Srbi neće Kurtijev teror, ovo je Srbija!

1
49

U Kosovskoj Mitrovici u nedelju 6. novembra održan veliki protestni skup „Srba sa KiM Srbi neće Kurtijev teror, ovo je Srbija“

Oko 10.000 hiljada okupljenih Srba javno poručilo Prištini da ne želi u kosovske institucije jer su antisrpske

U Severnoj Mitrovici, u nedelju 6. novembra, je održan veliki narodni skup Srba četiri srpske opštine sa severa Kosova i Metohije zbog kosovskih institucija i Aljbina Kurtija koji ne ispunjavaju Briselski sporazum, njihovog antidemokratskog ponašanja i jednostranih odluka koje su usmerene na obespravljivanju Srba.

Više hiljada Srba je prisustvovalo protestu

Ceo grad je okićen srpskim zastavama, a miting je počeo intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“ uz nepreglednu reku Srba koji su došli da kažu ne i da im je dosta Kurtijevog terora.

Sa skupa je poručeno da Srbi žele samo mir i mir ali da Kurtijev zulum više neće trpeti.

Više od 10.000 Srba prisustvovalo je velikom narodnom mitingu uz poruku Prištini da je sever Kosova i Metohije Srbija.

Goran Rakić, dojučerašnji ministar za povratak u kosovskoj vladi (Svi Srbi sa severa KiM napustili javno kosovske insitucije predhodnog dana 5. novembra) podsetio na sve progone, brutalnu silu, maltretiranje, gaženje, otimanje zemlje Srbima i njihovih imanja.

On je potom naglasio da mirne savesti stoji pred narodom danas i da je sada dosta, da je narod rekao Kurtiju da je dosta, čoveku koji je pljunuo EU u lice, i ukinuo sporazum.

Da Vas podsetimo:  U potrazi za savršenstvom

– Nikome ne pretimo, želimo samo mir i mir, samo hoćemo da se dogovoreno u Briselu i sprovede… i na kraju želim da vam prenesem srdačne pozdrave našeg predsednika Aleksandra Vučića koji neće dozvoliti progon našeg naroda… – rekao je Rakić da odavde nema nazad!

Igor Simić, dojučerašnji poslanik u kosovskoj skupštini,i potpredsednik Srpske liste rekao je u ime svih 10 srpskih poslanika, da su podneli ostavke kao ličnu odluku i mirne savesti.

Albanci kažu da nema Srba na Kosmetu pa je zamolio da svi podignu zastave da se u Prištini vidi kolika Srba ima na Severu.

– Naša čast, obraz i dostojanstvo, obaveza prema potomcima i precima nalaže nam da podnesemo ostavke jer 10 godina čekamo ZSO… a šta smo dobili batine, militarizaciju Severa… – rekao je Simić.

Simić je rekao da su Srbi na Kosovu razočarani i neadekvatnim reakcijama međunarodne zajednice na poteze Prištine.

„EU u svojim anemičnim saopštenjima poziva Prištinu da formira ZSO“, kazao je Simić.

On je objasnio da ideja o napuštanju institucija nije od juče i da su i ranije predlagali predsedniku Aleksandru Vučiću da to urade.

Major policije Nenad Đurić, suspendovani komandir tzv. kosovske policije je vratio uniformu jer nije hteo Srbima da deli Kurtijeve ukore za nepromenjene tablice.

– Slavni moj i napaćeni rode, stajati ispred vas nije samo velika čast već i privilegija koja se ogleda u delima naših predaka i očima naše dece. Ja ispred sebe danas vidim najveće polje božurova slavnih i najlepše pupoljke sa tvrdim korenom usađenim u zemlju, kazao je Đurić.

Ljiljana Stevanović sudija je rekla da su svi srpski sudije i tužioci izašli iz pravosudnog sistema tzv. Kosova jer više nisu mogli da budu nemi svedoci i deo toga pošto je Briselski sporazum samo postao mrtvo slovo na papiru dodavši da su tolike godine čekali da se potpisano ispuni a to nisu dočekali.

Da Vas podsetimo:  Hoće centrala da pogreši jednom
Poruke sa protesta

Okupljenima se obratio profesor dr Nebojša Arsić koji je podsetio da se mislilo da će studenti moći da nastave sa svojim redovnim planom i programom, ali da ovakvim razvojem događaja to nije moguće.

Protest je protekao mirno.

Uoči mitinga, u nedelju pre podne su održane sednice lokalnih skupština četiri opštine na severu: Zubinog Potoka. Kosovske Mitrovice, Zvečana i Leposavića gde su gradonačelnici i odbornici podneli ostavke.

Na ovaj način, predstavnici četiri lokalne samouprave na severu Kosova krenuli su u sprovođenje odluka i zaključaka koji su doneti u subotu na zasedanju političkih i institucionalnih predstavnika Srba na Kosovu u Zvečanu.

Tekst i fotografije: Zoran Vlašković

1 KOMENTAR

  1. Sav ovaj igrokaz bi bio lijep i patriotski, kada se ne bi zapitali………kada i zašto su uopšte Srbi sa sjevera KiM ušli u Kosovske institucije ??? Tko ih je natjerao , zbog koga ili čega ?? Da li su isti bili svjesni da tim gestom gase drzavnost Republike Srbije , a prešutno , puzajući ,priznaju fantom drzavu Kosovo. Koliko njih je odbilo da to učini, kako su se ostali ponijeli prema njima, gdje su oni sada ??? Nisu li Vas upravo oni , koji su odbili da udju u Institucije fantom kosovske drzave, upozoravali da se to ne moze dobro završiti!! Sada ste otkrili “ toplu vodu “ !! Nije li Srpska lista , samo filiala SNS , sa kojim je legalizovan kriminal i korupcija, po ugledu na vladanje SNS u Srbiji. Hoće li se ovi isti , čim im Vučko namigne, vratiti u kosovske institucije, bez obzira šta bi bilo bolje za Srpski Narod na KiM i Drzavu Srbiju ? Da li se mozemo uzdati u onoga tko je jednom izdao………Kakva je razlika, izdati jednom, davaput, tri……..?? Rijesenje se uvjek nalazilo u Beogradu, a isprike Beograda ,za kukavičluk i nesposobnost se prebacivale….što dalje od Beograda . Drzava srbija ima ključ KiM u svojim rukama. Nitko ne moze oteti KiM , ukoliko ista ne bude poklonjena, predata ili prodata………….. i upravo to je izvor najvećih strepnji i strahova, poznavajući činjenicu da vlast u Srbiji, poslije „petooktobarskog puča“ je u većoj obavezi prema organizatorima i financijerima puča, nego prema Narodu, koje formalno pretstavljaju !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime