Uvek nam je neko drugi kriv

0
843

2016-06-12_220811Kraj školske godine, mada se ona formalno završava 31. avgusta, donosi iste teme kao i prethodnih godina. S obzirom na to da nam se isti problemi ponavljaju iz godine u godinu, i da ništa ne učimo iz iskustva, malo fali da se zapitam da li mi stvarno jesmo pametni, ili samo imamo diplome.

NASTAVNICI TRPE PRITISAK PRED ZAKLjUČIVANjE OCENA

Dešavalo mi se da kada pred prosvetnim radnicima posprdno komentarišem ovu temu, dobijem silne uvredljive komentare iz kojih ispada da sam samoljubivi lažov koji misli da je iznad ostalih, jer eto samo na mene niko ne vrši pritisak. Vremenom sam naučila da takve komentare ignorišem i smatram ih izrazom nemoći onih koji podležu pritiscima, a onda su im neki drugi krivi. Dakle, dovoljno je da jednom odreagujete kako treba na pokušaj pritiska, pa će se pokušaji prorediti. Ponovite to i sledeći put, pa će pokušaji vršenja pritiska prestati. Da, toliko je jednostavno.

Razumem da nije svako po svojoj prirodi dovoljno borben i spreman da glasno (a ako treba i bučno) ustane i odbrani svoje lično i profesionalno dostojanstvo. Ipak, ako niste spremni na to, nije vam neko drugi kriv što se baš na vas vrši pritisak. Jednostavno ste pogodan materijal za vršenje pritiska. Nije mi želja da vas vređam, ali nemojte ni vi vređati inteligenciju nas ostalih hroničnom kuknjavom od kraja maja do polovine juna.

POPRAVLjANjE OCENA NA SEDNICI ODELjENjSKOG VEĆA

Na ovo se žalimo u horu. Silno se zgražavamo nad tom pojavom i kukamo li, kukamo. Opet nam je neko drugi kriv, a ti koji podižu ruke i preglasavaju naše ocene jesu prosvetni radnici. To su kolege sa kojima pijemo kafu, radimo u timovima, dogovaramo se, smejemo se njihovim vicevima, saosećamo sa njihovim problemima. A onda nam na sednici kažu „Ništa lično, ali ja predlažem da se tvoja ocena popravi“.

Da Vas podsetimo:  Tweeter Space

Ništa lično?!Stavite im do znanja da je to i te kako lično. Da se tim činom poništava vaš godišnji rad, koji podrazumeva i praćenje napretka učenika. Tražite diskusiju pre glasanja. Pitajte predlagača da vam objasni svoj način ocenjivanja, a vi izvadite pedagošku svesku i pročitajte sve što ste o tom učeniku zapisali od prvog septembra. A onda pročitajte sve što ste zapisali o nekom učeniku koji je tu predloženu, višu ocenu zaista zaslužio. Pa ih pitajte kako ih nije sramota da omalovaže trud učenika koji je takvu ocenu zaslužio, dok bi je ovom drugom poklonili. Budite još bezobrazniji, pa pitajte da li je neko podmićen da završi posao oko vaše ocene. Pozovite se na Pravilnik o ocenjivanju i recite da ćete slučaj prijaviti inspekciji i Ministarstvu. Predložite da učenik odgovara pred komisijom, ako postoji sumnja da vaša ocena nije realna. Podignite prašinu i ne dajte da vas neko ućutka. Obratite se pojedinačno nekim kolegama i pitajte ih da li je moguće da će podići ruku, a pre samo nekoliko dana su lamentirali nad propalom prosvetom.
Ukoliko se vaša ocena ipak preglasa, upadljivo promenite odnos prema tim kolegama koji su glasali, jer su sramota za profesiju i zbog njih se stvara pogrešna slika i o vama.
E sad, ako vas mrzi da sve to radite, onda ništa.Ćutite i trpite, ali ne tražite krivca u drugome.

NA ZAVRŠNIM ISPITIMA SE LAŽIRAJU REZULTATI

U srednjim školama se unajveće rade maturski ispiti, a osnovci se pripremaju za polaganje male mature. Kukamo i na tu temu, naravno. U mnogim učionicama će biti dozvoljeno prepisivanje, dok samo u retkim toga neće biti. Oni koji ne dozvole prepisivanje biće babaroge kod kojih će ah-jadna-deca postići slabiji uspeh i osvojiti manje bodova. Oni „carevi“ koji će zdušno pomagati đacima i ohrabrivati ih da prepišu, pitaju onog iza sebe, javno se konsultuju, biće divni empatični nastavnici koji mnogo vole decu. U stvari, sramota su za profesiju, ali ko to sme da im kaže? O lakonskim odgovorima tipa „Pa šta, kao da će svet da se sruši ako detetu malo pomognem“, stvarno ne bih. Ne zaslužuju.

Da Vas podsetimo:  "Nema čojstva bez pamćenja"

Dežurni iz osnovnih škola pomažu đacima da se ne bi videlo šta sve nisu naučili u osnovnoj školi. Dežurni iz srednjih škola pomažu da bi dovoljan broj đaka imao dovoljan broj poena za upis u baš njihove škole. U suprotnom, ako se odeljenja ne formiraju, ostaće bez dela norme. Opšte obesmišljavanje svega! Da se ukine matura i računa samo uspeh, poklanjale bi se ocene triput više nego sada (ako je to uopšte moguće).

KOLEGE, DA LI VAMA PLAĆAJU PUTNE TROŠKOVE ZA DEŽURSTVO NA MATURI?

Kolege, da li vi znate samo za svoje obaveze, ili i za svoja prava?
Nalog direktora je teško izbeći. To stoji. Rizično je.
S druge strane, direktor mora da vam obezbedi uslove za ispunjavanje njegovog naloga. I to stoji, verovali ili ne.
Šalje vas u neko selo ili obližnji grad?
Recite mu da nemate para za kartu. On odgovori da će karta biti refundirana, a vi kažete da je to super ali vi nemate para za kartu. Pitajte ga da vam pozajmi, pa ćete mu vratiti kad vam se refundira karta. Zamolite ga da vam napismeno izda nalog, pa napišite odgovor, navedite da nemate novca za kartu i tražite da se to zavede.

Mrzi vas da se toliko bakćete?
Onda lepo platite kartu i ćutite.

IMA PEDESET NEOPRAVDANIH IZOSTANAKA I NIKOM NIŠTA!

Izvin’te, a gde ste bili kad je učenik imao 20, 25, 30 izostanaka? Znate da odeljenjski starešina treba da zakaže sednicu OV kad se javi takav problem, a na prvoj sednici NV traži da se izreknu dalje mere? Znate da između ukora OV i NV ide ukor direktora? To vam je stvar jednog odlaska kod direktora, razgovora i obavezne predaje papira na kome ste sve obrazložili, a za koji ćete tražiti da bude zaveden.

Da Vas podsetimo:  Brat Vučićevog brata

Izostanke je napravio između poslednje sednice NV i kraja nastavne godine? Pa i ta sednica na kraju se računa. Tražite da bude isključen iz škole. Pozovite se na Pravilnik o ocenjivanju, deo o vladanju učenika. Potkrepite svoj zahtev navođenjem članova i stavova Pravilnika. Šta, mrzi vas da čitate zakone i pravilnike po kojima radite? Ne poznajete ih? Ne umete da ih tumačite? Pa šta ćemo sad? Ko je vama u stvari kriv?

*****

Tačno je da je prosveta ponižena, da je na niskim granama, da nikoga nije briga za nas, da samo gledaju kako da nas otpuste, smanje nam patu, povećaju obaveze. Sve je to tačno! Ali tačno je i da sami pomažemo srozavanje prosvete. Kad god lakonski podignemo ruku, kad god nas mrzi da se bakćemo s nekim problemom, kad god ne bismo da se zameramo, kad god nam je lakše da ćutimo – svaki put mi lično urušavamo prosvetu. Ima kada ne valjaju oni, ali ima i kada ne valjamo samo mi.

Mada, mnogo je lakše da nam uvek bude neko drugi kriv.
Kao što nam je lakše da neki drugi štrajkuju i zbog naših prava.

Ljubinka Boba Nedić

ljubinkabobanedic.blogspot.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime