Beograd se hvali, a zulum sve jači

0
1010

Vlada Srbije objavila je pobedu pregovorima u Briselu, ali pojačani napadi na povratnike i njihovu imovinu širom Metohije i ubrzana kupovina srpskih imanja u Novom Brdu i u Gračanici očigledno ukazuju na i dalje nesrećnu stvarnost Srba na Kosovu.

Iako smo na papiru ili kako rekoše 5:0 u vođstvu, na terenu se davimo u još ono malo žabokrečine u kojoj smo se našli, gazeći jedni preko drugih za malo čiste vode dok sve vreme tonemo sve dublje. Napadi na povratnike i njihovu imovinu, ubrzana kupovina srpskih imanja u Novom Brdu i u Gračanici su očigledan primer pobede i naše žabokrečine, komentariše za „Vesti“ dešavanja na Kosovu, novinar iz Gračanice, Ivan Miljković.

Briselski ferman

Nakon proglešenje pobede u Beogradu, situacija za srpsku zajednicu na KiM dobila je (ne)očekivan tok. Već sutradan su organizovani protesti u Đakovici zbog dolaska povratnika, mladić srpske nacionalnosti izboden je nožem u Klokotu, a po 17 put od povratka Srba ( 2004. godine) u selu Babljak kod Uroševca obijena je pravoslavna crkva, Svete trojice. Zbog poslednjeg briselskog sporazuma o Zajednici srpskih opština, sa nepoznate lokacije oglasila se i Albanska nacionalna armija (ANA/AKSH) naređujući i preteći vlastodržcima u Prištini da povuku potpise sa dogovora „ili će intervenisati“.

Nezaposleni i bez nade

Milan Janjić iz Štrpca, rodom iz Uroševca, sa četvoročlanom porodicom je stanar kolektivnog centra na Brezovici.
– I dalje se dešavaju napadi skoro svakog dana, i dalje se skrnave crkve. Ne vidim da će biti boljitka. Kao raseljeno lice još živim u osam kvadrata kolektivnog centra sa suprugom i dvoje dece. Ja i supruga ne radimo, i ne vidim nikakav prosperitet za mlade Srbe južno od Ibra. Baš onako kako se naši problemi guraju u fioke, plašim se da će tako biti i sa sporazumom. Ako i krene sa primenom, Priština će da ucenjuje – kaže Janjić.

Da Vas podsetimo:  Koluvija otkriva: Obezbeđenje mi čuvalo paradajz od lopova

– Još nam odzvanja u ušima tih 5:0, kako nam je predstavljena ta čuvena briselska pobeda. Ali, odavno smo naučili da tumačimo političke poruke koje nam stižu i iz Beograda. Nije prvi put da nam se porazi serviraju kao pobede. Još za vreme turske vladavine na ovim prostorima, kada je ostatak Srbije bio slobodan, Turci su na Kosovu uveli novi ferman kojim su date veće povlastice za srpski živalj. Međutim, tako je bilo samo na papiru, a u praksi zulum Turaka i Arbanasa nad Srbima nije prestajao. Stara pesma na novi glas, tako su te povlastice ocenili Srbi. Ista situacija je i danas samo što se ovo zove Briselski sporazum – kaže Miljković.

Situejsn

Predstavnik nevladinog sektora sa severa i građanin Kosovske Mitrovice, Dušan Radaković, takođe ocenjuje da nakon nove runde pregovora u Briselu Srbi na KiM ne osećaju boljitak, već da je situacija u nekim sferama i gora nego što je bila.

– Svaki dan se se sve više oseća radikalizam i nacionalizam albanske strane. Mislim da su za to odgovorni albanska zajednica i takozvana „vlada“ u Prištini. U poslednje vreme oni govore o zauzimanju severa, o teritoriji. To bukvalno može da se uporedi sa radikalizmom i nacionalizmom 1999. godine. U Mitrovici se gotovo svakog drugog dana dešavaju napadi, incidenti… Isto se dešava južno od Ibra – kaže Radaković.

Kforovaca sve manje

Radaković ocenjuje da je međunarodna zajednica inferiorna i da pokušava da bude treći, nezavisni partner.
– Od njih građani ne očekuju više ništa. Kfora je na ulicama sve manje, Euleks se sa čuvenim džipovima pojavljuje po gradu, ali nije bezbednije. Možda će se situacija promeniti kada se formira ZSO – zaključuje Radaković.

Da Vas podsetimo:  Nemačka obelodanila kako u stvari doživljava Srbe kao naciju

/Radaković inače odbranom „ZSO“ pokušava da sačuva svoje mesto i platu, ne postoji Srbin na Kosovu i Metohiji koji veruju da će jedna šiptarska institucija, samo zato što su u njoj zaposleni Srbi, doneti bilo kakav boljitak srpkom narodu. Naprotiv, omogućiće da se otvori kapija šiptarskom ekstremizmu i nasilju koje će naneti, u ovom trenutku – nesagledivu štetu Srbima na ovom prostoru/.

Njegovi sugrađani, dodaje, strahuju od mogućih većih problema.

– Situacija izgleda mirnije, a u stvari je toliko naelektrisana da fali jedna šibica pa da sve pukne. To se oseća u vazduhu, a razlozi su možda i Brisel, i insistiranje da se ukloni park sa mosta u centru grada, a možda i zbog utakmice koja bi trebalo da se odigra između Srbije i Albanije – komentariše Radaković.

J. L. Petković – Vesti online

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime