U Srbiji gladuju samo oni koji moraju, a ovi što gladuju dobrovoljno, obično završe siti

0
1097
Foto: Printscreen

Džabe šerpe, lonci… Da cela Srbija uzme da neprestano lupa čitavu godinu, ne bi se izjednačila ni sa jednim danom lupanja u Skupštini Srbije.

Da se odmah izjasnim: sa mnogim potezima Boška Obradovića — lidera Dveri, narodnog poslanika (još koji dan!), pogotovo sa fizičkim napadom na narodnog poslanika Marijana Rističevića — se ne slažem!

Čak, smatrao sam a i sad smatram, da Dveri (sa sve Savezom za Srbiju) moraju da izađu na redovne parlamentarne izbore u korona nedoba, da na glasanje pozovu svoje pristalice, a ima i njih (na užasavanje nadobudnog zamenika šefa Poslaničkog kluba SNS doktora Vladimira Orlića, kod kojeg se, da je slučajno doktor medicine, nikad ne bih lečio!; pritom, tom istom Orliću je Vjerica Radeta, poslanik srpskih radikala, održala besplatan čas iz poznanije prava i pravnih nauka — da je ispao naprosto smešan.)

Samo, nisu mi Boško Obradović, ni doktor Aleksandar Orlić tema ove moje beleške, jer ovakav koglomerat idiotluka na jednom mestu — nažalost u Sali Narodne skupštine gde im mesto nije — poodavno nije viđen!

Prava tema je — predsednik Skupštine Srbije, poznati novosadski advokat Maja Gojković iz ugledne advokatske porodice, koja, potpuno sam ubeđen u ovo što pišem, tačno i precizno zna o čemu se radi!

 

U višesatnoj i višednevnoj “raspravi” u parlamentu Srbije — o potvrđivanju nekih odluka i propisa, ali više o odbrani lika i dela predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i vanserijskim uspesima Srpske napredne stranke i besomučnim napadima na “ljotićevca” i “fašistu” Boška Obradovića, “njegovog šefa Dragana Đilasa”, pa nekakvog Dragana Šolaka (osnivača kompanije Serbia broadbands (SBB), nejakog Vuka Jeremića i “njihovih tajkunskih medija”…se objektivno, blago rečeno — preteralo.

“Naša Maja”, danas udarna pesnica SNS, kao svojevremeno i desna ruka Vojislava Šešelja i jedinstvene Srpske radikalne stranke, da ne pominjem i brojne stranke kojima je prošetala, kad god je imala priliku da drži dugme za uključivanje/isključivanje mikrofona, kao kakav visokokvalifikovani električar, najčešće je to radila kad su govorili usamljeni predstavnici opozicije koji su bili na sednici. Konkretno — Đorđe Vukadinović, koji je potpuno legitimno iznosio svoj politički stav, ideje i primedbe, birajući reči, i ne pominjući bilo kakve ružne epitete za vlastodršce, a SNS to i jeste. Na svaku primedbu (pristojno iznetu, nezavisno od toga da li se slažete s njom ili ne), „naša Maja“ se hvatala za prekidač i narodnim poslanicama, jednostavno, kao makazama, “sekla struju” i isključivala ton!

Da Vas podsetimo:  Majka nad grobom je majka nad grobom, osim ako je Srpkinja!

Takve makaze nisu bile u funkciji kad god su SNS poslanici pričali, mahom šta god im padne na pamet, koji su višestruko prekoračivali vreme za dvominutnu repliku (po poslovniku!) i sve zo se završavalo sa “hvala lepo!”

Posebno su bile zanimljive definicije “naše Maje” — ko su kriminalci, bitange, barabe, narkodileri i slični upotrebljeni demokratski izrazi i epiteti…

To, što “naša Maja”, kao predsednik Skupštine i “držač mikrofona” na to po važečim (nevažećim?!) skupštinskim propisima nije imala pravo, imala je!

Jer, SNS ima većinu u parlamentu! A zna se — kod nas ko ima većinu uvek teroriše manjinu.

Amin!

Ipak, tema sa skupštinskog zasedanja bilo je napretek: neke su važne, neke manje važne, a neke, Boga mi, i humorističke i smehotresne…

Da su kojim slučajem živi velikani naše pisane reči Branislav Nušić, Jovan Sterija Popović iliti Radivoje Lola Đukić — a ne počivši, naša literatura bi bila bogatija za mnoga vredna dela o nama i našoj stvarnosti…

Tu, da pomenem, i „čuvenog“ SNS doktora Atlagića čije diskusije uvek razgale sve one koji imaju živaca da slušaju njega i njegovo poimanje naše tužne zbilje. O “doktoru Atlagiću”, opisanom kao „ponosu Naprednjaka“, dosta je pisano. A evo i njegove biografije: Rođen 30. aprila 1949. Osnovnu školu završio u Ostrovici, gimnaziju pedagoškog smera u Benkovcu, Filozofski fakultet u Benkovcu, smar istorija i pedagogija. Potom upisuje postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu u Zadru a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Prištini gde je profesor i član Senata Univerziteta. Objavio je osam knjiga i preko 150 naučnih radova). Bio je zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i predsednik opštine Benkovac, kao i predsednik Republičke zajednice za nauku Hrvatske. Nakon izbora 2012. godine, izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Član je Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko duštvo i zamenik člana u Odboru za Kosovo i Metohiju.

Da Vas podsetimo:  Otkazivanje podrške

U Srbiji je, nažalost, odavno poznato da oni koji mnogo pišu — slabo čitaju, a da su oni koji čitaju izgleda slabo funkcionalno pismeni. Ali, dr Atlagić je svojim “delom” lučonoša akademske poplave u redovima naprednjaka.

O “uspesima” dr Atlagića i njegovim “naučnim dostignućima u Skupštini Srbije, u “Svedoku” često je pisao moj, sad i nažalost počivši novinar Milivoje Glišić, bard pisane reči.

I, taman kad sam pomislio da je kraj budalaština iz Skupštine, na red je stigla — dijeta. Prvo su dijetu, štrajkujući glađu na skupštinskim basamacima, započeli opozicioni poslanici, ugledni doktor Miladin Ševarlić i Boško Obradović… kad odjednom, iz čista mira i siti, na stolicama, pred Skupštinom Srbije pridružili su im se i čuveni SRS preletačević i nekoliko nedelja SRS kandidat za predsednika Srbije, danas šef poslaničkog kluba SNS (čudni su putevi gospodnji) Aleksandar Martinović i nova SNS zvezda u usponu Sandra Božić.

E, sad, ovo je dilemma! Da li su se Aleksandar i Sandra (SNS) pridržili da podrže Ševrlića i Obradovića u zahtevu da se raspravlja o Kosovu, ili da njihov štrajk glađu obesmisle?!

Ne verujem da Aleksandar Martinović ne zna da je pravosuđe u Srbiji samostalno, a ne poslušnik stranke na vlasti!

Ali, mogu da verujem, da on, ŠEF poslaničkog kluba ZNA i VERUJE, da ovakvim dijetalnim pritiskom može da prislili pravosuđe da nekog uhapsi ili oslobodi?!

Ako je to ideja, onda sve SNS priče o razvoju demokratije, demokratskim principima, slobodama i koječemu još mogu da se podvedu pod “smuti pa prospi”?!

Istina, mogu da razumem, možda poslanika SNS Sandru Božić: korona uzmiče, vreme je sve lepote, stižu godišnji odmori, plaže i vreme je da se dotera linija i poradi na izgledu?

Da Vas podsetimo:  Juda u skupštini Srbije, opet

Ko zna? Sve je ograničeno osim ljudske gluposti!

Uostlaom, imali smo da je vlast organizovala protestni skup protiv opozicije, pa je red sad i ovo…

Ali, ni ovaj izum nije nov: da valst štrajkuje glađu nije već primenio nadaleko čuveni inovator Aleksandar Vulin, ministar vojni kad je nekoliko dana sprovodio dijetu štrajkujući glađu?!

Pa, jeste!

I?

Ništa!

U Srbiji gladuju samo oni koji moraju, a ovi što gladuju dobrovoljno, obično završe siti… A ovaca je mnogo.

(Autor je glavni i odgovorni urednik Svedoka)

Vladan Dinić
Izvor: SvedokOnline

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime