Vučić nije shvatio

Glavna pretnja Beli…

9
713
beli
Luka Maksimović

Ono što se desilo poslednjih meseci na političkoj sceni nimalo nije slučajno. Postoji režija događaja i procesa od velikih sila a pre svega od Anglosaksonaca sa kojom pokušava da se nosi ova ili bilo koja vlast. Kako su stranci videli da postojeća opozicija nije nikako sposobna ni da oslabi a kamoli pobedi Vučića oni su nastojali da odrade nekoliko stvari. Prvo što su uradili je da na silu uguraju i dve liste u parlament koje nisu prošli cenzus pa da tako malo ojačaju opozicionu scenu, a da kasnije od onih koji su „prošli“ odaberu najagilnije. Tako su se Obradović i Radulović pokazali prošle godine kao najaktivniji i najagresivniji opozicionari. No očigledno da ni provokacije u skupštinni a ni sviranje gitare nisu doveli do nekakvog preokreta u javnom mnjenju, pa je i njihov učinak ocenjen kao mršav.

Zatim su uvedena u političku dva nova igrača kao kandidati na predsedničkim izborima – Jeremić i Janković. Jeremić je prvi startovao i dobro krenuo – na početku je imao 17 posto podrške javnosti. No kako je vreme odmicalo pokazivala se slabost njegove kampanje koja se pre svega ogleda u oholosti i nadmenosti koju pokazuje te o izveštačenosti koju ne može sakriti. Pored toga bez podrške stranke ili stranaka vi nigde u svetu a ni u Srbiji ne možete uspeti na izborima. Nije dovoljan novac koga Jeremić očigledno ima dosta da bi ste dobili više od deset posto glasova. Sa ulaskom u kampanju i drugih opozicionih kandidata i oštrim napadima po „slabim mestima“ po Jeremiću od strane rivala i pozicija Vuka Jeremića je oslabila. Sada trenutno je na 6 posto i verovatno će biti tek peti iz Šešelja, Jankovića, Belog i Vučića.

Janković je imao drugačiju putanju. Iako bled i neuverljiv kao kandidat on je polako napredovao uz veliku podršku Druge Srbije i DS-a. Tu je pored stranačke infrastrukture vrlo uticajan kulturni i intelektualni establišment koji je podržao Sašu Jankovića što se i vidi iz njegovog spota. Pored toga i tviter zajednica je uglavnom stala uz Jeremića, a mnogo manje uz Jankovića. Naravno do ulaska u igru Ljubiše Belog Preletačevića. Sve je to dovelo do toga da Janković danas ima mnogo veću podršku no Jeremić. Tome je i doprinelo to što su režimski mediji više na nišan stavili Jeremića koga su targetirali kao glavnu pretnju no Jankovića koji kao anemična pojava nije mogao predstavljati naročit problem za Vučića.

No sada sve kvari Beli Preletačević koji dobija podršku od nezadovoljnika sa različitih strana. Pre svega Beli uzima glasove Jankoviću i zato ga Radulović podržava da bi se osvetio krugu oko Jankovića koje optužuje da mu rasturaju stranku i uzimaju biračko telo. No Beli će „sahraniti“ i Radulovića koji ga podržava što je ovom manje bitno od osvete svojim neprijateljima. Pored toga Beli uzima glasove „antiprotivnih“ glasača Jeremića, Šešelja i Obradovića, čime slabi i njihove rejtinge. Na kraju on uvodi i sto hiljada novih birača apstinenata čime podiže izlaznost na izborima a to može biti presudno i da dovede do drugog kruga. I to je jedna od funkcija Belog na izborima koji su mu namenili stranci koji su ga uzeli pod svoje preko ljudi poput Srđe Kanvasa.

Šta je zapravo misija Belog – da obesmisli čitavu političku scenu a pre svega najjačeg Vučića. Zamislimo samo da Beli prođe u drugi krug a sada je na drugom mestu pa su mu šanse za to velike. Zamislimo tv duel Vučić – Beli. Šta god da uradi Vučić on je nemoćan i matiran pred komedijantom i onim koji ima poziciju „sprdanja sa svima“. Ljubiša Beli Preletačević je najveća opasnost po Vučićev režim u ovom momentu ali i po celu političku scenu jer obesmišljava sve ono što rade. Građani opet šalju vlasti i opoziciji poruku glasajući za Belog – dosta nam je svih vas i mi glasamo iz inata za Belog (doduše i neko iz smisla za humor). No Beli nema trajnu misiju – on je prolazna faza i njegov je cilj da svojim političkim kalamburom uzdrma i rastrese vladajuću koaliciju ali i opoziciju. On je „faktor humora“ o kome govori teorija obojenih revolucija preko koga se suštinski slabi vlast i dubinski nagrizaju institucije. A kasnije će plodove toga što uradi Beli koristiti drugi ozbiljniji politički igrači. Ovo je nešto na šta nije računao Vučić i Beli ga je iznenadio kao i sve druge. Kao što je Otpor iznenadio Miloševića tako je Beli iznenadio Vučića, ali i celu opozicionu scenu.

Jovo Daničić

www.vidovdan.org

9 KOMENTARA

  1. Da se podsetimo, Prvi svetski rat izazvala je Austrougarska (germani), Drugi svetski rat Nemačka (germani), 1991 god Nemačka naoružava Hrvatsku i daje međunarodno priznaje Sloveniji i Hrvatskoj i na taj način razbija Jugoslaviju. U sva tri rata Srbija i srpski narod trpi ogromne gubitke. Vučić sprovodi politiku Angele Merkel (Nemačke) i glade se zadovoljno po leđima.Pre toga je podržavao Hilari Klinton zato što je pametan (sam je tako rekao) , sačuvaj nas dragi Bože od njegove pameti. Boško Obradović jedini zastupa srpsku nacionalnu opciju, zato mu treba dati podršku.

  2. Јово, само сте једну “ситницу” занемарили, као да не живите у овом времену и простору – наше институције су већ дубоко дубински разграђене. Размислите мало…
    Ни Отпор својевремено не би могао много да уради да није већ постојало плодно тле дубоког незадовољства народа услед корупције, организоване пљачке и деспотске владавине. Можете ли замислити колико су те исте ствари мултипликоване у данашње време?
    Пошто власт, делом због алавости а делом из незнања, не ради свој посао како треба, сама је крива за ово што се догађа и све последице које ће из тога да проистекну. Имамо ружан обичај да друге кривимо за сопствене неспособности и то нам се увек изнова обија о главу.

  3. Окренуто на главу. И детету је јасно да Бели не би имао простор у медијима да Вучић то не жели. Он је само још један контролисани канал разливања гласова пртив Вучића на мала, безначајна језерца, и у исто време средство смањивања броја незадовољних који ће гласати обесмишљавањем иѕбора. То је управо сврха и овог чланка, да помогне ову вучићевску “мисију” Белог. А поређење могуће смене Вучића са 5-октобарским пучем и политичком окупацијом Србије од стране запада, и приче о “обојеном револуцијама” против Вучића су тако плитка и провидна вучићевска пропаганда да не заслужују даљи коментар.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime