Sindikat Nezavisnost RTS-a: Uređivačku politiku uskladiti sa zdravim razumom

1
754
Foto: RTS , printscreen

Sindikat Nezavisnost Radio-televizije Srbije poručio je i vlasti i opoziciji da radnici RTS-a nisu “topovsko meso” za obračun na političkoj sceni i pozvali RTS da uređivačku politiku “usaglasi sa zdravim razumom”.

Dokle će se Informativni program naše kuće do poslednje kapi naše krvi boriti za odbranu svoje verzije stvarnosti, koja pritom tako upadljivo odgovara trenutnim nosiocima vlasti? Nije li napokon došlo vreme da se uređivačka politika usaglasi sa zdravim razumom, i da se na ekran javnog servisa kog plaćaju svi građani Srbije postave teme koje su od značaja za sve njih, a kojih sada na tom ekranu nema”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je vreme da javni servis počne da javnosti nudi ono što, bilo vlast bilo opozicija, od javnosti pokušavaju da sakriju, jer nije vest ono što na konferenciji za novinare saopšte portparoli i lideri opozicionih ili vladajućih stranaka, već ono što su pokušali da sakriju.

Nezadovoljni radom i uređivačkom politikom Informativnog programa RTS-a, pristalice dela opozicije blokirale su nedavno osam sati pristup zgradi javnog servisa, objavljujući pritom da je izlazak moguć ali da ulaska nema.

S obzirom da je blokada bila najavljena dan ranije, rukovodstvo naše kuće reorganizovalo je rad pomenutog segmenta RTS-a i izmestilo montaže i ostale kapacitete omogućujući tako da Dnevnik i ostale informativne emisije idu u program u neizmenjenom i neokrnjenom izdanju od uobičajenih”, naveo je Sindikat Nezavisnost.

Ocenjuje se da izmeštanje Informativnog programa na bezbedne lokacije u gradu, a ostavljanje radnika koji proizvode ostale segmente programa u blokiranoj zgradi, budi vrlo neprijatna sećanja na ratne Dnevnike iz proleća 1999. godine, kada je jedna od urednica Informativnog programa iz dana u dan pozivala pilote NATO pakta da dođu, i da ih “mi čekamo”.

Da Vas podsetimo:  Savet za štampu: „Novosti“, „Dnevnik“, „Kurir“, „Nova.rs“ , „Vranjska plus“ i RTV Vranje prekršili Kodeks

Kada su piloti na kraju došli noseći svoj uobičajeni tovar bombi, ni ta koleginica, niti iko od urednika i novinara Informativnog programa nije bio tu; bili su izmešteni na bezbedne lokacije. Bombe je tada dočekalo tehničko osoblje naše kuće, ostavljeno tu da izgine zbog jeftinih propagandnih poena za koje se smatralo da će ih ta kolektivna smrt doneti ‘našoj stvari’”, piše u saopštenju.

Navodi se da se, u suprotnom, ponovo bliži vreme kada će životi radnika RTS-a biti ugroženi, i kada će sami morati da ih štite.

U toj borbi za sopstveni život, kao što svi znamo, nema pardona. Pozivamo rukovodstvo naše kuće, i sve one kojima je do pravičnog rešenja naše sveukupne društvene drame, da na ovo misle na vreme”, piše u saopštenju.

Izvor: N1

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime