„Svemirski“ rast BDP-a

0
1062

Već  je postala tradicija da svakog prvog u mesecu Ministarstvo finansija Srbije objavljuje podatke o visini javnog duga, njegovom učešću u BDP-u.

bdpTako je bilo i 1. juna, dnevni listovi su krupnim slovima preneli vest :

JAVNI DUG SRBIJE PAO NA 67,7 odsto BDP-a!

Ko se ne bi obradovao ovakvom podatku, pogotovo što znamo da je do nedavno zaduženje  bilo preko 70 %.

A kako se kretao, kako se značajno smanjivao, više od reči govore podaci iz sledeće tabele:

Javni dug u periodu 2015.g – april 2017.g.
datum % zaduženosti dug u mlrd.evra BDP – mlrd.evra rast BDP-a
31.12.2015. 74,7 24,82 33,23 ********
31.12.2016. 72,9 24,82 34,05 2,47
30.04.2017. 67,7 24,16 35,69 4,82

Na kraju 2015.g. godine BDP je iznosio 33,23 mlrd.evra, zaduženost je bila 74,7%.

Godinu dana kasnije, reforma je dala rezultate, javni dug je smanjen na 72,9 %. Tačnije, u evrima je ostao isti, 24,82 mlrd.evra, ali je zbog ogromnog  povećanja BDP-a (u Evropi, skoro nezabeležen rast u svetu) u visini 2,47%, učešće duga smanjeno.

Mislili smo da fantastični rezultati iz prethodne godine ne mogu biti nadmašeni, prevarili smo se.

Za samo 4 meseca ove godine  zahvaljujući uštedama na penzijama i platama radnika u državnim službama dug je smanjen za  neverovatnih 660 miliona evra ( 5,2%)   i  sada iznosi SAMO 67,7%.  Moramo napomenuti, da postignuti rezultati nikada ne bi bili ovako dobri, da nije ostvaren značajan rast BPD-a, prikazani podaci u poslednjem redu to pokazuju – 4,82%!!!

Ukoliko se ovakav trend nastavi, do kraja godine, sa istom stopom rasta, BDP u 2017.g. u odnosu na 2016.g. bi mogao biti veći za NEVEROVATNIH 14,46%!!!

Ovako dinamičan rast privrede u jednoj godini nije zabeležen u novijoj svetskoj istoriji.  Razloga za slavlje imamo još više kada znamo da je u prvom kvartalu bio usporen  rast, samo 1%,  zbog loših rezultata u  proizvodnji struje.

Da Vas podsetimo:  SEME ZLA: Kako su Rokfelerovi finansirali razne projekte za uništenje čovečanstva

Kako se samo nasladjivao Vladimir Gligorov kada je agenciji BETA  dao izjavu o usporenom rastu BDP-a na početku godine:

„Ekonomista Vladimir Gligorov ocenio je da je razočaravajući podatak da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu ove godine iznosio jedan odsto, a u budžetu je planirano da godišnji rast bude tri odsto.“

Da će rast BDP-a biti  3% procenili su i stručnjaci MMF-a?!?!

Ma čekajte, šta se ovde dešava: kako je moguće da MMF prognozira rast od 3% za celu godinu kada  procenjujući po ostvarenim rezultatima za period januar – april 2017.g rast do kraja godine će biti preko 10%, moža i čitavih 15% obzirom da svaki dan pada kiša, realno   se očekuje da  i poljoprivreda da svoj doprinos reformama.

I još jedno pitanje se nameće: zašto je Vlada toliko skromna, krije svoje enormne rezultate u povećanju BDP-a, dozvoljava tamo nekim (sumnjivim) stručnjacima sa Zapada da iznose razne neistine.

Ili možda MMF iznosi istinu, možda će rast biti 3%!!!

Dosta je bilo šale, da nije smešno bilo bi žalosno  kakve sve podatke Ministarstvo finansija objavljuje!   Da li je bilo ko iskazane brojke stavio u odnos, da li ima bar neko u Vladi (makar to bila i spremačica)  ko će da poveruje  da je samo za 4 meseca javni dug smanjen za 5,2% a  da je BDP povećan za 4,82%?

Lično, nisam mnogo iznenadjen, već je postala tradicija da ministri reformatorske Vlade iznose netačne podatke. Nedavno je na konferenciji o sivoj ekonomiji ministar privrede Knežević izgovorio da je u Srbiji promet robe i usluga van legalnih tokova dostigao 300 miliona evra  – činjenično je preko deset milijardi, ministar je izneo samo 3% realne vrednosti.  Na nekom sličnom mestu ministarka Ana Brnabić je tvrdila da imamo 550 hiljada poreskih obveznika privrednika iako ih je skoro upola manje. Ministar Vulin je samo u  jednoj godini „zaposlio“  preko 200 hiljada novih radnika.  O najvećim platama i penzijama u regionu ne treba pričati, Vodja, RTS i PINK,  danonoćno obaveštavaju naše gradjane da su bogatiji od drugih u okruženju.

Da Vas podsetimo:  O etici, moralu i Kusturici

I general Delić nedavno na skupštinsom zasedanju u diskusiji  izneo je podatak  da je nestanak struje iz EPS-ove mreže dostigao 26,6% godišnje proizivodnje!

Pardon, general nije član Vlade. To je bio dovoljan razlog da  njegov, potpuno ISTINIT podatak, nije bio zanimljiv već pomenutim televizijama, pa i drugim sredstvima javnog informisanja, za objavljivanje. Svi su ćutali!

Kao da istina nije zanimljiva narodu!

Kuda ideš Srbijo!?

Dragan Radović

Dragan Radović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime