Zašto i kako su nam oteli Štrpce

0
1174

1136383Priča o francuskom konzorcijumu koji kupuje „Brezovicu“ je trojanski konj pomoću kog Albanci hoće Srbe da oteraju bez ispaljenog metka. Država bi trebalo da se pozove na Rezoluciju 1244, koja ne predviđa prenos ovlašćenja za privatizaciju državne imovine na privremene organe.

Opština Štrpce na Kosovu i Metohiji jedna je od opština najbogatijih prirodnim resursima, ali i najveća srpska enklava na prostoru južne srpske pokrajine. Sa 12 srpskih sela i tri albanska, u kojima je živelo oko 11.000 Srba i blizu tri hiljade Albanaca, Štrpce je godinama odolevalo albanizaciji. Kako kaže bivši predsednik ove opštine Zvonko Mihajlović, „kola su krenula nizbrdo 2002. godine, kada su počele da pristižu razne međunarodne organizacije sa novcem“, a pare su, prema Mihajloviću, uvek primamljiv mamac. Drugi korak ka današnjem stanju bio je formiranje opštine po albanskim zakonima.

„Kada je uspostavljena kosovska vlast 2009, počela je prodaja srpskog zemljišta Albancima, posebno u blizini skijalšta. Sada su tu albanske vile zidane od čvrstog materijala, podignute, naravno, bez dozvole. Albanci su polako shvatili kako mogu da nam otmu prirodno bogatstvo i da Srbe odavde oteraju bez ispaljenog metka“, priča Mihajlović.

On smatra da su tome dosta „kumovali“ i Srbi koji su „šurovali“ sa Albancima zbog novca. Albanci, kaže Mihajlović, žele kapital. Priča o francuskom konzorcijumu koji kupuje „Brezovicu“ je, po njemu, prevara veka i trojanski konj Albanaca. Vlada Kosova, kaže Mihajlović, i francuski konzorcijum „MDP konsalting — Kompani dez Alp“, navodno planiraju da ulože u izgradnju Ski-centra „Brezovica“ 410 miliona evra, pritom, napominje naš sagovornik, na računu imaju oko 300 miliona evra.

„Vlada Kosova je formirala svoje preuzeće pod nazivom ’Šar park‘ sa sedištem u Prizrenu, i ne skriva svoje pretenzije da preuzme kompletnu teritoriju Nacionalnog parka 39 hiljada hektara, od čega je trećina na opštini Štrpce. Oni žele da preuzmu kompletnu teritoriju i da stave pod svoju jurisdikciju“, kaže on.

Da Vas podsetimo:  Mali čas o precima za potomke

„Opština Štrpce atraktivna je za Albance zbog prirodnih resursa i bogatstava. Pre svega mislim na Ski-centar ’Brezovicu‘, šume, vodno bogatstvo i na dve reke koje pružaju odlične mogućnosti za izgradnju mini-elektrana. Dakle, to naše prirodno bogatstvo koje se nalazi na ovim prostorima je izuzetno atraktivno za Albance i oni žele da to pripoje sebi, i zato ulažu nešto malo u te ‘Srbe podanike‘, a izvlače maksimum“.

Da li je samo ovo deo slagalice i postoji li pravni lek, za Sputnjik tumači pravnik iz Štrpca Zvonko Petrović. On kaže da „vidi nadu u javno izrečenim rečima srpskog premijera Aleksandra Vučića koji je izjavio da je Srbiji oteta imovina na Brezovici i to uz pomoć međunarodne zajednice“.

„U Rezoluciji 1244 nije predviđeno pravo da specijalni izaslanik, u ovom slučaju Bernar Kušner, prenese ovlašćenja za privatizaciju društvene, odnosno državne imovine Republike Srbije na kosovske privremene organe vlasti. On je sam sebi dao to pravo. Naša država treba da se u ovom slučaju poziva na Rezoluciju Ujedinjenih nacija i da ukaže na to“, smatra Petrović i dodaje da ne zna da se neko od naših zvaničnika dosad pozivao na ovaj detalj. Albanci su, kaže Petrović, zloupotrebili ove odredbe specijalnog izaslanika UN na Kosmetu i sada ih primenjuju.

„Na to treba da se skrene pažnja i da se traži međunarodna zaštita od UN“, kaže on.

Pre nekoliko dana, kosovske specijalne snage Rosa upale su u Ski-centar „Brezovicu“ i uhapsile 15 Srba koji tamo rade, pod optužbom da su nedozvoljeno sekli šumu. Na ovo je reagovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekavši da je reč o grubom napadu na osnovna prava kosovskih Srba, gaženju svega što je dosad dogovoreno u briselskom dijalogu i provokaciji usmerenoj prema celoj Srbiji. I Vlada Srbije upozorila je potencijalne investitore da je Ski-centar „Brezovica“ u vlasništvu Srbije i da je odluka kosovskih institucija o eksproprijaciji tog kompleksa protivzakonita.

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili Vidovdan 2021.

Inače, fantomskom konzorcijumu, koji je navodno dobio konzorcijum francusko-andorske firme, dato je ekskluzivno pravo da jednostavno izdaje i daje u zakup tu eksproprisanu srpsku zemlju.

Sam Ski-centar „Brezovica“ je 2008. godine vredeo oko 20 miliona evra, a vlasništvo je Društva sa ograničenom odgovornošću, gde „Skijališta Srbije“ imaju 20 odsto kapitala, a „Ineks intereksport“ 80 odsto kapitala. S tim što, po ugovoru koji je potpisan, „Skijališta Srbije“ imaju 51 odsto upravljanja, a „Ineks“ 49 odsto.

Međuministarska grupa Vlade Kosova pokrenula je privatizaciju „Brezovice“ pre pet godina. Tender je raspisan preko američke firme „Diloit“, a na njega su se javile četiri firme, među kojima i „MK grupa“ iz Srbije.

Nakon sprovedenog postupka, pravo na Ski-centar „Brezovica“ dobila je francusko-andorska korporacija iza koje, kako prenose pojedini prištinski i beogradski mediji, stoje kosovski biznismeni, tačnije Bedžet Pecoli.

Prema važećim zakonima na Kosovu, mogućnost da spreči privatizaciju još uvek ima Opština Štrpce, iako je Skupština Kosova prošle nedelje uvrstila za razmatranje novi zakon kojim lokalne samouprave, na čijoj se teritoriji nalaze javna preduzeća, nemaju pravo da odlučuju o njihovoj imovini, već je to u nadležnosti Vlade Kosova. Ukoliko se zakon usvoji, Opština Štrpce neće biti u mogućnosti da zaustavi ovu privatizaciju.

Brankica Ristić

sputnik

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime