Dva lica lokalnih izbora u BiH

0
568

bakir-i-dodikNa lokalnim izborima održanim 02. 10. ove godine u BiH ispoljene su dvije osnovne tendencije – uspon SNSD, partije Milorada Dodika, i politički pad SDA, kojom predsjedava Bakir Izetbegović. Prema preliminarnim rezultatima SNSD je pobijedila u 11 opština više u odnosu na prethodne izbore iz 2012. godine, a zajedno sa koalicionim partnerima DNS-om i SP-om, osvojili su vlast u više od 40 opština, što čini dvije trećine ukupnog broja opština u Srpskoj.[1] Izetbegovićeva SDA osvojila je 33 načelnička mjesta u Federaciji BiH, što je deset manje u odnosu na prethodne izbore. Sarajevska štampa konstatuje da SDA više nije najjača stranka u BiH i da je nakon ovih izbora to mjesto preuzeo SNSD Milorada Dodika.[2]

SDA više nema načelnike u velikim gradovima kao što su Zenica i Bihać. Nezavisni kandidati pobijedili su koaliciju SDA-SBB u nekoliko opština i gradova, a SDA je uspjela zabilježiti pobjedu u skoro svim sarajevskim opštinama. Politički analitičari konstatuju: „Možda je SDA dobila Sarajevo, ali je izgubila BiH.[3] S druge strane, u Srpskoj je SNSD uvjerljivo pobijedio u Banjoj Luci, Trebinju, dok je pobjeda u Zvorniku bila iznad svih očekivanja jer je SNSD-ov kandidat osvojio 75 % glasova. Od ostalih gradova, kojih je u Srpskoj šest, ostalo su opštine, SNSD-ov koalicioni partner DNS tradicionalno je pobijedio u Prijedoru. SDS je izvojevao pobjede u Doboju i veoma tijesnu (321 glas razlike) u Bijeljini.

Vrijedi istaći zanimljiv detalj proteklih izbora – u trci za načelnika opštine u Velikoj Kladuši pobijedio je Fikret Abdić, kandidat Laburističke stranke BiH. Abdić je, podsjećanja radi, u ratu konstituisao AP Zapadna Bosna, a njegove vojne formacije borile su se protiv snaga Alije Izetbegovića i tijesno sarađivale sa Srbima. Izvjesno je da će povratak Abdića na političku scenu BiH, nakon izdržane višegodišnje zatvorske kazne, unijeti novu energiju. Zanimljiv detalj iz Republike Srpske je da je, nakon dojave o zloupotrebama, policija Srpske u Srebrenici obezbjeđivala izborni materijal u noći 4/5 oktobra, što je na različite načine komentarisano u federalnim medijima.

Da Vas podsetimo:  Pandemija u Nemačkoj - kako dalje?

Dva časa nakon što su biračka mjesta zatvorena, Mladen Bosić, lider SDS, izjavio je da su rezultati njegove stranke veoma loši, i da će nakon podrobne analize biti ispitana politička odgovornosti na svim nivoima, uključujući i njegovu. Predsjedništvo stranke odlučilo je da o izbornom debaklu raspravlja Glavni odbor SDS, na sjednici zakazanoj u Doboju 08. oktobra. Predsjednik Srpske Milorad Dodik istakao je da je narod kaznio podaništvo koje su prema Bakiru Izetbegoviću pokazale partije okupljene oko SDS. Neiskren odnos prema referendumu, koji se manifestovao kao prikrivena opstrukcija, takođe je rezultat savezništva sa Izetbegovićem. Iako se radi o lokalnim izborima, bitka za birače se vodila na nivou višem od lokalnog. Izetbegovića su birači kaznili kao odgovornog zbog ratne prijetnje koja se nadvila nad BiH. Za partiju Milorada Dodika birači su glasali zbog državotvorne politike, odlučnosti i čvrstine. Izetbegović je kod svojih sijao strah, Dodik je ulivao sigurnost. To su dva lica lokalnih izbora u BiH.

Dodik je gostujući na RTRS u emisiji Telering istakao da je izbornim krahom opozicija sebe delegitimisala da obavlja vlast na nivou BiH, što će vjerovatno stvoriti prostor za razgovore o prekompoziciji većine u Parlamentu BiH i dijalog o sastavljanju novog Savjeta ministara, u kojem SDS neće imati ministre. Ujedno, Dodik je naveo da je SNSD u permanentnoj kampanji i da predaha nema.

Istraga koju Tužilaštvo BiH sprovodi o referendumu, održanom u Srpskoj i pored privremene mjere zabrane izrečene od Ustavnog suda, za sada je potisnuta u drugi plan, iako su poziv na saslušanje nakon predsjednika Dodika dobili i članovi Komisije za sprovođenje referenduma. Oni su poziv dobili u svojstvu osumnjičenih u predmetu protiv Milorada Dodika zbog navodnog krivičnog djela nesprovođenje odluke Ustavnog suda, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.[4] Predsjednik Srpske je ponovio da se pozivu u Sarajevo neće odazvati zbog realne prijetnje po život, ali da je izjavu Tužilaštvu spreman dati u bilo kojem mjestu u Republici Srpskoj. Naime, Bakir Izetbegović je javno iznio da će zbog referenduma „Dodik proći kao Gadafi i Sadam Husein“.

Da Vas podsetimo:  Komšije vojno inferiorne: Dok se region naoružava, oni tapkaju u mestu

Ispolitizovani rad Tužilaštva i Suda BiH i dalje će biti kamen spoticanja u srpsko-bošnjačkim odnosima. Narodna skupština Srpske je ranije donijela odluku o referendumskom izjašnjavanju građana o radu ovih institucija koje ne postoje u Ustavu BiH. Referendum nije održan zbog nedostatka konsenzusa srpskih političkih partija, odnosno kalkulantskog odnosa SDS prema ovom pitanju.

Predrag Ćeranić

FSK

__________________

[1] http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=223495

[2] Dnevni list, Sarajevo, 05. 10. 2012. tekst „Rupe u SDA“, strana 2-3

[3] Dnevni list, Sarajevo, 05. 10. 2012. tekst „Rupe u SDA“, strana 2-3

[4] http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=224009

slika http://livenewspapertv.com/bosnia-and-herzegovina/bosnian/rtv-usk/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime