Šiptari u Makedoniji proglasili svoju „Republiku Iliridu“

0
1418

Nevzat HaliliNEKADAŠNJI lider albanske Partije za demokratsko delovanje u Makedoniji Nevzat Haljilji proglasio je danas na skopskom trgu Skenderebeg „Republiku Iliridu“.

Kako je naveo, „Republika Ilirida“ se zasniva na Ustavu SAD u čijoj preambuli stoji da svako ljudsko biće ima pravo da upravlja samim sobom.

Haljilji je rekao i da se ta republika zasniva na stavu američkog predsednika Vudro Vilsona koji je govorio da narodi imaju pravo na samoopredeljenje, javili su makedonski mediji.

Od premijera Nikole Gruevskog je zatražio da pokrene postupak za federalizaciju Makedonije.

Kao predsednik Iliride traži da Makedonija funkcioniše kao država sa dve ravnopravne republike, Ilirida i Makedonija, po principu bivše zajednice Srbije i Crne Gore i belgijske federacije.

„Danas smo proglasili Republiku Iliridu, a Makedonija treba da se uredi kao Unija Iliride i Makedonije.

Nismo za promenu spoljnih granica Makedonije, ali treba definisati administrativne granice Iliride i Makedonije. To treba da bude urađeno po modelu koji su pre nekoliko godina imale Srbija i Crna Gora i koji Belgija i sada ima“, rekao je Haljilji.

Kao predsednik Iliride traži da Makedonija funkcioniše kao država sa dve ravnopravne republike, Ilirida i Makedonija, po principu bivše zajednice Srbije i Crne Gore i belgijske federacije.

Ukoliko makedonske institucije budu ignorisale postavljene zahteve, Haljilji najavljuje referendum.

„Mi Albanci u Makedoniji imamo 400 hiljada glasova“, rekao je Haljilji.

Od premijera Nikole Gruevskog je zatražio da po primeru bivšeg belgijskog premijera, koji je 1970. godine naredio da Belgija bude federalizovana izda nalog parlamentu da započne proceduru za federalizaciju Makedonije.

On je rekao da je to neophodno zbog toga što Ohridski sporazum, iako je zaustavio sukob 2001. godine, nije uspeo da obezbedi ravnopravnost Albanaca i Makedonaca.

Da Vas podsetimo:  Zašto muškarci treba da nose aksesoare?

Proglašenje Iliride je pozdravio i Idriz Sinani predsednik Međunarodnog foruma za ljudska prava koji je rekao da je proglašenje te republike kraj diskriminacije Albanaca u Makedoniji.

„Albanske političke partije koje su danas aktivne u makedonskoj vladi i skupštini kao da su odustale od zahteva Albanaca za jednakošću sa slovenskim građanima“.

„Makedonski Albanci su godinama manipulisani, jer je prošlo toliko godina, a mi smo i dalje građani druge kategorije ako ne i treće. Rat koji je otpočeo u ime nacionalnog ujedinjenja Albanaca u jednu državu izgubio je svoju misiju i završio kao ustanak za poštovanje ljudskih prava. To se zove izdaja jer se ni jedan Albanac ne bi dohvatio puške zarad ljudskih prava. Albanac se bori za slobodu i nacionalno ujedinjenje sa maticom zemljom, Albanijom“, rekao je Sinani.

On je apelovao na institucije Iliride da to poštuju i da svaki čovek bude slobodan da uživa ta prava bez obzira na etničku pripadnost, rasu, boju i veru, jer je to jedini demokratski put koji se zasniva na savremenim ljudskim pravima i slobodama.

(Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime