Srpska predlaže rešenja za KiM

0
520

2016-08-12_072849Nezaposlenost, odnosno nepoštovanje zakonskog minimuma zastupljenosti od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih u organima lokalne vlasti, koja su rezervisana za manjinske zajednice, uzurpacija imovine, neefikasan pravosudni sistem, nebezbednost, budžetsko finansiranje na lokalnom nivou, nepoštovanje prava na upotrebu jezika i pisma – ključni su problemi srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Ove probleme identifikovali su poslanici liste „Srpska“ tokom poseta opštinama – Novom Brdu, Peći, Goraždevcu, Velikoj Hoči, Gračanici, Đakovici, Leposaviću, Prištini, Partešu, Klokotu, Obiliću, Vučitrnu i Istoku, a koji su istovremeno deo izveštaja ove poslaničke grupe, koji je predstavljen ove nedelje na konferenciji za medije u Prištini. Izveštaj se bavi svakom opštinom pojedinačno, a na osnovu zajedničkih problema koje su poslanici identifikovali kao ključne, u izveštaju su, između ostalog, dati zaključci i predlozi za rešavanje istih. Posete su organizovane od početka godine.

Izraditi bezbednosni akcioni plan

Kada je u pitanju rešavanje problema bezbednosti, Srpska predlaže angažovanje na izradi akcionog plana koji bi rešio upravo ovaj problem.

„Od suštinske je važnosti napraviti mehanizam redovnih mesečnih sastanaka sa komandirima policije, koji dolaze iz opština za koje se opravdano smatra da je nivo krivičnih dela usmerenih prema Srbima izuzetno visok, s tim da je neophodno potvrditi rešenost najviših organa policije da upravo oni budu pokrovitelji ovih sastanaka,“ navodi se u izveštaju Srpske i dodaje:

„U bezbednosni akcioni plan treba uključiti predsednike sudova, osnovnih i viših, i predstavnike tužilaštva, osnovnog i višеg, kako bi navedene slučajeve (prevashodno se radi o etnički motivisanim krivičnim delima) tretirali kao prioritetne, a krajnji rezultat doprineo bi rešavanju bezbednosne situacije, efektivno i preventivno.“

Predlozi za strateško ulaganje

U izveštaju liste „Srpska“ navedeni su i koraci u realizaciji planova od, kako se ističe, strateškog interesa:

Da Vas podsetimo:  Jezička podvala montenegrina: o imenu pravoslavne crkve u Crnoj Gori pre Prvog svetskog rata

– Dogovoriti redovne, minimum jednom mesečno, sastanke poslanika sa nadležnim članovima Vlade;

– Na zajedničkim sastancima se mora utvrditi formiranje zajedničkog budžeta koji bi bio direktno uslovljen visinom strateškog projekta koji ekonomski i infrastrukturalno unapređuje kvalitet života pripadnicima srpske zajednice. Sredstva za strateški projekat izdvajala bi se iz budžeta nadležnih ministarstava. Navedeni budžet planira se za svaku fiskalnu godinu;

– Proceduru za realizaciju projekata – dizajniranje projekta, objavljivanje tendera, sprovodi opština – dobitnik projekta;

– Oformiti zajedničku komisiju za utvrđivanje ‘strateških projekata’:

– Predlog sastava komisije – 3 poslanika, 2 predstavnika ministarstava – ministri i 2 predstavnika opština gradonačelnici;

– Utvrditi i usaglasiti metodologiju kreiranja Fonda za razvoj. U cilju transparentnosti, zvanično predstaviti organizovanje sastanaka, kao i šta je dogovoreno na njima.

Održivi povratak – povećanje stambenih kapaciteta

Kao jedan od predloga za rešavanje problema srpskog stanovništava naveden je održivi povratak.

„Raseljenim licima mora i treba da se omogući da vrate u posed svoju imovinu, da je nesmetano koriste uz poštovanje najviših pravnih akata na Kosovu i poštovanje Evropske povelje o ljudskim pravima,“ ističu iz Srpske.

„Ipak, u trenutnim okolnostima koji predstavljaju rezultat određenih društvenih procesa, postojanje iskrene želje za povratkom raseljenih lica od strane većinske zajednice na Kosovu prevashodno je deklarativnog karaktera, a bez iskrenije želje i namere da se povratak realizuje,“ dodaju, takođe.

Ističu i da se povratak mora planirati u dva pravca – povratak u mesto prebivališta – neophodno je dugoročno planiranje za povratak u mesta u kojima su ranije živeli raseljeni, ili povratak u alternativna mesta i povratak u sredine u kojima Srbi već žive, a zbog nemogućnosti povratka u mesto prebivališta.

„Srpska lista kao legitimni predstavnik građana srpske zajednice predlaže neophodno povećanje stambenih kapaciteta uz podršku lokalnih i centralnih organa vlasti za stvaranje pravnog ambijenta koji bi garantovao povratnicima pravnu sigurnost s jedne strane, i finansijsku sigurnost, s druge strane,“ ističe se u izveštaju.

Da Vas podsetimo:  Prvi na snegu

„Od ključne važnosti za ‘stimulaciju’ povratka i opstanka, neophodna je agresivnija politika subvencionog finansiranja malih, porodičnih firmi od strane Beograda i nadležnih ministarstava iz Prištine. Treba istaći da je pitanje opstanka Srba na Kosovu od strateškog značaja za Beograd, te je neophodno obezbediti životne uslove koji moraju biti, ako ne bolji, onda barem na nivou onih životnih uslova u Kraljevu, Kruševcu, Beogradu,“ dodaju.

Mesečni sastanci predstavnika Srba za praćenje i rešavanje problema Srba

Radi lakšeg i efektnijeg praćenja i rešavanja problema Srba na KiM-u, Srpska predlaže izradu akcionog plana za održavanje mesečnih sastanaka između predstavnika Srba koji deluju na centralnom i lokalnom nivou vlasti.

„Inicijatori ovih sastanaka mogu biti poslanici, uz obavezno prisustvo ministara i gradonačelnika, kao dela najvišeg organa zakonodavne vlasti, jer bi blagovremeno mogli da deluju, preduzimajući određene zakonom dozvoljene radnje za neophodnu implementaciju zakonskih akata koji na najdirektniji način utiču na život građana, a posebno Srba,“ navodi Srpska u svom izveštaju.

„Pored poslanika, kao inicijatori održavanja sastanka, mogu biti ministri ili gradonačelnici koji predstavljaju srpsku zajednicu. Za uspešnost i svrsishodnost sastanaka, najbitnije je da se posle svakog održanog sastanka građanima mora prezentovati dogovoreno,“ dodaju, takođe.

Osnov razvoja ekonomije – zajednički plan sufinansiranja i osnivanje ‘Fonda za razvoj’

Govoreći o nezaposlenosti kao jednom od ključnih problema, Srpska navodi da u KEK-u, od otprilike 7.500 zaposlenih, radi ukupno 70 Srba, što je manje od jedan odsto. U Pošti i Telekomunikacijama Kosova, od ukupno 2.550 zaposlenih, samo je oko 80 Srba zaposleno, što je oko 3 odsto.

„Zajednički plan sufinansiranja i osnivanje ‘Fonda za razvoj’ predstavljalo bi inicijalni osnov razvoja ekonomije na mikro nivou, to jest, dodatno bi se omogućilo zapošljavanje i samozapošljavanje kroz postojeća i novoosnovana mala preduzeća,“ ističe se.

Da Vas podsetimo:  Handkeu Nobelova nagrada za književnost; prijatelj Velike Hoče, osuđuju u Prištini

„Zajednički fond mora da uključi značajan broj centralnih institucija – ministarstava, a pogotovo u početnoj fazi ministarstva kojim rukovode predstavnici Srba, jer su upravo oni kao legitimni predstavnici bolje upoznati sa potrebama i zahtevima srpskog stanovništva,“ dodaje se.

Osnivanje pravnog tima za pitanja uzurpirane lične imovine

Za rešavanje pitanja uzurpirane lične imovine, ili „pristrasno“ suđenje u različitim sudskim slučajevima, Srpska predlaže osnivanje pravnog tima koji bi činili advokati i pravnici, a koji bi bili na raspolaganju svakoj opštini u sporovima koji su od značaja za njeno funkcionisanje sa posebnim osvrtom na slučajeve uzurpacije imovine i falsifikovanja posedovnih listova.

„Delovanje pravnog tima imalo bi velikog značaja za stvaranje pravne sigurnosti. Pravni tim se može osnovati u formi nevladine organizacije ili savetodavnog tela, koji se projektom može finansirati od strane nadležnih ministarstava iz Beograda i Prištine i međunarodnih organizacija,“ ističu.

Detaljan izveštaj o tome sa kojim se problemima součavaju Srbi u svakoj od posećenih opština ponaosob, možete pročitati OVDE.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime