji – politički mejnstrim u službi vlasti

Da većina naprednjaka nije naročito „srećna“ zbog mogućeg zajedničkog nastupa na izborima sa socijalistima pokazuju i nedavne izjave predsednika Izvršnog odbora SNS-a Darka Glišića i potpredsednika te stranke Aleksandra Šapića. Bilo je znakovito što je Glišić hvaleći se izbornim uspehom u Negotinu i Mionici izbegao da pomene da su naprednjaci u Negotinu nastupili na listi na kojoj su se našli i SPS i Jedinstvena Srbija, a Šapić je povodom „slučaja Fila“ rekao: „Dačić je političar koji je često znao da jedno govori, a uradi drugo. Videćemo, mi za sada imamo zaista dobru saradnju“. Ipak, ocenjuje se da je gotovo sigurno da će Vučić i Dačić postići dogovor o jedinstvenoj izbornoj listi, jer „naprednjaci ne žele da se socijalisti odmetnu i odu u opoziciju, a i Vučić želi da na predsedničkim izborima dobije i glasove Dačićevih pristalica, pa će im SNS dati ponovo par ministarskih mesta u narednoj Vladi, kao i nekoliko direktorskih fotelja u javnim preduzećima i upravnim odborima“. Istovremeno, isključuje se mogućnost da bude povećan broj ministara iz redova socijalista nakon nove izborne trke.

Što se odnosa snaga u vrhu SPS-a tiče, nekoliko izvora Demostata tvrdi da se već pomenuti Branko Ružić politički znatno približio naprednjacima, i da mu je osigurano mesto i u novom sazivu Vlade. „Ružić je postao čovek od poverenja i samog Aleksandra Vučića, a dodatno se udaljio od Dačića“, kaže naš sagovornik. S druge strane, spekuliše se da je Aleksandar Antić, „na koga je Vučić jedno vreme ozbiljno računao“, u međuvremenu postao „umnogome politički potrošen“, i da uprkos tome što se nalazi na mestu direktora Koridora Srbije, „nema neki veći uticaj“, ali da se nada da će ponovo biti deo izvršne vlasti. Precizira se da Antić priželjkuje da u narednoj Vladi bude ili na čelu Ministarstva energetike ili saobraćaja, što su funkcije koje je već obavljao.

Da Vas podsetimo:  13 sumpornih godina

Među socijalistima koji su izgubili politički kredibilitet nalazi se i Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa. Izvor Demostata opisuje Bajatovića kao „prokazanog“, i veruje se da će njegovo ime biti i dalje pominjano o prorežimskim medijima u negativnom kontekstu (od ogromnih zarada do doktorske titule), što ide naruku naprednjacima koji „obaraju“ izbornu cenu socijalista.

https://demostat.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime