Sastanak Brnabić i novinara – mazanje očiju javnosti

1
1090
Jelena Ćosić

Novinarska BIRN-a Jelena Ćosić ocenila je gostujući u Novom danu da je premijerkin sastanak sa Grupom za slobodu medija „mazanje očiju javnosti, javnosti u inostranstvu, da se pokaže da postoji neka vrsta volje“.

„Premijerka je navela da ima medija koji su objektivni, ali ne verujem da mislimo na iste medije. Ona kaže da ne postoji nijedan strah, ali mislim da se novinari boje za svoju bezbednost, da nije tako, ne bi postojale naše kolege koje imaju dvadesetčetvoročasovnu pratnju policije“, ocenila je Jelena Ćosić i dodala da postoji i drugi strah, koji je prisutniji – ekonomski, odnosno da će izgubiti posao.

Ćosić smatra da je to neka vrsta strategije koju Vlada ima u vezi sa medijima.

„Svaki put kad se određeni mediji spominju je da im se unizi ugled, snizi rejting i tako dalje… CINS, BRN, KRIK, N1, to su mediji citirani u inostranstvu, a ne mogu da im utiču na budžet, onda mogu na ugled“, kaže ona i dodaje da je sve pre jedan ciljani plan, više nego nerazumevanje.

Gošća N1 ističe da veruje da Ana Brnabić ne bi trebalo da sudi o medijima, ali da, kao javna ličnost, može da radi i takve stvari.

„Novinari se konstantno spuštaju u neke kalupe, a bilo koja od kategorizacija šteti medijima, šteti ugledu bilo kojih medija i novinarstvu kao takvom, kalup je da se umanji značaj određenih medijskih kuća“, smatra ona.

Jelena Ćosić kaže da nije sigurna da se prema broju medija može odrediti sloboda medijskog prostora u Srbiji, ili bilo kojoj zemlji.

„O tome govore drugi parametri, dolaze signali da situacija u medijima nije sjajna u Srbiji“, kaže ona.

Da Vas podsetimo:  Ubistva u Malom Orašju i Duboni – medijska morbidnost iznad etike

Dodaje, osvrnuvši se na komentar Ane Brnabić da je veća cenzura bila 2010. i 2011. godine, da je tada politička elita na drugačiji način reagovala na ono što su pisali.

„Iza toga stoji potencijalna opasna stvar, pored jasne diskreditacije i umanjenja na značaju, novinari koji se time bave mogu da budu mete drugih ljudi, ne nužno, ali potencijalno može da bude opasno“, ističe ona.

O premijerkinom sastanku sa Grupom za slobodu medija kaže da je „mazanje očiju javnosti, javnosti u inostranstvu, da se pokaže da postoji neka vrsta volje“.

„Dijalog se vrši kada obe strane razmenjuju ideje i sa obe strane neke stvari budu prihvaćene. Novinari nisu u prilici da dobiju odgovore od raznoraznih državnih institucija, vrlo često nam se dešava da budemo uskraćeni za bitne informacije, a to nije dijalog, to je jednosmerna ulica“, kaže Jelena Ćosić.

cenzolovka.rs / N1

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime