Telefonski razgovor i prisluškivanje fikusa

1
1676

Srbija (barem onaj naprednjački deo iste) danas je sa nestrpljenjem čekao da njihov Aleksandar Veliki (što zvuči nekako makedonski, priznaćete) Gospodar Vučić obavi telefonski razgovor sa predsednikom vlade Republike Makedonije Zoranom Zaevim. O prisluškivanju fikusa, valjda.

Vučić i Zaev

Celu idiotariju o prisluškivanju (koje je, usput budi rečeno – normalno u međunarodnim odnosima) najbolje je ruglu izvrgao novinar makedonskog ogranka Birna Sašo Kokalanov u svojoj kolumni „Veoma vrlo zategnuto“ objavljenoj na portalu Prizma.

Za vas koje ne vuče želja da čitate čitavu kolumnu, prenosimo tek jedan, veoma slikovit deo:

„Makedonija je, kao što znate, velesila za prisluškivanje. Svaki Makedonac, osim standardne bele tehnike – šporet, frižider, televizor u boji sa gotovo svim srpskim kanalima, kod kuće ima i po jedan uređaj za prisluškivanje. Najmanje. Kad mu je dosadno, ili u drugim prilikama, kada nema Pinkovih zvezda, Makedonac na tranzistoru obično hvata neki razgovor vašeg državnog vrha i tako ubija dosadu od stalnog pojavljivanja Vučića. Kad ne može da uhvati Aleksandra Vučića, pusti Dragana Vučićevića. Kažu da nema razlike.

Nema ko ne prisluškuje Srbiju. Evo i ja, tako jedne noći dugo nisam mogao da zaspim, i na tranzistoru sam uhvatio neko nasilno rušenje kuća nekih jadnih Beograđana. Onda sam shvatio da dobrovoljci – bageristi proizvoljno ruše, kako bi se napravio prostor za vaš tajni, antimakedonski projekat Beograd na vodi, sa kojim želite da oduzmete primat Skoplju 2014 na svetskom nivou…

…Braćo Srbi, ako slučajno primetite žute kombije u blizini vaših državnih institucija – naši su. Oni nisu tamo da bi dopunili metež u ionako gustom beogradskom saobraćaju, niti ćele da vam kažu kako vam je Siniša Mali, a da je naš Koce kao Aleksandar Veliki, niti želimo da vam slikamo vašu novu fontanu na Slaviji pa da je ismevamo na socijalnim mrežama zbog skromnih dimenzija u poređenju s nekim našim fontanama. Ne, ništa od toga. Ti kombiji su tamo zbog najprozaičnijih pobuda – mi vas prosto – prisluškujemo. Ne baš svih šest miliona, ali jedno sto – dvesta duša na vlasti na dnevnoj osnovi.

Da Vas podsetimo:  ZA SPORTSKI USPEH, ALI I SAM OPSTANAK DRŽAVE, NEOPHODNI SU SVI NJENI DRŽAVLJANI..

Od onoga što smo slušali, želim da sa srpskim narodom podelim saznanje da nije istina da smo braća. Odnosno, mi i vi na ovom svetu imamo jednu čudnu osobinu, najizraženiju na dan izbora, da glasamo za ogroman broj najvećih budala. Samo dva bliska naroda mogu više puta da izglasaju ljude kao što su Gruevski i Vučić. Ne znam kako je i nama i vama ova osobina uletela u DNK, verovatno je duga zajednička istorija učinila svoje i još više nas zbližila, iako su Zvezda, Partizan, leskovački roštilj i turbo-folk odigrali svoje važne uloge u približavanju dva naroda.“

PROČITAJTE NA PORTALU PRIZMA VEOMA VRLO ZATEGNUTO

I bi, dakle, taj razgovor između Zaeva i Vučića. Ili Vučića i Zaeva, kako vam drago.

I izdaše oni saopštenje o tome da su se dogovorili o pet tačaka. Da napomenem: ono u zagradama su moji komentari, da ne bude posle kako su državnici neozbiljni.

1. Republika Srbija i Republika Makedonija će isključivo dijalogom rešavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima. (Ko biva – do sada smo ratovali, a od sada ćemo da pričamo)

2. Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije. (E, ako političari budu radili na unapređenju prijateljskih odnosa između dva naroda – najebali smo).

3. Republika Srbija i Republika Makedonija uložiće još veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmene dve zemlje. (Aman, pa valjda je to normalno: Oni nama paradajz, mi njima Fijat… Oh, wait…)

4. Republika Srbija i Republika Makedonija, u skladu sa međunarodnim javnopravnim propisima, u dobroj veri i na prijateljskoj osnovi štitiće prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji. (Jer se inače, kompletno osoblje ambasade povlači iz neke zemlje kada krene rat, to je barem uobičajena praksa)

Da Vas podsetimo:  Dve o sankcijama

5. Republika Srbija i Republika Makedonija intenziviraće međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona. (Dakle, molim lepo: Botovi pod komandom Dragane Cerović, nesrećnog Mićana i inih, od sada da zaborave na UNESCO, Kosovo je srce Srbije, zabijanje noža u leđa i slične gluposti, a da počnu da veličaju državničku mudrost Aleksandra Velikog Vučića).

SIMBOL SRBIJE: BOG I BATINA

Nego, može li neko da mi objasni od pravnih stručnjaka zbog čega je sa Zoranom Zaevim (predsednikom vlade Republike Makedonije) razgovarao Aleksandar Vučić (predsednik Republike) a ne Ana Fikus devojačko Brnabić (predsednica vlade Republike Srbije)?

Ne može, naravno. Vi u SNS i ne vidite potrebu da objašnjavate jer ste previše oholi. Vučić je za vas bog i batina. Više je batina, doduše. A Ana Brnabić, i svi ostali ministri (uključujući i Ivicu Bananamena) su fikusi.

Davnih dana napisao sam da Ana Brnabić neće ostati upamćena u istoriji Srbije kao prva gej premijerka (jer smo gej-premijera (doduše u Kraljevini Jugoslaviji) imali od 1929 do 1932 – đenerala Petra Živkovića, poznatog još tada u narodu po nadimku Pera Peder). Tada sam napisao da će biti zapamćena kao veći fikus od onog što je bio oličen u liku i delu Mirka Cvetkovića. Mirko je barem imao muda da izbaci iz vlade Mlađana Dinkića. Ana Brnabić ne bi imala ni za tako nešto hrabrosti. Čekala bi da joj to odobri – znate-već-ko.

Ana Fikus devojačko Brnabić već nekoliko puta je pokazala da je prihvatila kompletnu igru. Pokazala je i da zna da igra u tom kolu: Umesto da danas ona razgovara sa Zaevim, ona je govorila o tome kako nema problema sa postavljanjem Vučićevih slika u kancelarijama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. I opet – citat:

Da Vas podsetimo:  NEMA NAM SPASA, AL’ PROPASTI NEĆEMO...

„Mislim da treba da se nastavi da se jača kult nacionalnih simbola u Srbiji, i grba i zastave. To je nešto što nam je falilo u prošlosti, tako da nemam problem sa tim da se slike predsednika stavljaju u institucijama“.

Ana, ne imitiraj Koštunicu po neobaveštenosti! Nacionalni simboli Srbije su grb, zastava, himna! A ne Aleksandar Veliki Vučić. Pa čak je i ministar prosvete Mladen Šarčević pokazao više mudrosti i karaktera rekavši da je „u obrazovnim ustanovama normalnije da budu slike prosvetnih velikana, poput Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića…“

Nego, nikako da vas pitam: Je l’ i vas prisluškuju Makedonci?

Aleksandar Bećić 

www.kolumnista.com

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime