Vranje: Protest policajaca sa KiM

0
1544

policija BEOGRAD – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova anagažovani na Kosovu i Metohiji danas su u Vranju protestvovali protiv Uredbe Vlade Srbije o penzionisanju koja je stupila na snagu

Na skupu, organizovanom u formi javnog sastanka, okupilo se oko 300 policajaca, kažu u Sindikatu srpske policije koji je podržao kolege.

„Radnicima MUP-a se dele rešenja o penzionisanju u skladu sa Uredbom Vlade Srbije od 26. decembra, a koja nije u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima“, rekao je Tanjugu predsednik tog sindikata Glišo Vidović.

On je naveo da je na skup pozvan premijer i ministar unutaršnjih poslova Ivica Dačića, koji se, kako je objašnjeno, nije odazvao zbog zauzetosti, i napomenuo da se taj sastanka planira za sledeću sedmicu.

Prema njegovim rečima, tom uredbom policajcima angažovanim na KiM je ugroženo pravo na rad, slobodu kretanja i nasleđivanje penzije, a sindikat će tražiti zaštitu od najviših pravosudnih instanci.

Uredba Vlade Srbije o uslovima za ostvarivanje prava na posebnu penziju zaposlenih u MUP na teritoriji KiM objavljena je 26. decembra u „Službenom glasniku“ .

NJome se „uređuju uslovi za ostvarivanje prava na posebnu penziju i prava na zdravstveno osiguranje zaposlenih u MUP čiji je radno mesto na teritoriji KiM, a kojima usled organizacionih promena prestaje radni odnos 31.decembra 2013. i koji nastave da žive na KiM“.

(Tanjug)

Vranje: Protest 300 policajaca s KiM

Vranje — Oko 300 policajaca sa Kosova i Metohije okupilo se na protestnom skupu u Vranju zbog sporne uredbe Vlade Srbije o penzionisanju koja je stupila na snagu

Predstavnici policije sa teritorije KiM kažu da im je tom uredbom ugroženo pravo na rad, slobodu kretanja i nasleđivanje penzije. Na skupu u Vranju podršku su im dali i predstavnicima Sindikata srpske policije koji su na skup zvali i ministra policije Ivicu Dačića, koji međutim danas u Vranje nije došao.

Da Vas podsetimo:  Mitovi i zablude o izbornoj krađi – Kosovski boj za glasove

Kada je upisivao srednju školu unutrašnjih poslova i Kriminalističku policijsku akademiju, Aleksandar Simonović iz Kosovske Kamenice nije očekivao da će mu radni staž trajati samo godinu i po dana. Dobio je rešenje o penzionisanju i sada ne zna šta će dalje.

Alekasndar Simonović je samo jedan od policajaca koji imaju slične probleme.

Oko 300 policajaca održalo je javni sastanak u Vranju povodom problema koji su nastali zbog Uredbe Vlade o , kako kažu u Sindikatu srpske policije, nasilnom i protivzakonitom penzionisanju oko 1000 policijskih službenika koji su obavljali posao na teritoriji Kosova i Metohije. U sindikatu kažu da sporna Uredba ne vodi policijske službenike ka penzionisanju nego ka davanju nadoknade koja može sutra i da se ukine.

Pravni zastupnik sindikata Vladimir Radovanović kaže da će ponuditi edukaciju predstavnicima policije kako da se bore protiv donete Uredbe.

Pripadnici policije južno od Ibra negoduju zbog toga što oni nemaju pravo na izbor da nastave da rade u policiji u Srbiji ili da konkurišu za prijem u Kosovsku policiju, kao što je to ponuđeno policajcima u severnim kosovskim opštinama. Uredba Vlade Srbije o prestanku radnog odnosa policijskim službenicima objavljena je u Službenom glasniku 26.decembra .

http://www.nspm.rs

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime