Tarabić u kabinetu predsednika

1
1666

Tarabici

Da započnem kolumnu sa lepim vestima. Konačno, Beograd je bogatiji za još jedan most. Iako je otvaranje ovog mosta pratila priča o nadgrobnoj ploči postavljenoj na mostu (koja je nešto kasnije skinuta) možemo reći da se konačno nešto lepo i veliko dogodilo u glavnom gradu. Svi koji putuju u Vojvodinu, neće više morati da koriste samo Pančevački most, nego će iz Zemuna prelaziti direktno na drugu stranu obale. Most je izgrađen i otvoren zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Kinezima, koji su bili gosti prilikom otvaranja Pupinovog mosta.

Premijer Vučić je prilikom otvaranja citirao najvećeg srpskog pisca Ivu Andrića i njegovo čuveno delo Mostovi, što je čini mi se, možda i najbolji opis vrednosti ove građevine.

Za razliku od premijera, predsednik Nikolić, ionako tradicionalan, potrudio se da citira Tarabiće „Doći će ljudi, žuti ljudi, zavladaće svetom, doneće blagostanje…“ i tako neke gluposti, na koje se kineski gost samo nasmejao. Naravno, ne sumnjam da mu nije prijalo.
Prijalo bi i nama kada bi neko rekao „Doći će neki ljudi sa Balkana, gde jedan čovek citira, na važnom skupu, nepismenog seljaka i proroka, a pritom je predsednik države, i taj narod će zavladati svetom.“

Ali nemoguće, jer gore navedeno jedno drugo isključuje. Međutim, štos sa Tarabićima usijao je društvene mreže, ali i medije. Svi su bili iznenađeni kako to da predsednik citira Mitra Tarabića pored toliko srpskih pisaca. Ne znam šta je tu čudno, ali svako govori o onome čemu se divi, zar ne? Ili što bi rekao Dostojevski „Ne može se voleti ono što se ne poznaje,“ pa samim tim ne vidim razlog zašto je neko očekivao da Toma citira Getea, Šilera ili Dostojevskog. No, opet, ni tu nije tako veliki problem, jer ako neko voli Sabrana dela Mitra Tarabića, onda neka iz njih izvuče bar neku korist, ali pre toga neka ih dobro prouči, ili bar priču koja prati ta proročanstva.

Da Vas podsetimo:  PROFESOR MILIĆ I ZBORI I TVORI...

Naime, kada je Koštunica trebalo da bude kandidat za predsednika, neko pametan iz DOS-a se dosetio da se u proročanstvo dopiše „Doći će čovek iz naroda, koji će, kao ovi žuti ljudi, doneti blagostanje…“ Narod se upecao na tu priču, a Koštuničina propagandna mašina je zaista forsirala fore o Izabranom iz Koštunića, što se ispostavilo kao dobar potez. Istu priču, samo bez pominjanja Tarabića, koristili su mnogi političari, ponajviše Tomini ljudi, gde je on predstavljan kao „jedan od nas“ iz Bajčetine, koji uopšte ne odudara od naroda, za razliku od narcisoidnog bivšeg predsednika. I naravno, nije presudilo, ali je pomoglo, pa se Tarabići i proročanstva osim među narodom, provlače i na važnim skupovima.

Ne bi me čudilo da Kinezi zatraže da prevedu na kineski Mitrove spise, ali možda se ipak pre odluče za Andrića. Premijer je bio ubedljiviji. Stoga, Toma Nikolić, kao predsednik, bi trebalo da nauči nekoliko uverljivijih citata (ne mora da pročita knjige) od poznatijih umova, pa makar to bili i proroci. Garanutujem da će poslužiti.

Mada, da ne budem samo kritičar, mislim da je on mnogo bolji od prethodnog. Na prvom mestu po tome što se ne meša u stvari koje nisu posao predsednika, za razliku od Tadića. On je sebe video kao Izabranog, ne od Tarabića, ne od baba Vange, nego nekog ko je viši, veći i bolji od svakog, te njega nijedan prorok nije mogao da predvidi, osim možda Nostradamusa. Ali, on je prorokovao u zagonetkama, pa verovatno niko još nije odgonetnuo poruku namenjenu o dolasku velikog Borisa. Sa druge strane, na važnim skupovima, mnogim momentima Nikolić se postavljao ispravno, pokazivao čvrst stav kada su u pitanju nacionalni interesi, samo je u nekim izjavama, poput ove preterao. U početku, nije bilo strašno, ali takve se stvari sve više ponavljaju, čak i prelaze u glupost, tako da mislim da bi trebalo da obrati pažnju na svoje govore ili da bar ne prelazi granice neukusa. Valjda ima PR službu.

Da Vas podsetimo:  Jasno da jasnije ne može

No, pre nekoliko dana, gost RTS bio je Boris Tadić. Taj čovek kao da je prespavao proteklih deset godina svoje vlasti, kao što se medvedi probude na proleće pa kažu „Zima nije bila hladna“.

Gostujući na državnoj televiziji govorio je kako ga mediji cenzurišu. Duša me zabolela koliko je bio ubedljiv i patetičan. Za razliku od Vučića, koji je citirao Andrića, ja ću citirati premijera „Ja veću glupost u životu nisam čuo.“ Na prvom mestu, čim je dospeo na najgledaniju televiziju, tokom udarnog termina, sigurno nije u pitanju cenzura. Drugo, on je zaboravio svoju cenzorsku mašineriju, koja je cenzurisala sve što je moglo da pomrači lik i delo velikog vođe i lidera regiona, koji liči na Klunija. Osim kritika koje je uputio povodom nekih političkih protivnika, sa kojima bi rado u koaliciju, Tadić se propisno izbrukao; ponašao se kao čovek koji tek ušao u politiku i ima pravo da govori kako treba raditi, drže lekcije, poput verovatno onih iz svojih profesorskih dana. Iskren da budem, da sam na vlasti, da imam moć i da mi je Tadić politički protivnik, namerno bih ga forsirao na svim najgledanijim televizijama, jer on svojom glupošću, kao opozicioni lider radi tako dobar posao za poziciju, da njima ne treba kampanja ni bilo kakvo opravdanje.

Ne znam da li je njega Tarabić predvideo, ali da jeste, sigurno bi rekao „Doći će čovek koji će vladajućoj stranci doneti takav mir i blagostanje…“

_uploads_2014_09_slavisa-pavlovic-za-sajt--e1410686656648-150x150

Slaviša Pavlović

Srpski glas

1 KOMENTAR

  1. Hm,hmm…zuti dodjose,Dragicini donatori odose, nije poznato,koje su boje i rase,ali,badnjak vise nece da tegle u “ stari dvor“…nego,verovatno,u novi pozuteli kabinet,sa visokim troskovima, pravoslavne i budisticke vere.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime