Srpstvo je, u stvari, svetosavlje!

1
312
Foto: Printscreen

Na Saboru u Žiči, na Spasovdan pre 800 godina, Sveti Sava je okupio krštene Srbe da im kaže da njih u zajednicu ne sabira država, već Hristos, da samo kroz Svetu Trojicu činimo zajednicu. Tako je nastala srpska nacija!

Jednu od najboljih definicija srpstva dao je, vjerovali ili ne, hrvatski istoričar, sociolog i pravnik Ivo Pilar (1874-1933), koji se smatra utemeljivačem hrvatske geopolitike. Pred kraj Prvog svjetskog rata, i to u Beču, objavio je knjigu koja je preštampana u ustaškom Zagrebu 1943. godine, u kojoj između ostalog kaže:

„Sava je sa svojim ocem Nemanjom sagradio manastir Hilandar. Iz hiljadugodišnjeg nasleđa brušenog na Svetoj gori, Sveti Sava je crpeo ne samo znanje već svu životnu mudrost i smisao postojanja. On je položio temelje srpskoj naciji, stvorio početak, a svi kasniji Nemanjići iđahu putem što im ga on bijaše utro. I tako sve do dan danas…“.

Pilar je isticao da Srbi mogu da opstanu i bez države, i bez vojske, ali da ne mogu bez Svetog Save i svetosavske narodne crkve. A to je suština srpstva!

Srbi su od naroda uzrasli do nacije u vreme nepostojanja svoje države i okupacije svog državnog prostora. Zahvaljujući svojoj Crkvi, Srbi su i bez državnih institucija, od etničke zajednice postali zavjetna zajednica – savez naroda sa vaskrslim Hristom, odnosno vjerujući narod okupljen oko Crkve Hristove.

Kako je pisao filozof i njegošolog dr Žarko Vidović, Srbi su zavjetna zajednica, a ne krvna. U Crnoj Gori, kao i u drugim srpskim zemljama, Srbin je mogao postati svako od soja (kao Nikitovići sa Durmitora, od jednog poljskog pustolova iz 17. vijeka), pod uslovom da nam je po Bogu i stremljenjima – brat. Zato sve DNK analize i genetičarske ekspertize, za (ne)pripadnost srpskoj naciji nemaju nikakav značaj.

Da Vas podsetimo:  Babina odbrana Noleta Đokovića

Srpsko nacionalno pitanje je zapravo crkveno pitanje. Otpadanje Crnogoraca od srpske nacije – neposredna je posledica otpadanja od Crkve i Boga. Kada je Crkva, u vreme komunista, praktično bila zabranjena, nije bilo ni Srba, svi su bili Jugosloveni.

Zbog specifičnog porijekla srpske nacije, bezbožništvo u srpskom narodu dovodi do osipanja istorijske svijesti, a samim tim i do osipanja nacionalnog bića srpskog naroda. Zato će sve veći povratak Crkvi u Crnoj Gori, dati rezultate i u nacionalnom smislu, što ćemo vidjeti već na narednom popisu stanovništva.

Donko Rakočević
Izvor: sedmica.me

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime