Sudija Majić glavna tema rasprave u Skupštini

0
1753

Šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je u Narodnoj skupštini da sudija Apelacionog suda Milorad Majić kritikujući predlog Tijaninog zakona vrši pritisak na Narodnu skupštinu.

“Iz jednog dela srpskog pravosuđa stalno dolaze kritike kako narodni poslanici, a pogotovo izvršna vlast, a pogotovo ministarka pravde vrše nekakakav pritisak na pravosuđe iako smo dokazali više puta da to nije tačno. Situacija je potpuno obrnuta, jer je jedan sudija Apelacionog suda u Beogradu, Milorad Majić sebi dao za pravo da vrši pritisak na Narodnu skupštinu, na poslanike, ministarku pravde i Vladu zato što ćemo da glasamo o Zakonu o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika kojim uvodimo doživotnu kaznu zatvora za onoga ko sa smrtnom posledicom siluje dete, trudnicu ili nemoćno lice“,  rekao je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o sprečavanju korupcije šef skupštinskih naprednjaka Aleksandar Martinović, osvrćući se na Majićevu kritiku Tijaninog zakona u Utisku nedelje.

Na Majićevu konstataciju da je nečovečno to što će Skupština da uradi Matinović je dodao „Zamislite nečovečno. Pazite drskosti“.

On je upitao sudiju Majića šta je pravda.

“Da li je pravda kazniti doživotnim zatvorom čoveka koji je silovao devojčicu od tri godine i ubio je, ili je važnije njegovo pravo na nadu, kako to Majić kaže, trudeći se da bude poetičan, da bude filozifski nadahnut. Ili je preči život koji je na žalost ugašen. Neka sudija Majić zaveže oči i da na dva tasa vage stavi život deteta koje je silovano i čoveka koji je nešto tako uradio. Rimskoj boginji Justiciji oči su zavezane da ne gleda ko je ko, a Majić i te kako gleda ko je ko“, naveo je Martinović.

Da Vas podsetimo:  Crveni alarm za uzbunu – Srbiju čereče revizionističke hijene

Optužbama protiv sudije Majića pridružio se i Marjan Rističević, poslanik sa liste SNS koji je primetio da su sudiji Majiću vezane i oči i uši.

“Kod njega boginja pravde ima samo jedan tas, to je tas na koji legne. Njemu je bitno da Albanci ne daju sitno. Nemoj da se lažemo, Albanci su kupili sve novcem od droge, dijaspore itd. Kupili su i lažnu državnost. Ja tvrdim da su kupili i presude i Međunarodnog suda pravde, a izgleda su počeli da kupuju presude i u samoj Republici Srbiji. Gospodin Majić i Hadžiomerović su živi dokaz za to“, rekao je Rističević.

On je naveo da postoji izreka – ko zlo ne kažnjava, taj novo zlo čini.

“Kad sudiji Majiću nije bilo bitno da se prže i peku dojke srpskih žena, njemu nikakva nečovečnost više nije granica. On je izgubio kredibilitet. Nisu loši zakoni, loše su sudije i sudija Majić to najbolje potvrđuje. On je verovatno gori od svih onih kojima je sudio“, naveo je Rističević.

I predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zahvalila se Martinoviću što joj je skrenuo pažnju na sudiju Majića, jer ona, kako je rekla, dok je vrtela kanale, nije ni znala ko je gospodin Majić, nije znala da je on u stvari sudija Apelacionog suda.

“Mnogo mi znači da znam da od juče sudije mogu slobodno da nastupaju, bez dozvole Apelacionog suda. Mislim da po proceduri treba da postoji nekakva dozvola predsednika suda da se komentariše presuda suda, što je inače zabranjeno u Srbiji. Posle govora Martinovića imam jednu veliku dilemu – koja je uloga sudija kod nas i zašto se sudije same ne pridržavaju pravila. Želim da kažem da je Martinović hrabar čovek, jer je spomenuo dve grupe ljudi koje ne smemo ovde nikakako da spominjemo bez posledica“, istakla je predsednica Skupštine Srbije.

Da Vas podsetimo:  Bitka za hranu - selo protiv političkih elita

Nastup Majića kritikovala je i mistarka pravde Nela Kuburović, koja je negirala njegove tvrdnje da o zakonskom predlogu nije bilo javne rasprave, ističući da se o tome debatovalo još 2015. godine.

Rasprava o amandmanima na Predlog zakona o sprečavanju korupcije protekla je bez poslanika opozicionog Saveza za Srbiju,što su predstavnici vladajuće koalicije iskoristili kao priliku da ukažu na „primere korupcije u redovima predstavnika opozicije“.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić kao primer je pomenuo predsednika opštine Stari Grad Marka Bastaća i njegovo zapošljavanje bliskih članova porodice. Podsetio je i na korupciju koja je rekao vladala u vreme Demokratske stranke, a za to je kao primer naveo slučaj bivšeg ministra za zaštitu životne sredine Olivera Dulića.


Miodrag Majić: Obaveza struke je da ima stav bez obzira na cenu

Nisam iznenađen da me napadaju zbog stavova iza kojih stojim. Iznenadilo me je da napad dolazi iz izvršne vlasti. Ovo je to viđenje debate u kojoj prvo isključite struku, odnosno strukom nazovu one koji kao eho ponavljaju njihove stavove, a one koji se usprotive optužuju. Žao mi je što ministarka pravde, koja je bila pripravnica kod mene i mogla da vidi moj način rada, ulazi u takvu političku igru“, ocenio je Majić u izjavi agenciji Beta povodom nastupa ministarke pravde u kojem je ona dovela u pitanje njegovu nezavisnost i samostalnost u radu.M. R. Milenković
Izvor: danas.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime