Srećan Badnji dan i Božić

1
2617

Banjaluka-badnjakPravoslavci danas proslavljaju Badnji dan isčekujući najradosniji blagdan – Božić, rođenje Isusa Hrista. Svim građanima koji danas slave, ekipa portala koreni.rs želi srećan Badnji dan i Božić, da ga provedu sa najbližim i najdražim osobama.

Božić slave pravoslavne crkve koje se drže starog, Julijanskog kalendara. To su pored Srpske pravoslavne crkve, i ruska, gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora. Vernici Božić vide kao najradosniji hrišćanski praznik. Božićno slavlje u crkvama počinje na Badnji dan, i traje naredna tri dana. Badnji dan je uvek 6. januara i prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Roždestvu Isusa Hrista – Božiću. Sa ovim danom već počinje Božićno slavlje.

Ujutro rano na selu, u zoru, pucanjem iz pušaka i prangija objavljuje se polazak u šumu po badnjak. Čim svane, loži se vatra i pristavlja se uz nju pečenica. Žene u kući mese božićne kolače, torte, pripremaju trpezu za Božić. Badnji dan je pun rituala i simbolike, živopisnih radnji i svi su oni povezani sa porodičnim kultom i kultom ognjišta. Badnje veče spaja Badnji dan i Božić. Na Badnje veče, noć pred Božić peče se pečenica za sutrašnji praznik. Prema običaju, onaj ko se tokom godine sa nekim zavadio, na Badnji dan sa njim treba da se pomiri. Zato se u našem narodu kaže za neke osobe, koje su prijateljski bliske i vezane da su kao „Božić i Badnji dan“. Na prvi dan Božića dočekuje se položajnik – osoba koja će prva ući u kuću, odlazi se u crkvu na službu i pričest i jede prvi mrsni doručak. Božić je uvek prvi mrsni dan, ma u koji dan pao, i dan kada se crkvama pričešćuju oni koji su poštovali pravila Božićnog posta. Dan posle Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim, 9. januara, Sveti arhiđakon Stefan, koji se obeležava i kao krsna slava pojedinih porodica. Božić je u Srbiji od jula 2001. jednodnevni državni praznik.

Da Vas podsetimo:  Srbija je svetski rekorder po rastu BDP-a, o javnom dugu da i ne govorimo

Dragi prijatelji iskoristite ove božićne praznike, usredsredite se na iskonske životne vrednosti! Pronađite vreme za bližnje, za sebe, za duhovnost i ljubav i nijedan izazov neće poremetiti vašu unutrašnju volju za napretkom, a vaše zdravlje će procvati. Vera i tradicija se moraju čuvati.

Srećan Božić. Mir Božiji, Hristos se rodi.

1 KOMENTAR

 1. Свим добронамерним људима православне вероисповести честитам празник Бадње вече и Божић:

  ХРИСТОС СЕ РОДИ И
  ДОЂЕ НАМ БОЖИЋ БАТА

  Започе нам пост,
  И то шест недеља
  Не мрси ни гост,
  Спремају посна јела.

  Сваки дан без мрс,
  До Бадње вече пост,
  Гледа се Христов крст,
  Свако се крсти и пости.

  Скупљају се ораси
  И све суво воће,
  Што трпезу краси,
  А апетит и душа хоће.

  Бадњак лепо кући закаче,
  Поред куће три купа сламе
  Запале и храбри прескачу,
  То се све заврши без драме.

  И очекивано на Бадње вече
  Породица се кући скупи,
  Свако део чеснице покупи.,
  А срећник новчаницу узеће.

  Православље наше,
  Бележи Божић Бата,
  А то је славље и маше
  Босиљком, који вреди злата.

  Мир Божји, Христос се роди.
  Да, воистина се роди!
  (Бор, 6. јануар 2022.)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime