Posle nevidljivih aviona, NATO ima i nevidljivu pomoć! CRNOGORCI SU TO PRVI ISPROBALI

0
703
Foto: Pixabay.com

Izjava generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je Alijansa već pomogla Crnoj Gori u borbi s epidemijom Kovida 19, imajući u vidu realna dešavanja, nameće pitanje da li je taj vojni savez, pored stelt aviona, razvio i stelt humanitarnu pomoć.

Analitičar Igor Damjanović kaže za Sputnjik da nije neobično za NATO birokratiju da živi u nekom svom virtuelnom svijetu sazdanom na golim neistinama, te da bez imalo obzira govore i konstatuju nešto što nema nikakve veze za stanjem na terenu. Tako je, kako dodaje, i ovog puta kada je njihov generalni sekretar Jens Stoltenberg objasnio Crnoj Gori da je ona zapravo dobila pomoć od NATO, iako je o tome još niko nije obavijestio.

Crna Gora je, naime, još prije dvije nedelje od mehanizma Sjevernoatlantske alijanse (NATO) zatražila maske, rukavice, respiratore i drugu zaštitnu i medicinsku opremu kao pomoć u borbi protiv širenja korona virusa.

Zahtjev za pomoć Crne Gore upućen je Evroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), koja je objavljena na internet stranici Alijanse i upućen svim članicama NATO-a i partnerskim zemljama. U tom zahtjevu zvanična Podgorica je, između ostalog, zatražila više od 5,6 miliona hirurških maski, pola miliona maski sa P2 i P3 filterima, 6,5 miliona pari rukavica, 250.000 naočara i vizira, više od 336.000 hiruških kecelja, još 100.000 nepromočivih, kao i 50.000 nepromočivih kecelja i milion jednokratnih hiruških kapi i naglavaka….

Takođe se tražilo i 320 respiratora, 20 bronhoskopa, 40 laringoskopa, 20 aspiratora, 50 EKG aparata i dva defibrilatora.

Jedini odgovor koji je stigao od svih zemalja NATO i partnera, bio je da je Holandija spremna da ponudi Crnoj Gori usluge avio -transporta za medicinsku pomoć koja dolazi iz Kine.

Da Vas podsetimo:  Klerofašistička procesija širom demokratske Hrvatske

Stelt humanitarna pomoć NATO

Na pitanje lista „Pobjeda“ da li je transport medicinske opreme iz Kine u Crnu Goru jedina pomoć koju će Alijansa pružiti Crnoj Gori u borbi sa virusom korona, generalni sekratar NATO-a Jens Stoltenberg odgovorio da smatra da je time NATO već pomogao Podgorici.

„Ne mogavši da navede da je Crnoj Gori poslao barem sapun i čaršav, a kamoli jedan od 320 respiratora koji su traženi prije 15 dana, Stoltenberg je kao podršku NATO pomenuo navodno obećanje holandske vlade da će da preveze u Crnu Goru humanitarnu pomoć iz Kine, koja je evo nedeljama najavljena, a još se nije desila“, komentariše Igor Damjanović.
„Kada uporedim Stoltenbergovu izjavu sa realnim dešavanjima, dolazim u dilemu da postavim pitanje li je NATO umjesto projekta stelt bombardera, koji mu je naša vojska upropastila u selu Buđanovci, u međuvremenu počeo da razvija i stelt humanitarnu pomoć, koju upućuje ne samo svojim osnivačima poput Italije, već i mladim članicama kao što je Crna Gora“, ironično se zapitao Damjanović.

Crna Gora sada tvrdi da joj pomoć nije ni bila potrebna

Za urednika portala „Borba“ Dražena Živkovića, najzanimljivije u čitavoj priči je izjava ministra odbrane Crne Gore Predraga Boškovića, koji nakon što je, kako kaže, uvidio da nema ništa od pomoći Alijanse Crnoj Gori, sada najednom tvrdi da nam – „ono što smo tražili od NATO-a za sada nije potrebno”.

„Kad je postalo i vrapcima na grani jasno da nas je NATO ignorisao i da se nijesu ni udostojili da odgovore na zahtjev Crne Gore da nam se dostavi medicinska oprema, ministar odbrane Predrag Bošković nastavlja da uveseljava javnost u ovim kriznim danima, pa sada nevješto pokušava da pegla blamažu crnogorskih vlasti, jer ih NATO nije udostojio ni odgovora, a kamoli pomoći”, kaže Živković za Sputnjik.

Da Vas podsetimo:  „Suze Kozare“ 2020

Ako nam ništa od pomoći za koju je Crna Gora molila nije ni trebalo, ovaj novinar onda sugeriše da se logično zapitati zašto smo je onda uopšte i tražili.

„Ali, bojim se da je istina malo drugačija. Tako da je epidemija virusa korona samo ogolila neugodnu činjenicu po vlast u Podgorici da NATO ne zanima Crna Gora, i tu možemo staviti tačku na tu priču“, kategoričan je Živković.

U međuvremenu, iako se proteklih sedmica od izbijanja pandemije Kovid19 pokazalo da NATO „saveznice“ ne samo da se međusobno ne pomažu, već doslovce konfiskuju i otimaju medicinsku opremu jedne od drugih, na vanrednom sastanku Sjeveroatlanskog savjeta održanom u sredu konstatovano je nešto posve suprotno – da su zemlje NATO pokazale međusobnu solidarnost.

Izvor: nacionalist.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime