Srebrenica je ozbiljna podvala Bošnjaka i dela sveta, Srbi su na pravoj strani istorije

2
934
Milorad Dodik / Foto: printscreen

* „U poslednje vreme nigde od NATO-a niste čuli da je BiH na putu integracija, već su rekli `na putu saradnje`“, rekao je Milorad DODIK novinarima u Banjaluci povodom tvrdnji SDS-a i PDP-a da BiH ide u NATO

* Podsetivši na nedavnu izjavu bivšeg bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da nema učlanjenja i puta BiH u NATO ako na to ne pristanu Srbi, ukazao: „Izetbegović to nije govorio dok je sa njim u Predsedništvu BiH bio Mladen Ivanić, koji je usvojio vojnu strategiju. Izetbegović ovo govori upravo sada kada smo mi iz Republike Srpske doveli to u pitanje, zakočili i ne dozvoljavamo da ide“

* „Srebrenica je ozbiljna podvala Bošnjaka i dela međunarodne zajednice. Tu nema istine. To se pokazuje i na slučaju generala Milomira Savčića kojeg progone dok se krivac za Dobrovoljačku, Ejup Ganić, slobodno šeta po sarajevu. Za Srebrenicu treba valjana komisija koja bi mogla da utvrdi stradanja svih u to vreme, i Bošnjaka i Srba u tom regionu i da to ostavimo pokoljenjima kao raščišćenu stvar“

* Sud BiH zabranio je generalu Milomiru Savčiću, predsedniku Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), napuštanje BiH i naložio oduzimanje putnih isprava

____________________________________________________________________

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nema puta BiH u NATO i da nijedan integrativni korak prema toj vojnoj organizaciji neće biti učinjen dok on obavlja funkciju na kojoj se nalazi u Predsedništvu BiH i vodi Republiku Srpsku zajedno sa predsednikom Željkom Cvijanović i drugim funkcionerima.

„U poslednje vreme nigde od NATO-a niste čuli da je BiH na putu integracija, već su rekli `na putu saradnje`“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci povodom tvrdnji SDS-a i PDP-a da BiH ide u NATO.

Dodik je naglasio kako nije mogao, ali bi volio da jeste, da ukine Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), te napomenuo kako je za to potrebna saglasnost u okviru Predsedništva BiH.

Da Vas podsetimo:  Ko se boji popisa u Crnoj Gori?

„Učinio sam da se onemogući Akcioni nacionalni plan (ANP) i da se putem nekog dokumenta Program reformi pokuša održati neki oblik saradnje sa NATO-om i mi to činimo“, istakao je Dodik.

On je podsetio na nedavnu izjavu bivšeg bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je rekao da nema učlanjenja i puta BiH u NATO ako na to ne pristanu Srbi.

„Izetbegović to nije govorio dok je sa njim u Predsedništvu BiH bio Mladen Ivanić, koji je usvojio vojnu strategiju. Izetbegović ovo govori upravo sada kada smo mi iz Republike Srpske doveli to u pitanje, zakočili i ne dozvoljavamo da ide“, pojasnio je Dodik.

On je dodao i da je Izetbegović bio optimističan za tu vrstu priče kada su u zajedničkim organima sedili Šarović i Ivanić, odnosno SDS i PDP u Savetu ministara.

„Zašto Šarović i Crnadak nisu stavili ANP na dnevni red i odbili? Zašto je taj plan povukao hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić kada je bio stavljen na dnevni red Predsedništva BiH? Povukao ga je, jer je znao da ću ja biti protiv i pokrenuti vitalni nacionalkni interes i srušiti to pitanje“, rekao je Dodik.

On je ocenio je da je Srebrenica ozbiljna podvala Bošnjaka i dela međunarodne zajednice i da se i na slučaju generala Milomira Savčića vidi da je Sud BiH nametnut da bi isključivo presuđivao Srbima.

Rekao je i da je Sud BiH izgubio svaki smisao imajući jer je on to politička egzekucija samo za srpski narod.

„Činjenica je da taj sud nije ni formiran u skladu sa Ustavom BiH, nametnut je isključivo da bi presuđivao Srbima i to presude govore u poslednje vreme. U to se samo uklopila i sada ova priča“, rekao je Dodik komentarišući mere zabrane koje je Sud BiH odredio generalu Savčiću, predsedniku BORS-a.

Da Vas podsetimo:  Ne čudimo se njima – Čudimo se nama

Dodik je ovo rekao nakon što je posle mnogo godina Savčiću pripisano učešće u vojnoj formaciji, što ukazuje da on, verovatno, nije posljednji Srbin kojeg navodno pravosuđe BiH privodi da bi pokušalo dodatno da opravda političku konstrukciju prema kojoj je srpski narod kriv za sve.

On je podsetio da mnogo dokumenata danas govori da to nije tako, a jedan od njih je i poslednji iz britanske arhive koji govori da nije bilo nikakvog organizovanog ili pripremanog zauzimanja Srebrenice, te napomenuo da su uprkos tome Radovan Karadžić i general Ratko Mladić osuđeni.

Srpski član Predsedništva BiH ukazao je i na knjigu bivšeg komandanta Unprofora u BiH Luisa Mekenzija da su 3. maja 1992. godine u Dobrovopljačkoj ulici muslimani prevarili i pobili vojnike, a da za to nema nikakve odgovornosti.

„Imate egzaktnu tvrdnju jednog čoveka koji je bio odgovoran u to vreme i zadužen za rešavanje tog problema, a na kraju – nikome ništa“, rekao je Dodik.

On je ocenio da se pravosuđe ponaša kao da su „Marsovci“ to naredili, a da ne postoji ratni član muslimanskog predsedništva Ejup Ganić za koga postoje indicije da je naredio da se puca u Dobrovoljačkoj, što tvrdi i Mekenzi.

„Ganić sada slobodno hoda po Sarajevu i nikome ništa. Onda kažu da ovde treba neko pomirenje i neka Bosna da se gradi. Na tome se ne može graditi. BiH je dramatično podeljeno društvo, a srpski narod, naučen da trpi mnoge nepravde, istrpiće i ovu“, rekao je Dodik.

On kaže da mu je žao Savčića i mnogih drugih koji su na taj način procesuirani, koji su imali dosta problema, a pokušavaju da ih osude samo zato što je to monstruozno neko nametnuo kao kolektivnu krivicu jednog naroda.

Da Vas podsetimo:  Američki Vidovdan ili borba za narativ

„To je nevjerovatno, ali mislim da u Republici Srpskoj i srpskom narodu ima dovoljno energije da pokažemo da smo mi na pravoj strani istorije, da se ovaj narod nije ni bavio zločinima, da je branio svoju slobodu“, rekao je Dodik.

On je istakao da se 3. maj 1992. i Dobrovoljačka ulica može objasniti samo podvalom i prevarom, da je tada zarobljeno 180 vojnika, da su im bili oduzeti oružje i oprema, iako je postojao dogovor o nesmetanom izslasku iz Sarajeva.

Prema njegovim rečima, onda se nađe priča o Savčiću, koji je komandovao jedinicom koja je bila na frontu i za koga nema nikakvih drugih dokaza.

„I sama Srebrenica je ozbiljna podvala Bošnjaka i dela međunarodne zajednice. Tu nema istine. Za Srebrenicu treba jedan valjan istorijski, veoma neprikosnoven i nesporan krug ljudi, komisija koja bi mogla da utvrdi stradanja svih u to vreme, i Bošnjaka i Srba u tom regionu i da to ostavimo pokoljenjima kao raščišćenu stvar, a ne da se na bazi iluzija o Srebrenici prave nove iluzije. Tako je i ovo oko Savčića“, zaključio je Dodik.

Sud BiH zabranio je generalu Milomiru Savčiću, predsedniku Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), napuštanje BiH i naložio oduzimanje putnih isprava, rekao je njegov advokat Miodrag Stojanović.

Izvor: Srna / fakti.org

2 KOMENTARA

 1. Treba li ista vise reci o ovom bilmezu? Sam je najbolje rekao o sebi!:
  https://www.rtvbn.com/3976852/dodik-priznao-bih-u-akcionom-planu-za-clanstvo-u-nato

  Додик признао: БиХ у Акционом плану за чланство у НАТО
  Након што је НАТО прекјуче званично саопштио да је БиХ учесник у МАП-у, Акционом плану за чланство у НАТО, данас се поводом тог саопштења огласио и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је раније тврдио да се „Програмом реформи БиХ“ не активира МАП. Данас је потврдио да је тачно саопштење НАТО-а да је БиХ у МАП-у.

  БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА 02.02.2020 | 16:09
  Додик признао: БиХ у Акционом плану за чланство у НАТО
  “Ових дана сте имали прилику да чујете и неке тврдње које су дошле из НАТО-а. Тамо се и каже да БиХ јесте усмјерена ка сарадњи и да постоји тај МАП који је раније одобрен” рекао је Додик новинарима и нагласио да он није могао да укине МАП.

  “Ја нисам могао да укинем МАП. Волио бих да јесам, али нисам, јер је за то потребна сагласност у оквиру Предсједништва БиХ. Али оно што сам учинио јесте да се онемогући Акционио национални план и да се путем неког документа који се зове “реформе” покуша одржати неки облик сарадње са НАТО-м и ми то тако радимо”, каже Додик и додаје:

  “Не могу да трчим за оним који имају своје виђење, вријеме најбоље показује”.

  https://youtu.be/rM5Tui0BuzI

  Milorad Dodik o NATO – Banja Luka (BN TV 2020)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime