Zbog nemara opštine đaci nedeljama ne idu u školu

0
1704

Piše N. Grujić

Oko hiljadu đaka osnovne škole u Novim Banovcima gotovo mesec dana ne ide u školu jer su opštinska vlast Stare Pazove i rukovodstvo škole odlučili da školu renoviraju pred sam početak školske godine iako su ovi radovi planirani još prošle godine, saznaje Pištaljka. Ni ministarstvo prosvete ni pokrajinski sekretarijat za obrazovanje nisu uradili ništa da zaštite interese đaka.

Prvobitni plan da radovi na Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ traju dva meseca, kako stoji u dokumentaciji, po svemu sudeći poremetila je Pištaljka koja je proteklih nedelju dana, a posle obraćanja meštana Stare Pazove, pokušavala da utvrdi ko je odgovoran što radovi nisu obavljeni tokom letnjeg raspusta kada škola ne radi. Novinarska pitanja tako su doprinela da, mada su radovi uveliko trajali i tokom vikenda, nadležni obećaju da će đaci konačno u klupe sesti u ponedeljak 25. septembra.

Zbog ovog nemara opštine Stara Pazova i rukovodstva škole đaci će u školu morati da idu subotom ali i tokom zimskog raspusta. Kako nam je rekao direktor OŠ „Nikola Tesla“ Bojan Ivošević za nadoknadu nastave je predviđeno pet radnih subota i dani tokom raspusta. Saglasnost roditelja i njihovo mišljenje o ovakvim planovima i odlukama opštinskih vlasti i direktora škole niko nije tražio. Opštinska vlast tvrdi da roditelje niko ništa i ne mora da pita, a Savet roditelja, koji bi trebalo da štiti interese dece, nije ni znao da đaci neće poći u školu na vreme. I kad su saznali niko od njih nije reagovao.

Odluku da adaptacija škole počne samo dve nedelje pred početak školske godine donela je opštinska vlast koja je novac za finansiranje radova, 20 miliona dinara, opredelila još 29. decembra prošle godine kada je usvojen budžet opštine Stara Pazova. Međutim, rukovodstvo opštine je čekalo kraj juna da raspiše javnu nabavku, a ugovor sa izvođačem radova zaključen je tek 8. avgusta. Radovi su počeli deset dana kasnije.

Da Vas podsetimo:  Kako žive rudari u Srbiji

Kao izgovor što se radovi u OŠ „Nikola Tesla“ izvode sada, a ne tokom leta kada nema nastave, opština navodi „obimne administrativne procedure i složenost predviđenih radova“.

Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović (SNS) cele protekle nedelje bio je nedostupan za razgovor na ovu temu i nije se javljao na telefon, a u opštini su nam objasnili da predsednik progovara za javnost samo preko svog šefa kabineta (!!!). Posle višednevnih pokušaja uspeli da dođemo i do šefa kabineta lokalnog vlastodršca Nemanje Stikića, koji je na zahtev da nam omogući kontakt sa predsednikom opštine kratko i jasno odbrusio: „Ne može!“.

Lokalna samouprava kaže da je od izvođača radova traženo da posao realizuje tako da se nastava nesmetano izvodi. Tokom izvođenja radova su zaključili, kako su naveli, da je zbog bezbednosti dece ipak sigurnije da se početak nastave odloži za par nedelja. Međutim, u dokumentima javne nabavke koji su postavljeni na sajtu opštine nije moguće naći da se od izvođača traži da obavlja radove ne ometajući nastavu. O ovom zahtevu ništa ne znaju ni radnici firme „WD Concord West“ koje je novinar Pištaljke zatekao u školi kako tokom vikenda još rade na renoviranju unutrašnjosti zgrade. O tome ništa nije znao ni direktor škole Ivošević.

Opština je posao adaptacije škole dodelila firmama „Konkord vest“ i „Luks elektro“ pošto je njihova zajednička ponuda bila jedina u postupku javne nabavke. Iznos sredstava koje će opština isplatiti za posao adaptacije škole nešto je veći od 17,5 miliona dinara sa PDV-om.

Odluku da đaci škole u Novim Banovcima ostanu kod kuće doneo je školski odbor samo tri dana pred početak školske godine. Dozvolu da se sprovede ova odluka rukovodstva osnovne škole dala je opština Stara Pazova koja je o tome obavestila ministarstvo prosvete 6. septembra.

Da Vas podsetimo:  Srbiji će se EXPO 2027 isplatiti tek 2055. godine

Direktor škole Bojan Ivošević kaže da uprava škole nije tražila saglasnost roditelja za odlaganje početka školske godine jer po zakonu nije ni imala tu obavezu. Školsko rukovodstvo je roditelje i decu o odlaganju početka nastave obavestilo putem školskog sajta, vajber grupe Saveta roditelja, preko stranice „na društvenoj mreži“ i obaveštenjem na zgradi škole, navodi se u odgovoru na pitanja Pištaljke. Neki roditelji su ipak ostali uskraćeni za informaciju da im dete neće krenuti u školu 1. septembra. Jedan od njih je Mile Pek, inače član Saveta roditelja, koji je izjavio da se o odlaganju školske godine nije raspravljalo na savetu i da njega niko i nije obavestio o toj odluci.

Osnovna škola u Novim Banovcima je o odlaganju početka nastave obavestila lokalnu samoupravu, Školsku upravu Novi Sad, koja je organ ministarstva prosvete i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Kako smo saznali u ministarstvu, izdavanje dozvole za obustavu obrazovnog procesa u nadležnosti je lokalne samouprave koja je takvu odluku i donela 6. septembra. Na pitanje da li je ministarstvo prosvete saglasno sa tim da skoro hiljadu đaka nedeljama ne ide u školu, samo su odgovorili da će oni preko školske uprave kontrolisati predložene i planirane načine realizacije nastave. Ministarstvo prosvete nije komentarisalo obrazloženje opštine Stara Pazova da je zbog radova na adaptaciji škole bilo neophodno otkazati nastavu, iako su krivicom nadležnih u Staroj Pazovi radovi počeli tek u drugoj polovini avgusta. Pitanje odgovornosti, kažu, pokrenuće organi u opštini i pokrajini „ukoliko se utvrde nepravilnosti“. Iz ministarstva su nas obavestili i da će preko školske uprave „pružiti podršku u efektivnom sažimanju nastavnog programa“ kao i da će vršiti stručno-pedagoški nadzor u školi „Nikola Tesla“.

Ni Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje nije izneo stav povodom odlaganja početka školske godine u Novim Banovcima. Nadležnost pokrajinskog sekretarijata je davanje odobrenja za plan nadoknade nastave.

Da Vas podsetimo:  Domaće investicije godinama niske, šta je uzrok?

pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime