DSS i Dveri u funkciji promene Ustava

0
692

ustavKako smo obavešteni DSS i Dveri će se: „odazvati pozivu skupštinske radne grupe za promenu političkog sistema“ i tamo će im reći kako ne pristaju na promenu Ustava i izneti primere kršenja istog.

Sintagma „politički sistem“ je izmišljena upravo zato da bi se preskočilo pitanje zbog čega mi danas uopšte pristupamo promeni Ustava, kako bi se pažnja građana usmerila na brojna pitanja koja budući ustav treba da reguliše mnogo bolje od važećeg, a da se prema tome neophodnost same promene podrazumeva.

Pristajanje da se učestvuje u radu takvog tela je čin prihvatanja promene Ustava, a onda će im se reći da se ne pristaje na promenu Ustava. I to sad građanin treba da razume?

Koliko puta će se na glavnim medijima ponoviti da su DSS i Dveri učestvovale u radu na koncipiranju novog političkog sistema koji treba da uspostavi novi ustav, a koliko puta će biti ponovljeno da se oni protive promeni Ustava? I onda ćemo da kažemo kako smo zgroženi medijima u Srbiji.

Sednete vi za sto i kažete ja sam protiv promene Ustava. Predsedavajući kaže, to je sasvim legitiman stav, nego da vidimo da li imate sugestije kako bi po vama izgledao poželjan politički sistem, ili vi nemate šta da kažete osim te jedne rečenice da ste protiv? I onda naravno krenete da dajete predloge. I onda se u udarnim terminima prenese da je rasprava bila plodotvorna, da su stavovo i DSS i Dveri bili uvaženi i da pokazuje da možemo da postignemo saglasnost oko najvažnijih pitanja u teškim trenucima. Kamera svedoči o radnoj atmosferi i intelektualnom žaru.

I onda se pojavi nacrt novog Ustava koji su Britanci već napisali. U njemu i dve sugestije DSS i Dveri (naknadno izmenjeno). I onda DSS i Dveri kažu nismo se tako dogovorili, mi smo od početka rekli da je to za nas neprihvatljivo. I onda kreće kanonada: eto to su desničari – uvažiš ih i ako nisu parlamentarna grupacija, a oni ako nije sve po njihovom odmah tvrde da je sve pogrešno itd. Uostalom, šta su kog đavola radili u radnoj grupi ako su bili protiv same ideje o promeni Ustava. Jasno vam je, da ne dajem više primera.

Da Vas podsetimo:  Podanik nikad nikom nisam bio, pa neću ni SNS

I onda se ide na referendum. Da li je kampanja da se odbije predlog promene Ustava lakša ili teža, nakon što se ušlo u radnu grupu?

ustav-stranica1

Oko same sadržine da iznesem svoj stav. Ustav se ne menja u krizno vreme. Važeći Ustav ima nedostatke, ali oni nisu takve prirode da blokiraju mogućnost razvoja. Mnogo od onoga što nije dobro može se promeniti i popraviti zakonskim rešenjima bez promene Ustava. Od tema koje se u javnosti navode postoje i one, kao na primer uvođenje nezavisnosti javnih tužilaca (oni su u sadašnjem konceptu samostalni, ali ne i nezavisni), koje se ne mogu rešiti zakonom bez promene Ustava. Ali to nije ni potrebno, ali iz drugih razloga. Problem u pogledu položaja tužilaca nastao je kada smo uveli tzv.tužilačku istragu. Pošto je zaista tačno da onaj ko vrši sudsku vlast, bez obzira što nije sudija, mora imati garancije nezavisnosti, izvodi se zaključak da je to jedan od razloga zbog čega mora doći do promene Ustava. Reč je o pogrešnom konceptu koji je samo pogoršao stanje u pravosuđu i treba sve vratiti na istragu koju sprovode sudije. Kao što je zakonom tužilačka istraga uvedena, tako se zakonom, bez promene Ustava, treba vratiti na prethodno rešenje. Da sada ostavim po strani da je od početka bilo neustavno uvođenje tužilačke istrage kada tužioci nisu nezavisni.

Kada bi sada nabrajali šta se sve predlaže kao bitan razlog za promena Ustava, videli bi da gotovo ni za jedno nema potrebe menjati Ustav. To ili nije ustavna materija – najbučnija je rasprava o izbornom sistemu koji se reguliše zakonom, pa nikakva promena Ustava nije potreba, odnosno u okviru važećeg ustavnog okvira možemo imati veoma različite izborne sisteme – ili se zakonima mogu stvari bitno popraviti kao npr. način izbora članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva, takođe bez promene Ustava.

Da Vas podsetimo:  Večernja šetnja za naše četvoronožne drugare

Na kraju će se dogoditi ono što znamo pre početka: menjaće se položaj pokrajina. Ceo manevar sa „političkim sistemom“ je u tome da se građani zbune i da im otupi osećaj za samoodržanje. Da ne shvate da je stanje ili-ili.

Pristajanjem da se u tome učestvuje samo se zbunjenost građana povećava. Meni bi bilo lakše kada bih mislio da se to radi sa zadnjim namerama, ali ja stvarno mislim da vodećim ljudima DSS i Dveri nije jasno da na ovaj način doprinose ostvarenju stranih interesa. A to je mnogo veći problem.

branko-pavlovic-150x150

Branko Pavlović

Fond Strateške Kulture

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime