Srećna ti večnost, dobri naš Mitropolite!

1
575
Milan Ružić / Foto: printscreen

Jutros je osvanuo tmuran dan, ali se najednom razvedrilo i bilo je svetlo, a sunca nigde. Baš tada sam saznao da je naš voljeni mitropolit Amfilohije promenio svetom.

Čitavog jutra svi žale našeg dobrog Mitropolita, a ja se kroz ovozemaljske suze nekako, grešna mi duša, i radujem. Radujem se što je naš Mitropolit napustio ovaj svet baš onda kada svet počinje da gubi svaki smisao. Ovakav svet onakvog mitropolita i ne zaslužuje.

Imao sam veliku čast da poznajem usnulog nam Mitropolita, čak i da sa njim razmenjujem reči i pisma. Sve što je ikada rekao ili napisao, kao da nije dolazilo iz njegovih usta, već je te reči skidao sa nebesa i davao ih nama, blagoslovenima njegovim društvom.

Kad god bih mu rekao da je veliki, on bi obrecnuo i čak sa nekom ljutom ljubavlju govorio da je samo Gospod veliki.

Danas gubimo još jednu nit koja je ovaj narod vezivala za nebo. Ujedno je gubimo, ali i dobijamo nekoga ko će nas gledati odande odakle će moći da učini mnogo više, nego što je sa zemlje činio, a činio je koliko niko drugi na njegovom mestu ne bi mogao.

Nestaju stubovi koji nam pomažu da održimo nebesa na svojim leđima i zato sad valja potegnuti još više i jače. Ako je i teško, znamo šta smo uprtili i na svoj teret ne smemo biti ništa manje nego ponosni.

Plači, verni narode, ali ne očajavaj. Mitropolit je preminuo da bi otišao tamo gde će večno živeti.

Već se sa neba čuju zvona i škripa kapija, ulazi naš Mitropolit u večnost, u zagrljaj hita majci, ocu i Ocu. Odozgo odzvanjaju smeh i pesma, a odozdo plač i kuknjava, pa po njima neka se zna da je naš Mitropolit imao za koga živeti.

Da Vas podsetimo:  Peticija za povlačenje prof. Vladimira Kostića sa pozicije predsednika SANU

Ne zameri nam suze. Oči plaču što te nema među nama, a duša nam peva što smo te imali i što te ne možemo izgubiti.

Spavaj sad, dobri naš! Danas kad staneš pred Gospoda, moraćeš sebi konačno da priznaš koliki si bio, a mi ćemo plakati znajući koliko smo izgubili.

Slobodno spavaj i ne brini. Mi smo budni i pazimo na sve što si za sobom ostavio, a kad se odmoriš, Ti ćeš ponovo pomoći!

Srećna ti večnost, dobri naš mitropolite Amfilohije!

Milan Ružić
Izvor: Iskra

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime