Vučić, Informer i strah od CIA

0
3391
Boban Jovanović/ foto: predragpopovic.wordpress.com

Aleksandar Vučić vodi kampanju kojom kompromituje sve političke i medijske kritičare njegove namere da samovoljno prizna albansku državu Kosovo.

Na udaru Vučićeve medijske falange našao se Vuk Jeremić. Prvo je Željko Mitrović objavio otvoreno pismo u kome je Jeremića zasuo najprljavijim uvredama.

– Vuče, ti si jedna bolesna patološka lažovčina, koja i dalje živi u vremenima kada si vladao Srbijom i kada se u javnom i političkom životu Srbije uglavnom kralo, otimalo i lagalo. Laže Vuk i to ne samo domaću već i svetsku, posebno donatorsku javnost zbog ponekog dolara koji mu udele na moljakanje i prosjačenje – napisao je Mitrović ono što Vučić misli.

Dva dana kasnije, Vučić je i sam to potvrdio, optuživši Jeremića da je „predvodnik međunarodne bande lopova“. Iako je predsednik Narodne stranke najavio tužbu, to nije zaustavilo Vučića. Naprotiv, preko svog biltena „Informer“ objavio je optužnicu protiv Jeremića, koga je, navodno, CIA izabrala da predvodi akciju nasilnog obaranja Vučića s vlasti.

U izmišljenom scenariju navodi se da je u Skoplju 21. maja održan tajni sastanak kod makedonskog premijera Zorana Zaeva, na kome su bili Amerikanac Erik Berns, političar Saša Mirković, obaveštajac Boban Jovanović i vlasnik makedonske televizije „Nova“ Sead Kočan. U prvoj verziji te vesti pomenut je i reditelj Goran Marković, ali kasnije je njegovo ime izbačeno, kad su autori shvatili da nije u pitanju član predsedništva Pokreta slobodnih građana, nego Mirkovićev kum. Oni su optuženi za pripremu rušenja naprednjačkog režima, u koju će CIA uložiti 16 miliona evra. Tim novcem finansiraće se nevladine organizacije i mediji koji već postoje, kao i oni koje će osnovati Mirković i Zoran Bašanović. Da haos bude kompletan, Erik Berns je bio u izbornom štabu Hilari Klinton, čiju kampanju je Vučić finansirao s dva miliona dolara.

Da Vas podsetimo:  Vojislav M. Stanojčić: Migranti, naši nezvani i opasni gosti

O kolikoj količini laži je reč za „Tabloid“ otkrivaju Saša Mirković i Boban Jovanović.

– Nisam 21. maja bio u Skoplju. Zorana Zaeva nikad nisam upoznao, ne poznajem ni Kočana. Poznajem Zorana Bašanovića. On, Vučić i ja smo se radnije družili. Inače, Vučić je krstio Bašanovićevo dete. Prethodnih godina se odricao, kako drugova tako i kumova, zbog toga što nismo hteli da slušamo njegove patološke naredbe, koje su pogubne za građanse Srbije. Goran Marković mi je kum, njemu je diktator naneo mnogo zla, kao i svakom normalnom građaninu Srbije. Boban Jovanović je moj stari prijatelj, još iz mladalačkih dana. Poznajem i Erika Bernsa, viđali smo se mnogo puta, ali u Kosovskoj Mitrovici – tvrdi Mirković i objašnjava: „Pokret Cela Srbija i ja, kao njegov predsednik, zalažemo se za Srbiju svih građana, a ne za Srbiju koja je Vučićeva mafijaška država. U interesu naše države i naroda viđaćemo se sa svima, pa i sa Amerikancima, Englezima, Rusima, Kinezima, Grcima, Turcima i svim ostalim. Čak i Nemci pokazuju interesovanje da se vide sa nama iz pokreta Cela Srbija, jer su shvatili da ih njihov „đak“ Vučić laže, kao i Amerikance, Francuze i sve druge. Koliki je lažov, ustalom, najbolje znamo mi, koji živimo u Srbiji pod njegovom diktaturom. Na kraju, sa svim tim dobro je upoznat i Bata Gašić, kao i pojedini članovi Vlade, sa kojima imamo normalne odnose i koji ne podržavaju Vučićevu politiku, koja, u najmanju ruku, podseća na Hitlerovu. Ovakvim atakovanjem na ljude iz opozicije, Vučić pokušava da nam, preko svojih satrapa, stavi mete na čelo. Svi znamo kako je prošao Oliver Ivanović, koji je i sam bio izložen ovakvoj hajci kao ja sada. Ostalo je još samo da me ubiju kao Olivera. Ako se nešto desi bilo kom članu pokreta Cela Srbija, mojoj porodici ili meni, zna se da će to doći od Vučića i njegove kaznene ekspedicije. Srbija za koju se borimo biće slobodna zemlja, a ne mafijaška privatna država.“

Da Vas podsetimo:  Frilenseri zahtevaju od Vlade da povuče svoj predlog

Pored Mirkovića, za učešće na izmišljenom sastanku optužen je i „izvesni“ Boban Jovanović.

– Pošto se u „Informerovom“ tekstu pominje izvesni Boban Jovanović „obaveštajac“, želim da kažem da ja nisam nikakav obaveštajac, već predstavnik Agencije za podršku civilne odbrane iz Ženeve za Balkan. Da, u Skoplju sam se sreo s nekim od pomenutih ljudi, ali privatno. Politikom se ne bavim i ne živim u Srbiji poslednjih šest godina. Bavim se isključivo društvenim i humanitarnim radom u međunarodnim organizacijama, a i odnedavno sam savetnik predsednika makedonskog SNS-a Dragiše Miletića, koji je savetnik premijera Makedonije za nacionalne manjine. Dovođenje mog imena u kontekst rušenja vlasti u Srbiji je totalna glupost i nema veze sa istinom. Od 2012. nisam glasao na izborima u Srbiji i nemam nameru, jer tamo ne ostvarujem prihode i ne plaćam porez, pa stoga nemam prava da odlučujem ko će biti na vlasti – kaže Jovanović za „Tabloid“.

Početkom devedesetih, Jovanović je bio član SPO-a, kasnije je formirao Pokret za Ćupriju, da bi potom prešao u Novu demokratiju. Uporedo s politikom, bavio se i novinarstvom. Bio je vlasnik radio stanice TIR, uređivao je lokalnu televiziju „Nemanja“, a sarađivao je s radijom „Slobodna Evropa“ i „Dnevnim telegrafom“. U predsedničkoj kampanji 2008. godine, kao marketinški stručnjak pomogao je kandidaturu Tomislava Nikolića. Pre šest godina odselio se na Maltu i angažovao se u nekoliko međunarodnih organizacija. (O sebi i svojoj ulozi u montiranom „Informerovom“ slučaju Jovanović je opširno govorio u intervju makedonskom portalu „Balkanski glas istine“ https://www.youtube.com/watch?v=IYSbcNbsCeI&app=desktop) Od pre nekog vremena, Jovanović je savetnik Dragiše Miletića, predsednik makedonske Srpske napredne stranke.

Posle objavljivanja teksta u „Informeru“, kojim je etiketiran kao koordinator stranih službi, koji uz pomoć CIA iz Makedonije rukovodi akcijom svrgavanja Vučića, Jovanović dobija pretnje.

Da Vas podsetimo:  „Zelene“ nabavke godinama mrtvo slovo na papiru

Bez obzira na sve, Vučić ne dozvoljava da činjenice utiču na njegove politikantske manipulacije. Na vlast je došao uz američku pomoć, a sad optužuje CIA da ga obara iako radi sve što je potrebno da bi se, kako sam ističe, Srbija zauvek rešila kosovskog tereta.

Predrag Popović

predragpopovic.wordpress.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime