U Srbiji verovatno sledeće ubistvo novinara

1
1065
Foto: dnevno.rs

Na dvodnevnoj konferenciji o slobodi medija u Gdanjsku upozoreno je da je Srbija zemlja Evrope u kojoj će se najverovatnije dogoditi sledeće ubistvo novinara.

Slučaj Srbije je, mislim, najekstremniji zato što je to zemlja Evrope u kojoj je najverovatnije sledeće ubistvo novinara. Svi znaci su tu – agresija političara, kampanje blaćenja i pretnje. To je poput savršene oluje koja predstoji ubistvu, ocenio je Metju Karuana Galicije, sin Dafne Karuane Galicije, nedavno ubijene istraživačke novinarke i blogerke koja je radila na dokumentima objavljenim u okviru projekta „Panamski papiri“.

On je rekao je da postoje zemlje gde su medijski sistemi potpuno urušeni poput Kipra i zemlje gde su sistemi u procesu propadanja poput Mađarske, Poljske i Srbije.

Na konferenciji u Gdanjsku predstavnici različitih organizacija i institucija širom Evrope diskutovali su o ključnim problemima sa kojima se suočavaju novinari u 21. veku, a predstavnica NUNS-a prenela je probleme sa kojima se suočavaju novinari u Srbiji, saopšteno je danas iz NUNS-a.

Predstavnica NUNS-a Maja Vasić Nikolić je tokom panela o etičkim standardima i samocenzuri, prenela iskustva iz Srbije o korišćenju medija bliskih vlasti za diskreditaciju političkih protivnika, ali i novinara istraživača i novinara medija koji su kritički nastrojeni prema vladajućoj koaliciji.

Govorila je o kampanjama blaćenja koje mediji sprovode protiv novinara ukazujući na drugu dimenziju odnosa etičkih standarda i samocenzure – s jedne strane novinari pristaju da ne poštuju Kodeks novinara Srbije u hajci protiv kolega, a s druge strane, novinari koji su mete, uprkos svemu insistiraju na tome da rade svoj posao profesionalno, saopšteno je iz NUNS-a.

Kako je navedeno, ona je skrenula pažnju i na tužilačku i sudsku praksu, činjenicu da postoje osnovane sumnje da BIA dostavlja informacije tabloidima kao i da u kreiranju ove atmosfere učestvuje i sam politički vrh Srbije koji kritički nastrojene novinare koji rade u javnom interesu tretira kao političke oponente.

Da Vas podsetimo:  Virtuelna robija 21. veka – televizija

Pitala je za iskustva drugih zemalja, pošto je Srbija, čini se, jedina zemlja koja se suočava sa „fenomenom rata unutar profesije“, koji je podgrevan političkim insteresima.
Skot Grifen iz Međunarodnog pres instituta rekao je da je izuzetno bitno da se ponavlja i novinarima i građanima da nije normalno živeti u strahu za život zbog posla koji obavljaju.

Konferenciji Free European Media u organizaciji Evropske federacije novinara prisustvovalo je više od stotinu novinara Evrope, predstavnika vodećih evropskih organizacija koje se bave medijima kao što su Savet Evrope, OEBS, EFJ, IPI, Indeks o cenzuri, Udruženja javnih emitera Evrope .Diskusiji se pridružio i bivši predsednik Poljske i dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa koji je ocenio da je solidarnost i dalje veoma potrebna, ali ne samo solidarnost u sindikalnom smislu već kao koncept odbrane građanskih prava.

dnevno.rs / Beta

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime