„Srpske sudije i tužioci su neznalice“

1
998

SelakovicZnanje je ono što najviše nedostaje srpskom pravosuđu, izjavio je ministar pravde Nikola Selaković, otvarajući 55. Savetovanje Srpskog udruženja za krivično pravnu teoriju i praksu koje je proteklog vikenda održano na Zlatiboru.

Citiramo ministra Selakovića:

“Koliko god se ponekada žalili na nedostatak finansijskih sredstva, nisu u Srbiji glavni problem – pare. Sve što može da se obračuna novčano, može novčano i da se reši. Glavni problem su bili, i ostaju ljudi. Moramo mnogo više, mnogo predanije i organizovanije da radimo na obuci, kako naših tužilaca, tako i naših sudija. Znanje je ono što najviše nedostaje. Sticajem prilika, i zahvaljujući mestu na kome se nalazim, mogu odgovorno da vam kažem da biste se danima čudili i kada biste videli kakve odluke izlaze iz naših sudova, kada biste videli kakva optuženja izlaze iz naših tužilaštava, Strukovna udruženja nosilaca naših pravosudnih funkcija imala su običaj ranijih godina da tvrde kako su sudije u strahu. I normalno da se razmišljalo i pomišljalo na neke druge grane vlasti. Da li je to izvršna grana vlasti? Moguće je da takav strah od izvršne vlasti kod nekih postoji, ali po jednom istraživanju koje je uradila Svetska banka, utucaj izvršne vlasti na sudsku vlast, od svih uticaja kojima je sudska vlast izložena, kreće se u procentu između 4, 5 do 5 posto. Ostali deo, odnosno 95 posto uticaja na sudstvo dolazi sa sasvim drugih strana. Tvrdim da je kod nas najprisutniji strah iz neznanja”,naglasio je Selaković na Zlatiboru pred brojnim sudijama, tužiocima, advokatima.

Na istom savetovanju Selaković je istakao da Ministarstvo pravde u proteklih godinu dana intenzivno radilo na jačanju krivičnopravnog sistema Republike Srbije i da su u pripremi izmene i dopune krivičnog zakonika, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Da Vas podsetimo:  Ovo i ono vreme, ovi i "oni" protesti, onaj i ovaj predsednik - ali ishod će biti sličan

Govoreći o Zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku,koji je i bio tema skupa na Zlatiboru, ministar pravde je istakao da je njegova prevashodna svrha da se zaštiti osnovno građansko pravo na suđenje u razumnom roku.

“Spora pravda pretvara se u nepravdu. Zbog toga zakon treba da spreči zastarevanje velikog broja predmeta u našim sudovima. Koliko ćemo u tome uspeti,opet zavisi,ne toliko od propisa,koliko od ljudi koji će ga primenjivati”, zaključio je Selaković.

I posle svega što čujemo od resornog ministra, kako onda da verujemo u pravo i pravdu u Srbiji. Kako da verujemo da će najjednostavniji sudski postupci trajati kratko, a ne po 10, 20 godina kao do sada, da neće više biti korumpiranih sudija, tužilaca, da će običnog čoveka zaštiti zakon. Ne, nemoguće, nema države, zakon na papiru postoji, zakonodavstvo je usaglašeno i standardizovano sa evropskim… ali to je samo prazna priča u Srbiji. Celo pravosuđe je, uvek bilo, a sada najviše, u rukama političke stranke na vlasti.

Novka Ilić

1 KOMENTAR

  1. Dosta ozbiljne optužbe, stiče se utisak da nema dobrih sudija, tužioca i… u Srbiji!?
    Tačno je da ima brljotina i svinjarija, sve više i više, od strane pojedinih sudija i tužilaca (primera imate mnogo za vreme sadašnejg ministra, a štrajk advokata kao vrhunac našeg ministra bolje ne pominjati). Ključno pitanje je: Šta ste preduzeli povodom toga ministre?! Kako kažnajvate te brljotine i gluposti?!
    Odgovor je da iza svake loše odluke ili tužbe stoji politički pritisak, koji se vremenom zataška, promeni se garnitura na vlasti, a onda se blate sudije koje su do tada već nagrađene!
    Pa uzmite samo primer suđenja sinu Željka Mitrovića, ili aferu Index u Kragujevcu, suđenje Miškoviću, a šta tek reći za sporove pred Međunarodnim sudom, koje Srbija gubi sve redom?
    Bruka ministre, mladi ste, neiskusni i naivni, i na tome gradite karijeru… zamislite šta vas čeka sutra!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime