Samo sapun Srbina spasava

1
1283
Foto: pixabay.com

Iako je to bio sasvim logičan i očekivan sled događaja, pojava Korona gripa u Evropi kao da je sve iznenadio. Ulice nekih italijanskih gradova su opustele preko noći, rafovi prodavnica su prazni, turistička putovanja su otkazana… Jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija se posle jedne kratke vesti u novinama pretvorila u mesto za izbegavanje. Nakon vesti da obolelih ima i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori jasno je da je samo pitanje dana kada će se virus pojaviti i u Srbiji. Teoretičari zavere, naravno, tvrde da je virus već tu i da se broj obolelih i umrlih krije da ne bi došlo do panike. Dosadašnji sled događaja izneo je na videlo činjenicu da su mladi znatno otporniji na Korona virus kao i da nema umrlih u populaciji do 9 godina. Ako imate manje do 40 godina, stopa smrtnosti je ispod 0,2%. Dakle, najugroženije su starije osobe.

U međuvremenu, uzalud ćete pokušavati da u apoteci kupite maske za lice. Njih jednostavno nema a apotekari vas dobronamerno savetuju da ih i ne tražite i ne gubite vreme, jer ih nema ni u jednoj apoteci. Oni ih kaže naručuju od prozvođača ali ih ovi ne šalju u prodaju. Na pitanje „kako to, gde su?“ samo sležu ramenima. 

Po rečima nadležnih, neke prazne kasarne su spremne za prihvat obolelih, pretpostavljam da to znači da su zaludni vojnici po ugovoru uzeli metle u ruke i počistili zapuštene spavaonice sa metalnim krevetima na sprat.

Od svih mera preventive, predsednik Aleksandar Vučić je naročito insistirao na redovnom pranju ruku.

“U Srbiji nema zaraženih korona virusom, ima razloga za oprez, ali ne za i veliku brigu, a sve mere su preduzete. I redovno perite ruke. Predvideli smo sve do najsitnijih detalja. Od toga da ćemo povećati broj sanitetskog osoblja na graničnim prelazima koja nisu obuhvaćena sanitetskim timovima. Dakle, mi na svim glavnim prelazima, posebno prema Hrvatskoj, Mađarskoj, na sva tri aerodroma, svuda imamo sanitetske timove, pojačaćemo to i sa sanitetskim timovima prema Bugarskoj i Severnoj Makedoniji. Pripremili smo sve naše ustanove, objekte, sobe, uredili, uređujemo za potencijalne bolesnike, napravili sve što je potrebno da možemo da ih izlečimo. Zamolili smo dve kompanije koje proizvode zaštitne maske da ubrzaju svoju proozivodnju te vrste robe. Nikakvih problema nećemo imati, sem problema sa namernim ili slučajnim izazivanjem panike“,

 Za razliku od nekih ranijih prilika, ovog puta rakiju nije pominjao. Dežurni kritičari su ga već optužili za nedoslednost jer je ranije čak i deci sugerisao konzumiranje rakije kao izuzetno korisno za sve.

Ipak, teška srca, moramo da priznamo da rakija, pa ni najkvalitetnija šljivovica, nije lek protiv virusa. Čak ni kuvana rakija.

Beli luk pomaže u borbi protiv mikroba ali nije zaštita od Korona virusa. Ipak, s obzirom da poboljšava ukus jelima, slobodno ga konzumirajte. Što bi rekao Lane Gutović, „čim ne škodi znači da pomaže“.

Za razliku od maski i dezinfikacionih sredstava, sapuna ima dovoljno. Možda Srbima pranje ruku uđe u naviku pa nastave da ih peru i kad prođe opasnost od Korona gripa. U tom slučaju bi se potvrdila stara izreka da u svakoj nesreći ima i neko zrno sreće. Možda bi predsednik mogao objasni narodu da redovno pranje ruku, naročito posle toaleta, i uopšte lična higijena pomažu u borbi protiv mnogih drugih bolesti, ne samo gripa. Jer, izgleda da u Srbiji ima mnogo onih koji samo predsedniku veruju i samo njega slušaju.

Goca Savković

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime