Zločin NATO pakta: Na današnji dan ubili 12 dece u Surdulici!

0
190

Na današnji dan 27. aprila 1999. godine NATO snage su u varvarskom napadu na Surdulicu usmrtile 20 civila među kojima i dvanaestoro dece. Povređeno je više od 100 građana i srušeno ili oštećeno preko 500 kuća. Napad se dogodio oko podneva a meta je bilo gusto naseljena Čubrina livada nedaleko od samog centra Surdulice. Sa preko deset razorenih projektila pogođeno je i naselje Piskavica. Najveća razaranje pretrpele su porodične kuće u Zmaj Jovinoj ulici koja je u potpunosti razorena.

Najviše poginulih bilo je u porodici Milić kada je stradalo njih šestoro kao i devetoro komšija koji su spas od NATO bombi potražili u podrumu njihove porodične kuće. Bio je to drugi od ukupno tri napada na ovaj mali grad. U prvom napadu, 21.aprila NATO je bombardovao izbegličko naselje kada je poginulo 10 a ranjeno 16 civila. Poslednji napad na Surdulicu zabeležen je 31.maja kada je tokom noći pogođen Gerontološki centar i Sanatorijum za plućne bolesti gde je poginulo 20 civila a 88 lakše i teže povređeno.

U Surdulici je u podne NATO avijacija ispalila više od deset projektila.

Najveća razaranja su bila u kompleksu porodičnih zgrada u toj ulici.

NATO avijacija, koja je od 6. aprila do 27. aprila na Surdulicu ispalila 175 projektila, gađala je i kuće u Beogradskoj ulici u novom naselju Piskavica.

Osim istočnog dela gradića Piskavice, projektilima je zasut i jugoistični deo, nedaleko od centra grada- takozvana kolonija Drnske divizije, gde su za samo nekoliko sekundi uništeni životi i pričinjena ogromna materijalna šteta.

Tada je portparol NATO Džejms Šej izjavio da je reč o „jednoj bombi koja je promašila cilj“, ali ga je demantovao izveštač američke TV mreže Si-En-En, koji je, na osnovu onog što je video na licu mesta, rekao: „Nema nikakve sumnje, potpuno sam uveren na osnovu onoga što vidim da je ovde palo više od jedne bombe“.

Da Vas podsetimo:  Srbski vojnik i srbska jabuka

Bio je to za mesec dana treći i najžešći udar NATO na Surdulicu.

Surdulica je ponovo bila meta bombi NATO 31. maja 1999, kada je 20 civila ubijeno i 88 povređeno u napadu na gerontološki centar i sanatorijum.

Prethodno je 21. aprila u napadu NATO na izbegličko naselje u Surdulici u kome su bile smeštene srpske izbeglice iz Republike Srpske Krajine poginulo je 10 izbeglica, od kojih šestoro dece, a ranjeno je 16.

Surdulica je grad sa najvećim brojem poginulih građana tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Izvor: Šajkača

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime