ŠTA TO BI RIO TINTO?

3
129
Protest (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)

Čitam kako je g-đa Brnabić primila delegaciju SEOS-a i kako ih je na pitanje ko je to doveo Rio Tinto uputila (standardno) na „neke pre nje“.

Vekovima je stara mudrost da lažovi moraju da imaju dobro pamćenje kako se ne bi upleli u svoje laži. Neki ovo ne shvataju ozbiljno: u aprilu 2018. godine ista ova g-đa Brnabićje za RTS posle nekog sastanka u Londonu, trijumfalno objavila kako je projekt „Jadar“ od tolikog značaja da će globalni konkurenti Srbiji biti samo Čile i Argentina i da će se lično uključiti u realizaciju ovog projekta. Sve ovo, reče tada, došlo je posle potpisivanja memoranduma o razumevanju sa „Rio Tintom“ koji će eksploataciju započeti u 2023. godini.

Valjevska vlast bila je malo opreznija: oni sve vreme pojma nemaju da neki „Eurolitijum Valjevo“ d.o.o. sa sedištem u Divcima buška po okolini grada i pomalo zagađuje bunare. Od svih njih izleteo se samo jedan odbornik većine tvrdeći da nikakav „Eurolitijum“ i ne postoji u Divcima.

Da bi stvar bila gora, službenici grada krše i zakon: postoji obaveza da se vodi Katastar geoloških istraživanja i da se jednom godišnje Ministarstvu rudarstva i energetike dostavlja izveštaj o ovim istraživanjima. Što valjevska uprava ne radi, javljaju nam iz Ministarstva…

Pa šta?

autor:Predrag Bleki Savić

https://www.kolubarske.rs/

3 KOMENTARA

  1. Ne znam ko je autor ovog članka ali u svakom slučaju -bravo za istinite navode šta nas čeka ako ovi današnji i posle 3. aprila ostanu na vlasti. Jedina „greška“ autora- sumporna kiselina se ne udiše jer je u tečnom stanju, ali sagorevanjem lošeg uglja, npr. lignita koji sadrži izvesnu količinu sumpora, u TE Tesla u Obrenovcu, ali i npr. u Boru u procesu proizvodnje itd. nastaje sumpordioksid kao gas. On se preko visokih dimnjaka „izduvava“ u atmosferu. U pravcu kretanja vatra, ranijih godina se na poljima i kilometrima udaljenih od TE Tesla često primećivao žućkasti „trag“ kao talog sumpora iz izduvnih gasova TE. Od sumpordioksida i vlage ( vode) iz vazduha nastaje sumporna kiselina koja škodi biljkama. Kada se udiše jača koncentracija sumpordioksida (SO2) sa vlagom (vodenom parom) iz vazduha u plućima, što je neizbežno, se stvara sumpornu kiselinu koja razara tkivo. Znam da decenijama filteri u TE Tesla nisu funkcionisali, ali su navodo za skupe pare pre izvesnog vremena popravljeni. I tu je neko, verovatno, morao da se nadogradi posebnim „bakšišom“ prodavca filtera i izvođača radova. Da li ti filteri uopšte funkcionišu, e, to je, kao i sve što u Srbiji ne valja, TAJNA.
    Evropska unija je još 1.januara 2005.g. propisala maksimalnu dozvoljenu koncentraciju SO2 u vazduhu. Konstantno merena preko jednog celog dana ona ne sme da bude veća od 125 mikrograma po kubnom metru vazduha i to samo u 3 dana u toku godine!. U samo u jednom satu maksimalna koncentracija SO2 sme da bude maks. do 350 mikrograma i to sme da se ponovi samo 24 puta u toku kalendarske godine- znači u samo 24 sata raspoređenih u celoj godini! Inače u cilju zaštite vegetacije, u zimskim mesecima -od oktobra do kraja marta, dnevna koncentracija SO2 ne sme da pređe maksimalno 20 mikrograma SO2 po kubnom metru vazduha!
    U Srbiji i pored normi, izmerene vrednosti su neverovatno visoke, valjda u cilju (namernog?) trovanja osetlijivijeg dela stanovništva, starijih- (jer su, kako se ono govori: „samo umrli penzioneri su dobri penzioneri jer je onda manje onih koji vuku penzije i samo koštaju npr. zdravstvo“) i bolešljivih ljudi kao i dece. U Borskom bazenu kojim gospodare Vučićeva „braća“ Kinezi, izmerena je koncentracija od neverovatnih 38.171 (i slovima: tridesetosamhiljadastosedamdesetjedan!!!) mikrogram SO2 po kubnom vazduha! U EU bi vlasti odmah zabranile rad takvih postrojenja a stanovništvu, u cilju momentalne zaštite, podelila spšecijalne gasmaske! Ali, pošto su Kinezi novopridošli ekonomski okupatori Srbije, uskoro će njihov takav odnos biti i prema srpskoj radnoj snazi- nedavno smo čitali da je jedan kinseki poslovođa izšutirao našeg radnika nogom u stražnjicu jer nije bio zadovoljan njegovim učinkom- a sve to im naše vlasti, verovatno po nalogu Aleksandra Vučića, gledaju „kroz prste“. Kolike su stvarne i stalne koncentracije SO2 u izduvnim gasovima koji kuljaju iz TE Tesla u Obrenovcu ili iz drugih postrojenja, teško je naći u stručnoj literaturi. Pretpostavlja se da je koncentracija možda od 20 do 50 puta veća od propisane koja u Srbiji- kao konstantna vrednost- iznosi 350 mikrograma po kubnom metru vazduha. Čak i ta, očigledno zbog lošeg uglja i verovatno lošeg rada filtera je daleko veća- o u EU propisanim maksimalnim količinama kao žaštita i biljki i ljudi, u Srbiji može samo da se sanja! Ali-Babi Aleku Vučiću i njegovim više od u arapskoj bajci pominjanih 40 razbojnika, zdravlje građana je „zadnja rupa na svirali“. Najvažnije su provizije i mito- inače Srbija ne bi bila na listi najkoruptnijih država Evrope na veoma visokom mestu!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime