Zastarela tehnika, sud ne vidi dokaz da Šešić tuče…

Svedoci: Vidljive povrede Žarka Grujića

1
1319

prvi osnovni sudHodanje po mukama beograđanina Žarka Grujića (63) posle današnje rasprave održane u Drugom osnovnom sudu se nastavljaju. Saslušani svedoci Dejan Radojičić i Slobodanka Durman posvedočili su da je okrivljeni Žarko Grujić taj koji je 19. februara dobio ozbiljne povrede zbog kojih ga je patrola policije uputila u Urgentni centar. Očigledno je bilo da je prebijen, kako je on to i rekao svojoj komšinici koja je danas saslušana. Takođe, saznali smo da je patrola PU Voždovac izašla po prijavi zbog tuče, i da su, pošto su zatekli lica koja se u tom trenutku nisu tukla, rekli da će im obadvojici napisati prekršajne prijave zbog uznemiravanja javnog reda i mira. Do toga nije došlo. Ali je, okrivljeni Žarko, završio u dvomesečnom pritvoru.

Nastavak suđenja za krivično delo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138, stav 3 u vezi stave 1. Krivičnog zakonika, koje Grujić nije počinio, postupajući sudija Dejan Stefanović zakazao je za 15. novembar, uz napomenu da ni on ne zna u kojoj će zgradi biti nastavljeno suđenje jer se sud i tužilaštvo sele u avgustu, te da će ga o tome obavestiti advokati.

Najpre je u svojstvu svedoka saslušan policajac Dejan Radojičić iz Policijske stanice Voždovac, koji je sa kolegom Dejanom Pecom, napisao prekršajnu prijavu protiv obojice, konstatujući da nema svedoka i nema štete. On je izjavio da im je kritičnog dana prijavljena “neka tuča” u ulici Jove Ilića. Kada su stigli na lice mesta zatekli su oba učesnika tuče, jednog starijeg (Žarko Grućić, 63) i jednog mlađeg (Zoran Šešić, 45), udaljenih 20 metara jednog od drugoga. Kako je naglasio “nismo ih zatekli u tuči”, nisu ništa govorili jedan drugome. On je obavi razgovor sa mlađim muškarcem, a kolega Dejan Peca sa starijim gospodinom. Tom prilikom “mlađe lice” je reklo da je udario starijeg u glavu i da radi u Višem sudu.

Odgovarajući na pitanja Grujićevih advokata Kristine Pavlović, Kristine Todorović i Miroslava Vasića, Radojičić je rekao da ne može da se seti da li je “mlađe lice” imalo povrede po glavi, dok je na licu starijeg gospodina primetio vidne povrede i da ostaje pri svemu što je napisao u izveštaju. Nije mogao da se seti da li je Žarko Grujić bio uznemiren, kao ni da li je “mlađe lice” bilo uplašeno, naglasivši da je sva svoja zapažanja uneo u zapisnik toga dana. I Grujiću i Šešiću je tada rekao da će im napisati obostrane prekršajne prijave na osnovu tuče i da ni jednog od njih dvojice tom prilikom nisu priveli. Procena je bila da nema potrebe za tim, da je prekršaj prestao.

Da Vas podsetimo:  Skoro dva miliona evra za male hidroelektrane povezane sa Nikolom Petrovićem

Policajac Dejan Peca se danas nije pojavio pred sudom. Advokati Žarka Grujića su odustali od njegovog saslušanja.

Ni svedok Slobodanka Durman nije prisustvovala svađi. Okrivljenog Gujuća zna kao dobrog komšiju, kulturnog i finog čoveka koji svakog dana, kao i ona, tuda šeta psa. 19. februara se vraćala iz pekare kada je ispred komšijine garaže videla Žarka Grujića sa psom i dva policajca. Prvo je pomislila da je policija došla zbog Brke, Grujićevog psa. Prišla je i pitala šta se dešava, da Brka nije nešto uradio.

Žarko Grujić
Žarko Grujić – kriv zato što ga je sudija Zoran Šešić krvnički prebio

“Ne, ovaj me je pretukao”, odgovorio joj je Grujić i pokazao na “mlađeg muškarca, lepo obučenog” koji je nešto gestikulirao dok je pričao sa policajcem. Videla ga je samo sa leđa, pa nije mogla ni da vidi da li i on ima povrede po licu. Primetila je samo “crni kaput i da je elegantan”.
Videla je da je Žarkovo lice naduveno i krvavo. “U našoj ulici nema lavova, ali Žarkovo lice je izgledalo kao da su ga lavovi izgrebali”, naglasila je Slobodanka Durman. Policajac joj je tada rekao da produži dalje, na šta je ona odgovorila da ona tu stanuje. Ceo događaj ju je jako potresao i ceo dan je razmišljala o sceni kojoj je prisustvovala, da bi joj uveče oko 21 čas na vrata pozvonila dvojica policajaca u civilu i pitala da li zgrada ima video nadzor. Ona je rekla da ne zna, međutim njena sestra je podsetila da ima firma “t3soft” i da je da ulica ispred zgrade pod video nadzorom.
Odgovarajući na pitanja Grujićevih branioca ponovila je da Žarka zna kao kulturnog i finog čoveka, dobrog komšiju i da nikada sa njim nije bilo nikakvih incidenata. Naglasila je da je Žarko tom prilikom delovao dosta uznemireno.

Ni ovoga puta snimci video nazora nisu mogli da se vide, zbog zastarele tehnike kojom sud raspolaže. Sudija Dejan Stefanović je izrazio nadu da će u novoj zgradi sud dobiti i moderniju tehniku, i da će iznaći mogućnost da se snimci konačno i na raspravi pogledaju. Advokat okrivljenog Miroslava Vasića predložio je da se u svojstvu svedoka sasluša sudski veštak Bojana Kecman, koja je vršila neuoropsihijatrijsko veštačenje Žarka Grujića. Advokatice Kristina Todorović i Kristina Pavlović zatražile su od suda da traži da se dostavi medicinska dokumentacija Žarka Grujića koja se nalazi u Okružnom zatvoru i za koju je Žarku rečeno da je vlasništvo zatvora. U dokumentaciji koja je ostala u Okružnom zatvoru su i rentgenski snimci od 20. februara i lekarski nalazi koji su bili kod Žarka Grujića u trenutku hapšenja na radnom mestu 19. februara.

Da Vas podsetimo:  "Ovo nije obračun sa mafijom, ovo je obračun unutar mafije"

Podsetimo, da je sve, možda, počeo još 2014. godine. Sudija Šešić je tad, na poziciji zamenika predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, primio Grujića koji je kao stranka u postupku za saobraćajnu nesreću koja se vodila pred tim sudom imao zamerke. Kako tvrdi Grujićeva supruga Nada Aleksić, posle kratkog razgovora Šešić je Grujića navodno izbacio iz kabineta, nakon čega je usledila svađa između njih dvojice.

Punomoćnik sudije Zorana Šešića advokat Stanislav Nikolić ni zamenik javnog tužioca Ljiljana Devrnja nisu imali pitanja za svedoke. Takođe, nisu se protivili predlozima odbrane, što je današnjoj raspravi davalo znatno mirniji ton i tok u odnosu na prvi pretres održan u aprilu, koji su “Koreni”, takođe pratili.

U danu kad se dogodio incident, Žarko je šetao psa uobičajenom trasom. Mimoišli su se, ali Šešić mu je nešto dobacio. I kao po običaju, počeo je da mu se smeje i opet pokazuje na međunožje. Žarko mu je odgovorio sa: „Jajaro.“ Potom je sudija počeo krvnički da ga udara i naneo mu je povrede od glave do nogu. Napomenuo je da to nije prvi put da ga Šešić provocira. Susreli su se pre tog petka, 19. februara još dva puta i oba puta je sudija Šešič počinjao da se smeje i pravio pokret rukom ka preponama da pokaže Žarku šta može Žarko da uradi sa ”pravdom” koju inače Šešić, kao sudija Suda Republike Srbije, svakodnevno deli građanima Srbije. Nekoliko sati nakon incidenta Žarko Grujić (koga je sudija Šešić prebio) uhapšen je na radnom mestu. U nedelju je izveden pred zamenika javnog tužioca koji je preinačio prekršajnu prijavu u krivično delo nasilničkog ponašanja i odredio pritvor u trajanju od mesec dana, vezujući se na to da je bio osuđivan ranije (krivično delo počinjeno u saobraćaju), pomenuto na početku teksta. U međuvremenu je prvobitni Grujićev advokat dao otkaz punomoćja. Kako nam je ispričao Žarkov sin, Nikola Grujić advokat je porodici rekao „da su ga zvali iz suda, da su mu pretili da će mu ukinuti licencu, kako je sa mojim ocem završeno, da će ga sigurno osuditi i da ne želi da nam nepotrebno uzima novac“.

Da Vas podsetimo:  Vrhovnikov „alibi opozicionar“ Boris Prvi Lepi

Nakon toga smo se obratili Centru za zaštitu ljudskih prava Yucom. Kada su videli o čemu se radi prihvatili su slučaj. Njihov advokat Kristina Todorović sada vodi naš slučaj zajedno sa Kristinom Pavlović“.

Neposredno pošto je advokat vratio ovlašćenje tužilaštvo donosi rešenje o produženju pritvora, i pored toga što nije bilo isteklo mesec dana od isteka prvog rešenja. U novom rešenju o pritvoru promenjen je član optužnice – te je Žarko sada, ni manje ni više, nego optužen za napad na službeno lice.
Kako je advokatica Kristina Pavlović ranije izjavila za portal www.koreni.rs zadovoljna je tokom suđenja i ukidanjem pritvora, ali je razočarana delovanjem tužilaštva. „Smatram da je optužni akt nezakonit, da nije utemeljen na činjeničnom stanju a iz iskaza sudije Šešića datog na ročištu jasno da je upravo sudija Šešić bio taj koji je prvi napao i da upravo njegove radnje imaju obeležje krivičnog dela, a ne radnje ovde optuženog Žarka Grujića“.

Advokat Miroslav Vasić je 19. maja Drugom osnovnom javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv sudije Zorana Šešića za nanošenje teških telesnih povreda Žarku Grujiću (krivično delo teške telesne povrede iz člana 121. stav 1 KZRS). Tužilaštvo je primilo prijavu, ali nije još reagovalo i advokat Vasić ne očekuje da će tužilaštvo pre jeseni reagovati.

I dok je prebijeni Grujić odmah uhapšen, sudija Šešić, koji je prebio Grujića, nije ni suspendovan uprkos postojanju krivične prijave protiv njega. Sudija Šešić i dalje deli pravdu.

Žarko Grujić je ostao bez posla kada je uhapšen, a drugi ne može da dobije do okončanja sudskog postupka jer ne može da dobije potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak…

Za www.koreni.rs

Ana Janković

1 KOMENTAR

  1. Sem novinara portala Koreni, niko od pozvanih novinara medija iz Beograda se nije odazvao pozivu da prisustvuje sudjenju coveku kome se sudi i koji je proveo 2 meseca u pritvoru zbog nasilnog i obesnog sudije. Bez i jednog dokaza protiv njega sa sklonjenim dokazima o nasilniku sudiji. Gospodo nece proci mnog vremena, a nacicete se i vi u istoj ulozi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime