Univerzijade nema, ne zna se ni da li će je biti, ali ima više od 60 miliona dinara gubitka

0
309

Firma „EUB 2020”, koju je država osnovala da bi organizovala evropske univerzitetske sportske igre u Beogradu, 2019. godinu, onu u kojoj je osnovana, završila je sa gubitkom od više od 60 miliona dinara, iako igre nisu ni organizovane a ne zna se ni kada će biti jer se zbog pandemije odlažu već drugu godinu zaredom.

U finansijskim izveštajima ove firme dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre navodi se i da je najveći rashod ove firme bio onaj za zarade i da su one samo u 2019. godini iznosile 63.775.000 dinara.

Rukovodstvo firme odbija da javnosti dostavi bilo kakve informacije o poslovanju pa tako i plate zaposlenih, a jedino se može saznati da je plata direktora „EUB 2020“ Predraga Juškovića 177.000 dinara mesečno jer je to upisano u registar Agencije za sprečavanje korupcije. Jušković je član Srpske napredne stranke i predsednik Skupštine opštine Novi Beograd.

Za poslovanje firme koja organizuje Univerzijadu Pištaljka se zainteresovala istražujući informacije uzbunjivača da su rokovi za radove na klimatizaciji u Studentskom gradu, gde je planirano da budu smešteni učesnici Univerzijade, probijani nekoliko puta a da je cena radova u međuvremenu porasla skoro 100 miliona dinara više od planiranog. Pištaljka je saznala i objavila da je naručilac klimatizacije u Studentskom gradu „EUB 2020“ odobrio da se rok za završetak radova probija čak tri puta bez naplate penala, iako je to bilo predviđeno ugovorom, a da je cena u međuvremenu porasla za petinu, što je ukupnu cenu klimatizacije podiglo do čak 561.726.958 dinara.

Sve afere univerzitetskog sporta

Pištaljka je 2013. godine pisala o malverzacijama koje su pratile Letnju univerzijadu 2009. na kojoj su učestvovali studenti iz preko stotinu zemalja. I tada je država formirala posebno privredno društvo za organizaciju ovog događaja, čiji je direktor bio Siniša Jasnić. Uprkos tome što se protiv Jasnića vodio i sudski spor za zloupotrebe u javnim nabavkama on je neometano bio na čelu Univerzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS) sve do oktobra 2018. godine. Tada je uhapšen zbog sumnje da je proneverio budžetski novac. Kako saznajemo iz Tužilaštva za organizovani kriminal po ovom slučaju postupa Više javno tužilaštvo u Beogradu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije. Do objave teksta nismo dobili odgovor ovog tužilašta koliko predmeta se protiv Jasnića vodi, za koja krivična dela i u kojoj su fazi.

Za izvođača radova „EUB 2020“ je izabrao firmu poznatu po probijanju rokova koja je bila podnosilac jedine prihvatljive ponude na tenderu.

Pištaljka nedeljama unazad pokušava da dođe do informacija o poslovanju „EUB 2020“, a zbog odbijanja rukovodstva ove kompanije, ali i njenog osnivača Vlade Srbije, da nam odgovori na postavljena pitanja Pištaljka se žalila i Povereniku za informacije od javnog značaja.

Na zahtev da nam se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi informacija o broju zaposlenih i plate svih zaposlenih u ovoj firmi, rukovodstvo „EUB 2020“ odbilo je naš zahtev sa obrazloženjem da je – nerazuman.

„Kako je ovaj zahtev u konkretnom slučaju treći po redu zahtev od strane istog tražioca u istoj godini, tačnije u periodu kraćem od mesec i po dana, jasno je da tražilac zloupotrebljava pravo na pristup informacijama od javnog značaja, kao i da je ovo traženje nerazumno pogotovo imajući u vidu da se traži preveliki broj informacija”, odgovoreno nam je tom prilikom.

Na osnovu javno dostupnih podataka može se saznati da je u godini kada je osnovana ova firma zaposlila trideset jednu osobu, a koliko zaposlenih ima trenutno ne može se sa sigurnošću reći s obzirom na to da izveštaji za 2020. godinu još nisu objavljeni na APR-u.

Prema navodima iz intervjua Ane Todorić, rukovodioca Sektora za sport, koji je pre nekoliko meseci objavljen na zvaničnom sajtu ove firme, planirano je da tokom 2020. godine broj zaposlenih samo u ovom sektoru „EUB 2020“ poraste sa devet na 57.

Poslovanje firme za organizaciju Univerzijade u potpunosti je skriveno od javnosti, pa i adresa na kojoj se nalaze nije ona navedena na sajtu – Krunska 9. Iako tamo i dalje stoji oznaka „EUB 2020“, firme tamo nema već se ona nalazi na Novom Beogradu, u zgradi „Energoprojekta“, na adresi koja je upisana u APR-u.

Međutim, zaposlene u ovoj firmi nije lako naći ni kada znate pravu adresu. Naime u delu zgrade „Energoprojekta“ gde se nalazi „EUB 2020“  novinari Pištaljke zatekli su samo prazne brendirane kancelarije ove firme iako na oglasnoj tabli stoji obaveštenje da je zaposlenima ukinut rad od kuće u januaru ove godine. Tek na jednom od spratova novinari su zatekli sekretaricu, devojku koja je skenirala pozamašan broj telefonskih računa, nekoliko zaposlenih pred kompjuterima i zamenicu direktora Anitu Dobre, sve zajedno ne više od desetoro ljudi. Direktor Predrag Jušković nije bio na poslu.

A kada direktor nije prisutan, kako je objašnjeno novinarima, ni njegova zamenica ne može da daje nikakve izjave. Zamenica Anita Dobre je, inače, i predsednica Alumni kluba Visoke škole za moderan biznis, a 2012. godine je bila i menadžerka Rukometnog kluba Partizan za odnose sa inostranstvom, u isto vreme kad je i njen nadređeni, direktor firme „EUB 2020” Predrag Jušković, bio generalni sekretar istog kluba.

Ipak, i bez prisustva direktora, zamenica je pokušala da nas ubedi da smo dobili odgovore na pitanja koja smo poslali nekoliko nedelja ranije.

Informacije smo potražili i na adresi koja se vodi u osnivačkom aktu ove firme u ulici Narodnih heroja na Novom Beogradu gde se nalazi privatni Fakultet za sport. Direktor ovog fakulteta Bojan Sekulić objasnio nam je da je „EUB 2020” osnovan na ovoj adresi i da su u početku koristili prostorije fakulteta za poslovne sastanke.

Agencija za borbu protiv korupcije: Direktori državnih firmi nisu javni funkcioneri

Na pitanje Pištaljke da li je Predrag Jušković prijavio da paralelno obavlja dve funkcije – direktora u državnoj firmi i predsednika Skupštine opštine Novi Beograd, iz Agencije su nam objasnili da on to nije uradio, ali da to nije bila ni njegova obaveza.

„…funkcija direktora privrednog društva „5. Evropske univerzitetske igre Beograd 2020 d.o.o. Beograd“ više nije javna funkcija…”, odgovorili su nam iz Agencije pozivajući se na autentično tumačenje zakona koje je usvojila Narodna skupština Srbije u februaru 2021. godine.

„Kada je Predrag Jušković imenovan za direktora, on me je pozvao da mu pomognem oko organizacije igara. Vlada je njih osnovala sa 100 dinara kapitala i bez adrese. Tada me je Jušković, kog znam iz školskih dana, pozvao da mu pomognem. Fakultet im je uradio sajt i pozajmio prostorije. Kasnije smo se razišli po pitanju toga kako treba organizovati igre i ja sam rekao da pronađu nove prostorije i da se isele”, kazao je Sekulić.

Po njegovim rečima, Fakultet za sport nije fakturisao niti naplatio nijednu uslugu koju je pružio firmi „EUB 2020”. „Znao sam da će jednom doći do ovoga“, rekao je Sekulić, dodajući da misli na to da će neko pitati kako je trošen novac.

Privredno društvo „EUB 2020” broji deset sektora kao što su Sektor za sport, Sektor za transport, Sektor za marketing i drugi.

Rukovodilac Akademskog sektora firme „EUB 2020” je Miloš Obradović, nekadašnji prorektor Univerziteta u Beogradu. Obradović je 2018. godine promenom statuta postao sportski direktor Univerzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS). Mediji su o njemu pisali zbog afere o humanitarnoj akciji prikupljanja novca za izgradnju kuće Amele Terzić koja nije izgrađena uprkos tome što su građani za to donirali novac.

U napomeni uz finansijski izveštaj iz 2019. godine na sajtu APR-a navedeno da je ova firma zaključkom Vlade u junu te godine dobila subvencije od 50 miliona dinara. Istog meseca iz budžeta Republike Srbije za poslovanje ove firme izdvojeno je više od 20 miliona dinara.

Što se tiče subvencija iz inostranstva, na sajtu ove firme navedeno da se ona sufinansira iz programa „ERASMUS + EU”. U martu 2020. godine Evropska univerzitetska sportska asocijacija uplatila je ovom privrednom društvu 803.000 dinara.

Republika Srbija u maju 2020. godine povećala je novčani ulog na 1,4 milijarde dinara. Tada je već bilo poznato da se Univerzijada neće održati te godine zbog pandemije kovida-19, već je odložena za 2021. godinu. U martu ove godine Univerzijada je opet otkazana, a trenutno su u toku pregovori o tome da li će se uopšte i kada održati.Pišu: Snežana Đurić, Emili Samčević

Izvor: Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime