Slučaj Termoelektro

0
1565

Prebacili novac na Kipar, zadužili se sopstvenim novcem pa otišli u stečaj

Kipar odakle se ta firma zadužuje sopstvenim novce. Jedan radnik tog preduzeća obratio se redakciji Teleprompter.rs sa tvrdnjama da je bankrot ovog preduzeća unapred isplaniran.

82Q4mDt

Radnici tvrde da unapred pripremljen plana bankrotsva firme “Termoelektro d.o.o” počinje još krajem 2011. godine.

U dopisu koji je prosleđen redakciji Teleprompter.rs navodi se da u periodu od 2010. do 2012. godine “Termoelektro” radi u inostarnstvu i ima prilive preko 60 miliona evra. Transakcije idu preko cifre od 150 miliona evra. 

Neoporezovan novac se 2012. godine izvlači sa računa “Termoelektro” i prenosi na Kipar odakle se “Termoelektro” zadužuje sopstvenim novcem preko firme “Termoelektro Projekt” i “Zarubeženergoproekt Europe Kipar”.

Vlasnici “Termoelektra”, “Termoelektro Projekt” i “Zarubeženergoproekt Euope” su identični, tvrde radnici. Ti isti vlasnici su i vlasnici firme “Termoelektro Group Limited Kipar”. Oni još tvrde da je Žarko Blanuša ključna ličnost iz Srbije.

Da bi osigurali svoj plan bankrotsva, pravi se dogovor sa SPS-om i Mirkom Stojkovim, koji je istovremeno i član Upravnog odbora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i direktor “Termoelektro Projekta” koji se pojavljuje sa potraživanjima prema “Termoelektru” od nekih 2 miliona evra, novac sa kojim su sami sebe zadužili, navodi se u dopisu našoj redakciji.

Radnici tvrde da su sami vlasnici firme “Termoelektro” predložili da se nad firmo pokrene stečajni postupak 17. marta 2014. godine.

Oni još dodaju da vlasnici “Termoelektro” bankrotom planiraju da odštete državu Srbiju za 500 miliona dinara, dadnike za neisplaćene plate i poreze i doprinose u iznosu većem od 800 miliona dinara, državu Nemačku na ime neisplaćenih poreza za preko 300 miliona dinara, kao i ostale poverioce iz Nemačke, Makedonije, Češke za preko 500 miliona dinara.

Da Vas podsetimo:  INTELEKTUALCI MIRNO POSMATRAJU SUNOVRAT SRBIJE

Dobro obavešteni izvori još dodaju da je u planu da se poslovi prebace na firmu “Termoelektro Projekt” i tako bez dugova nastavi sa uspešnim poslovanjem, navodi izvor.

Naš izvor još dodaje da se sve ovo odvija pomoći odgovornih u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, Ivane Matić i Mirka Stojkova.

Očajni radnici tvrde da je prethodni stečajnu pravnik, koji je imao volju i želju da reorganizacijom sapsi “Termoelektro” do bankrotstva, smenjen i da su kroz ovaj stečajni postupak prošetala čak tri stečajna upravnika.

– Problem je u datumu koji nam se približava, 17 septembar. Stečajni upravnik koji je postavljen od strane povezanih lica, ‘Termoelektro Projekt’ i ‘Zarubeženergoproekt Europe Kipar’ odobriće njihovo potraživanje od oko 3 miliona evra. Posle toga jedino ostaje da i nama odobri naše potraživanje od 7 miliona. Verovatno će nas osporiti i oterati u parnicu koja košta, a mi novca za parničenje nemamo. Tih 3 miliona evra, su skinuli sa računa Termoelektro, poslalni na Kipar i odatle zadužili Termoelektro preko Termoelektro Projekt i Zarubeženergoproek Europe, priča jedan od radnika upućen u slučaj malverzacija.

Radnici su čak podneli i krivične prijave protiv odgovornih vlasnika “Termoelektro” zbog prouzrokovanja lažnog stečaja, krivičnog dela zloupotrebe položaja odgovornog lica, oštećenja poverilaca, poreske utaje i neuplaćivanje poreza po odbitku.

Očajni radnici se pitaju zašto još uvek niko nije procesuiran.

Krivična prijava 1 / Krivična prijava 2

Krivična prijava 1 / Krivična prijava 2
Krivična prijava 1 / Krivična prijava 2

Teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime