Šta su nam obećavali za 2015?

0
1155

Obećanja vlasti, kao i prethodnih godina, ocenjivali smo više u odnosu na opoziciju, pre svega zbog izbornih rezultata koji su vladajućim strankama dali mandat da svoja obećanja sprovedu u delo.

tasovac
Ivan Tasovac

Godina za nama prošla je bez izbora, osim nekoliko lokalnih, ali građani nisu ostali uskraćeni za obećanja da će biti više zaposlenih, novih fabrika ili novih kilometara puta. Dok su političari obećavali da vreme boljitka samo što nije, većinu tih obećanja, Istinomer je svrstao u kategoriju neispunjeno.

Obećanja vlasti, kao i prethodnih godina, ocenjivali smo više u odnosu na opoziciju, pre svega zbog izbornih rezultata koji su vladajućim strankama dali mandat da svoja obećanja sprovedu u delo.

Kao predsednik Vlade koji daje ubedljivo najviše izjava, po broju neispunjenih i ispunjenih obećanja prvi je Aleksandar Vučić. U svom ekspozeu premijer Vučić je za 2015. obećao reforme koje će u narednim godinama obezbediti bolji život. Tom prilikom se ponadao da će u ovoj godini tržišni uslovi dozvoliti privatizaciju “Telekoma Srbija”, kao i da će u EPS ući manjinski partner. Na kraju 2015. sve je ostalo na tim premijerovim nadanjima, a u nastavku izdvajamo neka od najvažnijih obećanja premijera i drugih članova njegovog kabineta koja su dobila ocenu na Istinomeru.

NEISPUNJENO

Veliki broj izjava koje su politički funkcioneri davali u vezi sa Beogradom na vodi, dobilo je negativnu ocenu. Od obećanja o rokovima objavljivanja dugoočekivanog ugovora između Vlade Srbije i arapskih partnera, izmeštanja autobuske stanice iz centra Beograda zbog tog projekta, prodaji stanova do datuma početka gradnje.

Aleksandar Vučić: „Već krajem februara, najkasnije 1. marta 2015. krećemo u izgradnju prve „A faze“ celog projekta „Beograd na vodi“. To će biti četiri velika objekta, plus najveći šoping mol na celom Balkanu, plus beogradska kula – najveći, najlepši i najvažniji objekat koji će predstavljati novi „lend mark“ Beograda.“

Da Vas podsetimo:  Izmene Zakona o parničnom postupku – gubitak i za građane i za pravosuđe

Siniša Mali: “Ugovor za ‘Beograd na vodi’ postoji, samo još nije potpisan, čeka se osnivanje preduzeća ‘Beograd na vodi’, koje će biti odmah nakon osnivanja nove Vlade.“

Situacija nije bila drugačija ni kada je reč o Železari Smederevo. Kao sa Beogradom na vodi, javnost je dobijala obećanja da će ugovor o profesionalnom upravljanju ovim smederevskim gigantom biti objavljen. To se još uvek nije dogodilo, pa je ministar Željko Sertić dobio ocenu neispunjeno. Sam premijer, sa druge strane, davao je nerealna obećanja u vezi sa poslovanjem Železare.

Željko Sertić: “Svi detalji ugovora biće poznati nakon potpisivanja ugovora zakazanog u subotu u podne“.

Aleksandar Vučić: „Ja vas danas obaveštavam da ćemo za manje od tri meseca imati i drugu visoku peć – to je velika stvar.“

Vlasti su obećavale i da će rešiti probleme preduzeća u restrukturiranju kao i da će druga javna preduzeća početi bolje da rade kada se izvrši revizija njihovog poslovanja, odnosno efikasnije izvrši podela posla. U okviru ovog dela izdvajamo dva neispunjena obećanja, premijera Vučića i ministarke Zorane Mihajlović.

Aleksandar Vučić: „Mi smo sigurni da za 40 od 156 preduzeća može da se nađe strateški partner“.

Zorana Mihajlović: „Možemo očekivati da jedno jedinstveno preduzeće počne da radi najkasnije do kraja 2015. godine, a možda će to biti i pre, već do 1. decembra. Tada ćemo imati ne samo manje troškove, nego i jasno utvrđene prioritete“.

U ovoj godini izostala su i obećana zakonska rešenja. Decenijski problem porodica koji sumnjaju da su im bebe nestale u porodilištima širom Srbije nisu dobile obećani zakon čak ni nakon presude suda u Strazburu koji je državu Srbiju obavezao na to.

Da Vas podsetimo:  Cinična bezosećajnost

Nikola Selaković: „Poseban zakon u vezi sa nestalim bebama biće donet do maja naredne godine“.

Aleksandar Vulin: „Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom biće donet do kraja (2014) godine ili najkasnije u prvom kvartalu iduće (2015) godine“.

Aleksandar Vučić: „Ja verujem da ćemo do kraja septembra izaći sa predlogom već. Nacrt (Zakona o poreklu imovine) ćemo imati u prvoj polovini septembra“.

Više zaposlenih, suv tamnavski kop i završen muzej. Jedno od neispunjenih obećanja koje je najviše primećeno u javnosti je svakako obećanje ministra kulture Ivana Tasovca o završetku rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti. Pompezno postavljanje sata koji odbrojava unazad dobio je neslavan kraj, a epilog je i jedna krivična prijava protiv direktora muzeja.

Ivan Tasovac: „Tema je, na primer, kada će biti otvoren Narodni muzej u Beogradu? Odgovor glasi: Muzej savremene umetnosti – 20. oktobra 2015, dok će kompletna rekonstrukcija Narodnog muzeja biti završena do 10. maja 2016. godine“.

Ove godine nastavljene su subvencije za nova radna mesta stranim investitorima. Iako su ugovori jasno predviđali dinamiku rasta broja zaposlenih, dobili smo veliko nerealno obećanje da će čak dve hiljade ljudi dobiti posao u američkoj kompaniji NCR. Slično je bilo i sa osposobljavanjem tamnavskog kopa za proizvodnju uglja.

Aleksandar Vučić: „Do kraja (2014) godine ovde (NCR) biće zaposleno 2.000 visokoškolovanih ljudi“.

Aleksandar Antić: „Kao što smo rekli da će u decembru početi eksploatacija uglja, danas kažem da će tamnavski kop biti suv tokom februara meseca“.

ISPUNJENO

Iako u manjem broju, bilo je značajnih obećanja koja su dobila pozitivnu ocenu. Nakon nekoliko probijenih rokova, premijer Vučić je na kraju bio uspešan u davanju rokova o toku evropskih integracija.

Aleksandar Vučić: „Reći ću da je Srbija zaslužila, posle pregovora u Briselu, da dobije otvorena poglavlja i očekujem otvaranje poglavlja do kraja godine“.

Da Vas podsetimo:  Prof. dr Višeslav Simić: Predlozi za put izlaska iz državne političke krize u Srbiji

Premijer je krajem prošle godine obećao sporazum sa MMF, što se na kraju i dogodilo.

Aleksandar Vučić: „Očekujemo do Božića da potpišemo sporazum sa MMF-om, što će biti još jedna važna stvar za našu zemlju“.

Uprkos zabrani zapošljavanja u državnom sektoru, ministar Zlatibor Lončar obećao je nove poslove u zdravstvu, pre svega za lekare. Prema istraživanju Istinomera, ministar Lončar je ispunio obećanje, ali problem manjka lekara specijalista u zdravstvu je i dalje prisutan.

Zlatibor Lončar: „Do kraja ove (2014) i početkom sledeće (2015) godine zaposlićemo u zdravstvu još oko 500 ljudi, uglavnom lekara“.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izjavila je u martu ove godine da će do 1. jula Železnice Srbije biti transformisane u četiri preduzeća. To i obećanje ministra Antića o transformaciji EPS-a, Istinomer je takođe ocenio kao ispunjeno.

Zorana Mihajlović: „Železnice Srbije biće podeljene na četiri preduzeća koja će početi samostalno da funkcionišu od 1. jula ove godine“.

Aleksandar Antić: „Do 1. jula Elektroprivreda Srbije će biti transformisan u dva preduzeća“.

Vesna Radojević

Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime