Smej se, smej, uvek se smej!

0
51

Više decenija stara pesma Miroslava Ilića nimalo nije izgubila na aktuelnosti. Naprotiv. Treba se smejati uvek i na svakom mestu. Jer smeh je lek. Ako hoćete da budete zdravi, da vam je lepo, da ste privlačni i poželjni, samo se nasmejte. Glasno, od srca i iz dubine bijela grla!

Zašto je dobro smejati se? Prilikom smejanja luče se hormoni sreće, kao što je endorfin koji ublažava bolove. Smeh se može smatrati prirodnim analgetikom. Osim toga smeh smanjuje stres, pomaže srcu jer povećava protok krvi i snižava krvni pritisak. Takođe pomaže imunološkom sistemu organizma jer oslobađa serotonin koji jača imunitet. Zatim smeh će vas učiniti pristupačnijim u društvu drugih ljudi; logično je da će svako radije razgovarati i družiti se s veselim čovekom od tamo nekog baksuza koji neprestano kukumavči i jadikuje!

Razloga za smeh ima uvek. I svuda. Eto, na primer, kada prva dama Evropske unije izjavi da Ukrajina mora dobiti rat protiv Rusije, a Putin mora da odgovara za zločine pred međunarodnim krivičnim sudom, i najozbiljniji čovek mora da se nasmeje. Manje ovoj dami a više Evropi koja nema alternativu, u liku EU, koju predvodi jedna tako genijalna osoba.

Foto: printscreen

No, ne treba gledati preko plota. Prvo počistiti u vlastitom dvorištu. Hoću reći prvo da se razgalimo primerima iz našeg doma. Nedavno je guvernerka Republike Srbije izjavila da je krompir poskupeo za 152% u odnosu na prošlu godinu zato što je vreme slavlja i svadbi. Kao, zbog korone ranije se nije slavilo i pravile se svadbe, a sada je to naglo krenulo, pa narod mnogo jede krompira na svadbama! Velika potražnja za krompirom, i logično, cena skače! Ja bio ubeđen da se na svadbi jede pečenje, roštilj i torta, a ono krmpir! Od srca nas nasmejala!

Da Vas podsetimo:  Nije Linglong kriv…

Kad nas je pre neki dan Ministar finansija zadužio u Emiratima za milijardu dolara, sa tri posto kamate, i objašnjavao da je to dobro za Srbiju, nikad manja kamata, ovim zajmom se mi zapravo razdužujemo jer vraćamo ranije uzete skupe kredite i slično, opet smo se slatko nasmejali. Svaki kredit je dobar za Srbiju, a ova vlast je za deceniju zadužila državu za nekih sedamnaest milijardi. Pre njih Srbija je dugovala 14 milijardi dolara, a sada već 31. Za to vreme smanjio se broj stanovnika, ali je dug porastao enormno. Naravno, to je za naše dobro. Sve će to narod vratiti. Jednog lepog dana, a možda i ranije. Doduše, još nisu vraćeni ni Brozovi krediti. Doktor Mali sedi u fotelji u kojoj je sedeo slavni Laza Paču. Čuven po štedljivosti i prvi ministar finansija koji je uravnotežio srpski budžet. Rashode je smanjio na razumnu meru a povećao prihode. Prve godine njegovog ministrovanja nije bilo više budžetskog deficita. U vreme carinskog rata s Austrougarskom, kao ni kasnije tokom Balkanskih ratova i Velikog rata i postradanja. Takav finansijski genije, po struci lekar, toliko je bio skroman da nakon njegove smrti njegovoj udovici je ostala samo penzija i Pačuovo imanje koje je nasledio od oca. I kako da se ne nasmeješ kada vidiš Malog doktora u stolici u kojoj je sedeo Lazar Paču?

Tek Europrajd u Beogradu! Mogao je Bajden, Putin ili Zelenski da zahteva održavanje „Parade ponosa“ u našem glavnom gradu, od toga ništa biti neće. Paradu zabranili svi faktori u Srbiji. Kad ono, ipak bila šetnja. Na radost srpskog naroda. Postali smo Evropa. Imali smo se sučim ponositi. Neko se nasmejao prizorima s parade, neko nije, šta ćemo? Verujem da Bajden i Putin i nisu mnogo brinuli o beogradskom Prajdu. Verovatno ni Zelenski. Pogotovu on ne. Volodimir Zelenski ima druge preokupacije. Ima i razloga za radost i smeh. Sam je komičar, ali na bojnom polju njemu ide sve potaman. Još malo, uz pomoć zapadnih demokratskih država, pobediće u ratu s Rusijom, povratiće sve izgubljene teritorije, sve do Krima, a Ukrajina će biti primljena u EU. Jer, rekosmo, Evropa nema alternativu. Zelenski ima i lične razloge za zadovoljstvo. Uspešno je izdao vilu u Toskani, po italijanskim novinarima, nekom ruskom bračnom paru za pozamašnih stotinak hiljada evra. Uz tolike pare i sopstvenu ličnu skromnost, za Volodimira Zelenskog nema zime. Čovek nosi vojničke majice. Ni njih ne mora da kupuje. Dobija besplatno od vojske. Koliko vidimo ni žilete ne koristi. Pa, na šta troši tolike novce?

Da Vas podsetimo:  KUDA?

Danima bismo mogli nabrajati primere koji nas mogu i moraju nasmejati. Dovoljno je pogledati televizijski prenos skupštinskih zasedanja Republike Srbije. Šta tu sve može da se čuje? I da se vidi. Kako se ne nasmejati Zakonu o rodnoj ravnopravnosti jezika koji predviđa da svako zanimanje mora imati i ženski oblik, a svi koji napišu u novinama recimo za ženu da je psiholog a ne psihološkinja, biće kažnjeni? Ajde sada označi ženu koja upravlja lokomotivom – mašinovođica! A tek otorinolaringologica! Za taj zakon glasali su i poslanici po struci književnici!

Smej se, dakle, pre i posle jela. Čim ustaneš, nasmej se. Ako ne ide, samo pogledaj jutarnji dnevnik. Svakako treba se smejati u podne, ali i pre spavanja. Zbog lepših snova. Neko se smeje od srca, mnogo više njih od muke, a treći, čini se takvih je najviše, smeju se a da ni sami ne znaju čemu i zašto. Smeju se kao lud na brašno.

autor:Miodrag Tasić

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime