Još 11 dana do referenduma

1
105

Ostalo je još 11 dana do referenduma koji je zakazan za nedelju 16. januar, a građani Srbije još nemaju jasan odgovor na nekoliko pitanja: da li izaći i glasati ili ne, da li glasati za ili protiv i kakav značaj ovaj referendum uopšte ima.

Već dugo vremena građani Srbije nisu imali pred sobom neko referendumsko pitanje, jer ih aktuelna vlast nije pozivala da ih pita za njihovo mišljenje i savet. A još manje da ih pita za njihovu volju.

Zato su građani nepoverljivi i neodlučni šta da rade. Na referendum ih poziva vlast koja do sada nije bila poznata po tome što bilo šta, bilo koga, pita a još manje da bilo šta i bilo koga sluša, ukoliko nije priterana uza zid.

referendumDo sada uza zid su je par puta priterali stranci, a posle nedavnih blokada saobraćajnica izgleda da se ove vlasti u Srbiji ne plaše više ni njeni građani, pa je vlast na pritisak svojih građana morala da odstupi.

Ni sva opozicija nije jedinstvena oko predstojećeg referenduma, kao ni oko izlaska na izbore početkom aprila, a izgleda da ni vlast nije homogena kakva je do sada bila. Ili igra na dve karte pa ko biva u SNS-u ima i onih koji su za referendum i onih koji nisu.

Po izmenjenim pravilima igre, onako na brzinu i bez javne rasprave, kako uvek biva kada vlast hoće nešto da smuva na brzaka, referendum će uspeti i ako izađe preko 50% upisanih birača i ako ne izađe. Uspeće i ako većina od izašlih, ma kolika ta većina bude bila, na referendumsko pitanje odgovori sa DA.

Vlast će doživeti neku vrstu poraza samo ako se većina građana bude izjasnila protiv, a još ako broj izašlih na referendum bude preko 50% po shvatanjima ove vlasti i građana u Srbiji, to će biti prvi ozbiljni poraz aktuelne vlasti u Srbiji.

Da Vas podsetimo:  JUGpress: Zbog stalnog rasta cena i inflacije PRESKAČU OBROKE

Bio bi to i veliki izvor teških pitanja na koja će predsednik Vučić i njegova administracija morati da daju odgovore i objašnjenja svojim evropskim i američkim zaštitnicima.

Na referendumu će građanima Srbije biti postavljeno pitanje „Da li ste za utvrđivanje akta o promeni ustava Republike Srbije?“

Politička platforma Solidarnost poziva sve građane i građanke da izađu na referendum 16. januara i kažu: NE.

To ne, zapravo bilo bi: NE Vučiću! NE promeni Ustava bez široke javne rasprave! NE izmenama koje usvaja Skupština bez opozicije! NE polovičnim rešenjima koja i dalje omogućavaju pritisak vlasti na pravosuđe!

– Referendum je još jedna igra režima u nizu. Mislim da bi tog dana trebalo organizovati blokade saobraćajnica i ne davati legitimitet tom procesu koji ima za cilj da cementira Vučićevo partijsko pravosuđe – kaže potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Skupština Narodne stranke je na sednici održanoj u nedelju, 26. decembra 2021. godine, donela jednoglasnu odluku da se ta stranka protivi promenama Ustava Srbije koje se odnose na pravosuđe, a koje je usvojila Skupština Srbije 30. novembra, jer nisu u interesu države i građana.

– Stručna javnost je gotovo jednoglasno mišljenja da predložene promene Ustava ne bi doprinele nezavisnosti pravosuđa, a Narodna stranka je uverena da bi, u našoj političkoj realnosti, za kratko vreme sudovi i javna tužilaštva bili stavljeni pod apsolutnu kontrolu vladajuće stranke, zato što se ovim promenama Ustava, zapravo, olakšava i pojednostavljuje politički uticaj na sudije i tužioce – navela je Narodna stranka u saopštenju.

Vlast nije obezbedila javnu raspravu i građani nisu informisani o predloženim promenama Ustava, promene Ustava je usvojio nelegitimni saziv parlamenta, nakon nelegitimnog i netransparentnog postupka donošenja Akta o promeni Ustava Srbije, a nije obezbeđena ni delotvorna kontrola procesa glasanja na referendumu o potvrđivanju Akta, dodaje se u saopštenju Narodne stranke.

Da Vas podsetimo:  Vrhovni sam komandant već devet godina

– Imajući u vidu da je potvrđivanje promene Ustava na referendumu izraz suverenosti građana, kao i da političke stranke ne učestvuju neposredno na referendumu, Narodna stranka poziva građane da slobodno i po svojoj savesti odluče da li će učestvovati na referendumu – navodi se u saopštenju.

– Za nas tog dana nema referenduma. Nećemo davati legitimitet onima koji pljačkaju, ubijaju i izdaju Srbiji, da glume pravnu državu i menjaju Ustav – kaže Mlađan Đorđević predsednik Pokreta „Oslobođenje“.

Đorđević poziva sve pristalice „Oslobođenja“ da ne izlaze na referendum.

– Kad padne ova vlast, biće poništene sve odluke koje su donete na nelegalan način i one koje su štetne za Srbiju, uključujući i ovaj pokradeni referendum. Ne može ustavne promene da donosi jednopartijski parlament, menjajući na prečac zakon o referendumu i zatim gurajući izmene najvišeg akta u državi na silu, putem ucenjenih i potplaćenih birača, kao i drugih mahinacija – kaže Đorđević.

Kako navodi, sledeća ustavna promena će biti brisanje Kosova i Metohije iz preambule Ustava Srbije.

– Zbog toga se režim Aleksandra Vučića mora sprečiti, a blokade su pokazale da je najbolji način na ulici, masovnom građanskom neposlušnošću – zaključuje Mlađan Đorđević.

Da li iz svoje glave ili sa rezervnog položaja, te oglasio se i jedan od visokih funkcionera SNS-a, poslanik Vladimir Đukanović koji je objavio na svom Instagram profilu fotografiju glasačkog listića za referendum 16. januara na kojem je zaokruženo „ne“ i napisao je da će on tako glasati, objavio je list Danas.

Kako navodi u objavi na Instagramu, uradiće to zato što smatra da je ponuđeno rešenje dugoročno loše za državu.

– I nisam protiv Vučića, niti sam protiv SNS, niti sam za ili protiv Rio Tinta, za odvajanje Kosova i slične besmislice. Protiv sam rešenja za pravosuđe koje nam se nudi – ističe Đukanović.

Da Vas podsetimo:  Fudbaleri Srbije se obrukali na SP, a FSS opušteno potrošio 7,7 miliona € za dve nedelje kuliranja u Kataru

I tako svako iz svog razloga i svako na svoj način, te izgleda da polako preovlađuje mišljenje da na referendumsko glasanje treba izaći i zaokružiti negativan odgovor.

https://www.ozonpress.net/

1 KOMENTAR

  1. Па ако је све више неодлучних и заговарају бојкот (???) можда окупациона власт и не одложи „референдум“ због раста броја заражених (шта год им то значило?) па, пар дана пре почне да нагло пада та бројка. А после ће опет да расте из неког другог разлога.
    Обзиром на нетачност Бирачког списка, увећаног за милион мртвих и непостојећи (а они су већ гласали ЗА) и разрађене и увежбане крађе гласања и гласова, не преостаје ми ништа друго него да заокружим НЕ.
    Макар да бих се разликовао од оних који су већ гласали ЗА.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime