U nedostatku perspektive, vanredno školovanje postaje izbor sve većeg broja ljudi

0
780
Foto: pixabay.com

Vanredno školovanje je izbor sve većeg broja ljudi u Srbiji. Jedni se na ovaj korak odlučuju u želji za promenom zanimanja, dok drugi žele da nastave sa školovanjem tamo gde su se zaustavili. Loša ekonomska situacija, niske plate i mali broj radnih mesta najčešći su uzrok takve odluke.

Vanredno školovanje je omogućeno u svim školama u Srbiji. Ovaj vid edukacije nije besplatan, već se plaća u skladu sa cenovnikom škole. Podrazumeva odsustvovanje sa nastave, polaganje ispita u dogovorenim terminima, uz konsultacije sa profesorima, shodno nastavnom planu i programu. Uslov je da učenik ima navršenih 17 godina života i završenu najmanje osnovnu školu.

Prekvalifikacija i dokvalifikacija su najčešći odabir učenika koji se opredeljuju za vanredno školovanje. Prekvalifikacijom stepen obrazovanja ostaje isti, dok se obrazovni profil menja, a dokvalifikacijom polaznik ostaje na istom obrazovnom profilu, samo napreduje u stepenu obrazovanja. Prekvalifikacija i dokvalifikacija omogućavaju lakši pronalazak radnog mesta, napredovanje na poslu i veću platu.

Dokumentacija koja je potrebna za upis na vanredno školovanje:

 • Overene fotokopije svedočanstava svih završenih razreda,
 • Overena fotokopija diplome,
 • Original ili overena fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih,
 • Overena fotokopija lične karte (ako je lična karta sa čipom treba da bude očitana),
 • Overena fotokopija vozačke dozvole (potrebna je za sledeće obrazovne profile: vozač motornih vozila, tehničar drumskog saobraćaja i instruktor vožnje).

Ako razmatrate mogućnost vanrednog školovanja, sigurno vas zanima koji su smerovi najperspektivniji za lak pronalazak radnog mesta i dobra primanja. Istražili smo za kojim zanimanjima postoji povećana potražnja:

Elektrotehničar računara

21. vek je era računara, stoga ne čudi činjenica da je profesija elektrotehničar računara jedna od najtraženijih. Posao elektrotehničara računara obuhvata servis i održavanje računara i svih njegovih komponenti, utvrđivanje i uklanjanje kvarova, zamenu delova itd. Pored rada na hardveru, elektrotehničar računara se bavi i softverima – instalira operativne sisteme, antivirus zaštitu, internet podešavanja, umrežavanje više računara. Mora poznavati programske jezike, merne instrumente i alate.

Elektrotehničari računara imaju nebrojene mogućnosti za izbor radnih mesta, jer se računari koriste svuda. Navešćemo neke od njih:

 • Samostalni servis računara,
 • Ovlašćeni servisi računara,
 • Prodaja računara i računarske opreme,
 • Sistem administrator,
 • IT podrška – održavanje računara u bilo kojoj firmi.

Vanrednim školovanjem ovaj smer će vam omogućiti brz pronalazak posla i dobru zaradu, jer ma koliko da znate o računarima, sa diplomom ćete imati status profesionalnog lica. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja imate i mogućnost nastavka školovanja na fakultetima elektrotehničke, tehničke i informatičke struke.

Vozač motornih vozila

Da Vas podsetimo:  Jovanović: Skupština mora biti narodna a ne ”njihova”

Ako volite vožnju, ovaj poziv je kao stvoren za vas. Vozač motornih vozila bavi se prevozom putnika i transportom robe, nadgleda utovar i istovar, zadužen je za dokumentaciju i održavanje vozila. Uvek mora biti upoznat sa stanjem na putevima, transportnim pravom i saobraćajnom psihologijom. Vozač motornih vozila obavlja odgovoran, zanimljiv i dinamičan posao.

Školovani vozač motornih vozila ima mnogo veće šanse za zaposlenje od amatera, jer mu diploma daje status profesionalca. Mogućnosti za zaposlenje vozača motornih vozila su brojne:

 • Može se zaposliti u svim preduzećima koja se bave prevozom putnika i robe,
 • Vozači su traženi u firmama koje poseduju sopstveni vozni park,
 • Na raspolaganju je i mogućnost samozaposlenja – otvaranja sopstvene transportne firme,
 • Kada navrši 21. godinu života vozač motornih vozila može polagati specijalizaciju za vozača instruktora i postati instruktor vožnje.

Školovanje za profil vozač motornih vozila podrazumeva opšteobrazovne i stručne predmete, kao i praktičnu nastavu. Tokom školovanja se kroz trening i obuku stiče dozvola za vožnju motornih vozila B i C kategorije. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja postoji mogućnost nastavka obrazovanja na višim školama ili fakultetu.

Automehaničar

Posao automehaničara uključuje kontrolu rada automobila i kamiona, utvrđivanje i otklanjanje kvarova. On mora dobro poznavati osnove rada motora, toplotne i hidraulične zakone i procese. Automehaničar vrši servis motornih vozila, u okviru kog proverava ispravnost i prilagođava delove, kako bi sprečio nastanak mogućih kvarova. U radu se služi ručnim i električnim alatima, dizalicama, brusilicama. Može biti specijalizovan za jednu vrstu vozila ili može da vrši servis i popravku svih tipova vozila.

Automehničar je perspektivno zanimanje, jer danas kuća koja ne poseduje automobil maltene i ne postoji. Mogućnosti za zaposlenje automehaničara:

 • Samostalna automehaničarska radnja,
 • Ovlašćeni servisi automobila,
 • Agencije za registraciju i tehnički pregled vozila,
 • Sva preduzeća koja se bave transportom robe ili imaju sopstveni vozni park.

Školovanje za smer automehaničara uključuje opšte, stručne predmete i neizostavnu praktičnu nastavu.

Kuvar

Da Vas podsetimo:  Ćutanje i izjašnjavanje

Ako se odlučite na vanredno školovanje kako biste dobili diplomu kuvara, imajte na umu da ovaj zanimljivi posao možete raditi sa trećim, četvrtim i petim stepenom stručne spreme. Zvanje za treći stepen je kuvar, za četvrti kulinarski tehničar, a za peti kuvar specijalista.

Kuvar se bavi pripremom namirnica i spremanjem jela svih vrsta. Zadužen je za poručivanje i skladištenje namirnica, sastavljanje jelovnika, određivanje vrste pripreme jela, dekorisanje. Zavisno od veličine objekta u kom radi, može biti raspoređen da vrši samo jednu vrstu zadatka. U većim objektima kuvari imaju pomoćnike, jer je protok gostiju veliki i jela moraju biti pripremljena u kratkom vremenskom roku.

Restorani i ugostiteljski objekti se stalno otvaraju, a profesionalni kuvari koji znaju i vole svoj posao su izuzetno traženi i odlično plaćeni. Postoji mogućnost zaposlenja u inostranstvu, naročito u letnjoj i zimskoj sezoni, u internacionalnim restoranima i na brodovima.

Nakon završene srednje škole, postoji i mogućnost studija na visokoj strukovnoj ugostiteljskoj školi, stoga je vanredno školovanje za ovaj perspektivni smer nešto što vredi razmotriti.

Vladan Medaković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime