Dveri: Vučić ne prestaje da krši Ustav

0
1035

27-protest-dveriNedavno je premijer najavio izmenu Zakona o transplantaciji organa u pravcu pretpostavljene saglasnosti svih građana. I kao pravnik i kao premijer morao je da zna da je to još jedno grubo kršenje Ustava.

U Republici Srbiji postojeći Zakon o transplantaciji organa, u skorije vreme može biti izmenjen ili zamenjen novim, prema informacijama koje su ranije objavljene u medijima, a saopštene od strane prof. dr Milenka Stojkovića koji je član Komisije za transplantaciju tkiva i ćelija, koja je formirana od strane Vlade Republike Srbije.

Komisija za transplantaciju tkiva i ćelija i Komisija za transplantaciju organa, predložile su da se postojeći Zakon o transplantaciji izmeni tako što bi, kada se iste izmene usvoje ili kada se donese potpuno novi zakon, svi građani Srbije postali donatori.

Ukoliko bi se doneo takav Zakon, a to nije nemoguće uz ovakvu osionu vladajuću garnituru na čelu sa Vučićem, bilo bi to grubo kršenje ustavnih prava građana Republike Srbije na slobodu, predviđenih u drugoj glavi – Ljudska i manjinska prava i slobode Ustava Republike Srbije, a posebno odredbi člana 25. Ustava RS.

Predlog je da svi građani od rođenja, pa do smrti daju „pretpostavljenu saglasnost“, za doniranje organa, a oni građani koji to neće, moraće u opštini i sudu da potpišu formular, da neće da budu donori, te će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, voditi bazu podataka, onih koji su odbili da budu donori, a lekari će imati dužnost da provere, da li se građanin čije organe žele da uzmu, nalazi u evidenciji MUP-a ili ne.

Potrebu za ovim zakonom predlagači pravdaju činjenicom da smo zemlja sa najmanje registrovanih donora i da nemamo dovoljno tkiva za transplantaciju.

Zašto je malo građana potpisalo donorsku karticu i zaveštalo organe?

Da Vas podsetimo:  Dane Čanković: Advokati, tužioci, sudije i KRIMINALIZACIJA DRUŠTVA

Mnogi imaju strah da ih doktori neće savesno lečiti u kriznim situacijama, ako su potpisali donorsku karticu i istu smatraju kao dobrovoljno potpisanu smrtnu presudu. Zbog mnogih nepravilnosti u srpskom zdravstvu, mnogi idu kod lekara samo kad je kritično i nažalost mnogi odu prekasno, jer se na preglede čeka i po nekoliko meseci, mnogi imaju predrasude, strah i zaziranje od ove humane, ali sve omraženije struke u javnosti, koju su iskvarili nesavesni pojedinci.

Šta će biti kada se uvede „pretpostavljena saglasnost“, ako je do sada bilo ovako?

Neće se mnogo poboljšati situacija, ali će mnogi neobavešteni građani biti ugroženi, a naročito oni koji se ne registruju protiv ove sulude i izopačene ideje pretpostavljene saglasnosti.

– Da li će građane Srbije neke kriminalne grupe organizovano hvatati, kao životinje, pomalo onesposobljavati, te predavati lekarima, koji će konstatovati da od pojedinca nema ništa, ali da može da bude donor?

– Da li će korumpirani lekari malo manje savesno lečiti pojedince koji su pretpostavljeni donori, a „davati sve od sebe“ po Hipokratovoj zakletvi da spasu život onima koji su potpisali da neće da budu donori?

Dveri smatraju da je po sredi opasan pravni eksperiment koji je na započet fonu repaganizacije društva i urušavanja evropskog pravnog sistema nastalog na principima slobode i neprikosnovenosti ljudskog života.

Pošto je diskutabilan i pojam moždane smrti, praktično donori su spremni da „budu ubijeni“ rukom doktora da bi nekome drugome eventualno produžili život. Ko je spreman da prihvati takvu realnost, taj treba da da saglasnost, a ona nikako ne sme biti pretpostavljena.

Zato recimo odlučno NE ovakvom Zakonu o pretpostavljenom donorstvu ili izmenama postojećeg Zakona o transplantaciji organa. Ovakav zakon bio bi odlična potpora za dalju korupciju vlasti i organizovani kriminal, a sigurnost i pravo na život građana dodatno ugroženi.

Da Vas podsetimo:  Senka Dositeja nad Sorabima, ili – o prosvetiteljsvu i jajarenju

Informativna služba
Srpski Pokret Dveri

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime