Spaljen srpski list, Dačić uputio protestnu notu Zagrebu

0
982

Čelnik Autohtone hrvatske stranke prava Dražen Keleminec na protestu u Zagrebu spalio primerak nedeljnika Novosti, glasilo pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj

Dvadeset simpatizera Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) danas je protestovalo ispred sedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu pod sloganom „Zaustavili smo vas 1991, zaustavićemo vas opet“.

Dražen Keleminec

Čelnik te neparlamentarne stranke Dražen Keleminec pritom je spalio primerak SNV-ovog nedeljnika „Novosti“ i pozvao premijera Andreja Plenkovića da ne zabranjuje pozdrav „Za dom spremni“.

„Nemojte se, Plenkoviću, time igrati, to je opasno i za vas i za vašu stranku i za one koje vi podržavate. Jer, vi podržavate one koji su palili i i ubijali hrvatsku državu i bili protiv Hrvatske 1991. godine i hteli veliku Srbiju na teritoriji Hrvatske ili nekakvu Jugoslaviju“, poručio je Keleminec, prenosi N1.

Kako naveode , on je istakao i da su došli ispred sedišta SNV Milorada Pupovca da bi se suprotstavili njihovoj velikosrpskoj politici u Hrvatskoj. „Zaustavili smo ih 1991, zaustavićemo ih i sada.“ Protest je nadzirala i snimala interventna policija.

Pristalice su na skupu nosile zastavu sa stranačkim grbom na kojoj je bio i natpis „Za dom spremni“. Keleminac je istakao da se taj pozdrav ne sme pomerati sa spomen-ploča, poručujući da su uz njega mnogi branitelji dali živote za Hrvatsku. Tvrdi i da se novcem iz hrvatskog državnog budžeta podižu četnički spomenici.

„Ako vi skinete ploču HOS-a, mi ćemo skinuti sve četničke ploče po Hrvatskoj i četnički spomenik u Srbu“, rekao je. Ističe i da je pozdrav „Za dom, u boj“ koristio i ban Josip Jelačić, a zajedno s pristalicama u više je navrata tokom protesta uzviknuo „za domovinu spremni“, te čelnika SNV-a ironično pozvao:

„Ajde, Milorade, piši ponovo prijave protiv nas, jer smo viknuli da smo spremni braniti domovinu. Jer Milorad Pupovac je predsednik Vlade i finansija, on je državni advokat. Milorad Pupovac vlada hrvatskim medijima, on je kralj u Hrvatskoj. Misli da je kralj Aleksandar“, izjavio je Keleminec, navodi  N1.

Predsjednik SNV-a i saborski zastupnik, Milorad Pupovac, osvrnuo se za Novu TV na paljenje tjednika Novosti. “Ja sam navikao trpjeti nečinjenje države. Napade na moju obitelj, na institucije i na mjesta gdje rade pripadnici srpske zajednice. Jer očito za Srbe mira u Hrvatskoj nema”, rekao je Pupovac.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija želi dijalog i dobrosusedske odnose sa Hrvatskom, ali da to podrazumeva da svi moraju da se uzdržavaju od provokacija

Da Vas podsetimo:  Sokolska društva u Južnoj Americi

Kako prenose mediji, Dačić je rekao da je Srbija uputila protestnu notu zbog paljenja nedeljnika srpske nacionalne manjine Novosti, na protestu članova Autohtone – Hrvatske stranke prava ispred sedišta Srpskog narodnog veća u centru Zagreba.

„Nacistički pozdravi su zabranjeni svuda u svetu, a to što u Hrvatskoj nisu, govori o stanju javnog mnjenja kod njih“, izjavio je Dačić.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, komentarišući paljenje nedeljnika Novosti, rekao je da je stranka koja je to uradila (A-HSP) marginalna i da se ne bi obazirao na taj incident. U vezi sa slučajem ploče sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ u Jasenovcu, kaže da je na pomolu rešenje.

„A dobro … Reč je o marginalnoj stranci koja već dugi niz godina ima takvu vrstu protesta. Ne bih se uopšte posebno na to obazirao. Hrvatska je pravna država, mislim da je policija i reagovala. Prema tome, to pitanje nije relevantno“, kazao je Plenković, javlja Nova TV, piše dnevnik.hr.

Na pitanje da li bi pomogao dogovor oko ploče sa natpisom „Za dom spremni“ u Jasenovcu, Plenković je rekao da je na pomolu rešenje, ali nije želeo da otkrije kakvo i samo je kratko poručio: „Videćete sve“.

cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime