Vođa u mantiji

3
779

Ni u Srbiji, ni u Crnoj Gori, bivšim jugoslovenskim republikama gdje Vučić i Đukanović vladaju manirom copy-paste po dozvoli stranaca, opozicija se za mnogo godina neće domoći zelene grane.

Da li je to stoga što opozicija u Srbiji i Crnoj Gori nema operativnu ideologiju spram ove močvare bez vladajuće ideologije, da li je to zato što su glasači anestezirani tehnikama specijalnog rata u kome otrovne rijalitije ne treba zanemariti at all – vrag zna – ali je jedno sigurno: i ovo će proći.

No da bi poredak u kome se većina ne osjeća komotno bio zamijenjen, potrebno je globalno miješanje karata. Kao narod s velikim iskustvom imamo pravo da potajno potražujemo da nas ta čaša žuči mimoiđe.

Dok mi tako tražimo da nas čaša žuči od globalnog miješanja karata mimoiđe, iza sve praznijih sela puni se Beograd, da bi se i on ispraznio pošto mladi uzmu diplomu i zapale u svijet kao viši i bolji koji odlaze višima i boljima, a nama da ostanu doktor Mali, doktor Stefanović i njima slični koji kraj rečenice ne mogu dočekati u pres clippingu koliko ih je samo briga što ode sva pamet i rasijava se sve naše sjeme…

A zašto su najbolji otišli i tek stasali koji su, zašto odlaze? Zato što im je pun beep kvislinških vlasti i njihovih negativnih selekcija, po kojima je moguće da kadar s falsifikovanom diplomom bude ministar, premijer – kontra biološkog roda, a predsjednik – i kontra koda svoga roda.
I sad…

Priča se otkako znamo za sebe da je crkva odvojena od države. Nikad nismo čuli da je država odvojena od crkve, jer nije: uvijek je država umetala cipelu u dveri, između oltara i naroda.

Da Vas podsetimo:  660.000 evra za "magarca"

Širom otvorenih očiju, upoznali smo se i sa fenomenom raskola, o kome decenijama nismo znali ništa, te spoznasmo da ako crkva i jeste odvojena od države, đavo nije.
Đavo je najbliži saradnik države.

Đavo je postao savjetnik Srbiji & partner Crnoj Gori.

Nije još bilo u istoriji primjera da narod koji je formirao vlastitu kulturu na bazi jednog ideala promijeni taj ideal i počne da stvara novu kulturu na novu temu.

Ne. Narodi vaplote duh jedino u njima svojstvenoj formi i time genetski traju u datom okviru, razvijajući ga, dijelom modifikujući, ali ne zamjenjujući i ne izdajući ga.

Crnogorska izdaja predstavlja ne samo otpadništvo nego i kulturno samoubistvo. Istim putem ide Srbija, čime dokazuje sindrom etničke starosti.

Zar je bilo potrebno da nam vitalni islam servira muftiju Zukorlića kao primjer na dlanu?

Zar nismo imali vladike koji su bili i duhovni i svetovni poglavari svoga naroda? Zar nismo imali popove-ustanike? Što je problem da se jave opet i stave se na čelo naroda, poput Zukorlića – u demokratskom poretku?

Svešteno lice koje bi se rodilo da povede većinski pravoslavan narod moralo bi da zna kako bi se, činom kandidature, medijsko nebo, sav NVO kal na zemlji i ambasadori zapadnih zemalja okrenuli protiv njega. To bi bio čovjek koji nema što da izgubi, jer Srbija i Crna Gora izgubiše skoro pa sve.

Sreća pa bi i iza sveštenog lidera koga bi vjerovatno ubili – ostalo njih more.

Narod koji jedva diše od istorijskih silovanja, ima izlaz, znaju to čak i demonizovane NVO žene. Ali… Crkva i ovakva kakva je, novotarska i razvodnjena, sa zlatnim dvorima i audijima, nije niti može biti odvojena od države.

Da Vas podsetimo:  Još jedan Maršalov plan

Sve smo društvene sisteme probali, savjest nam je čista. Sada je red da srpska civilizacija pokaže dram vitalnosti tako što će izabrati svoj lični put oličen u formuli po kojoj je naša perspektiva u našoj retrospektivi – ili da neslavno bude svrgnuta s istorijske scene.

Nikola Malović
in4s.net

3 KOMENTARA

 1. Odlican tekst !
  Dobro si Nikola pomenuo i Crkvu, ciji se glas ne cuje.
  Nasa Crkva ne placa porez na prihod.
  Sto nije normalno jer ima ogromna imanja, posede, zgrade, konake, zaduzbine, primanja….
  Oslobodivsi je poreza, Vlast je zapusila Crkvi usta.
  Cim ih otvori, dobice porez.

 2. Нисмо пробали све друштвене системе, бар не на време, а то је исто као да нисмо уопште. Савест нам не може бити чиста, јер већина овде не зна ни шта је то. Ако нам је перспектива у ретроспективи, онда и треба да нестанемо.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime