Ko ponižava i vređa Srbiju?

0
878

tabakovic-jorgJorgovanka Tabaković: Ja sam ekspertkinja. Pogledajte me, k’o nova!

Nema dana kad se neko ne istresa nad Srbijom, baš kao što nema dana kad se oni koji su danas na vlasti ne hvale, kako Srbiju, kao ozbiljnu zemlju, svi poštuju, i kako svuda ima prijatelje!

Naravno i dabome, to jedno drugo isključuje, što ovima to nikako ne smeta.

Kad bi Srbija imala javno mnjenje, ono bi se ozbiljno pozabavilo ovim i ovakvim nedostojnostima onih koji vladaju, po nalogu Zapada, ali ona ga nema. Zato ima savršenu kontrolu nad medijima, i ništa što nije po volji vlasti, odn. Zapada, ne može da procuri ni kao vest, ni kao komentar. Štampani i elektronski mediji, svakog dana obilato služe premijeru i ministrima, koji kao da su se preplatili na prostore sa kojih nas bombarduju svakojakim nebulozama i obećanjima.

I dalje se govori o reformama, dok dinar iz dana u dan pada, što ne smeta Narodnoj banci da zakupljuje terene za rekreaciju svog osoblja, pošto im je prethodno obezbedila u Topčideru restoran u kom se jede kao u najboljim restoranima, uz bagatelne cene, kao u restoranu Narodne skupštine, uz niz garsonjera na Zlatiboru, u Soko Banji, Budvi i Igalu, kao odmarališta.

Kad je reč o Narodnoj banci, treba znati da je u međuratnoj Jugoslaviji, koja je bila nekoliko puta veća od današnje Srbije, u Narodnoj Banci bio jedan guverner i samo jedan viceguverner, a danas pored guvernerke, ima još pet viceguvernerki, koje imaju platu tri do četiri puta veću od ministara i šefa države, tj. 522.000 odnosno 432.000! Ako se još zna da je guvernerka zamenik šefa stranke (SNS), koja se bori za „bolji život” građana, onda se treba pitati ko koga i zašto obmanjuje?

Nema sumnje, to je već postala profesija državnih funkcionera.

Ali nisu one jedine sa tim astronomskim primanjima.

„Blic”, a zašto ne i „Politika!, objavio je ovih dana spisak od 85 zaposlenih u javnom sektoru, koji imaju primanja, i do 4.500 evra mesečno.

I niko na to ne reaguje, samo Vučić koji je, inače, tu skoro, izjavio „Sve nam ide bolje”!, priznaje da je bio iznenađen i besan kada je video da plate u javnom sektoru dostižu rečeni nivo. „I to često na radnim mestima za koje je malo ko čuo i čiji je značaj na funkcionisanje države, nejasan.” I tako iznenađen i besan obećao je „Što se republičkih organa tiče, svakako ću tražiti da se njihova primanja umanje dvostruko, trostruko, pa i četvorostruko….sem ako je reč o slučajevima najvišeg ekspertskog znanja!”

Da Vas podsetimo:  O lažnom parlamentarizmu i pravom antikomunizmu

Šta reći za ovo „iznenađenje”? Ono je koliko neverovatno, toliko i nemoguće, kad se zna da Vučić drži sve u svojim rukama!

U vladi postoji ministar finansija, koji je morao sve ovo znati, jer sve te plate idu preko njegovog resora, i ako on lično nije mogao da ih revidira, morao je obavestiti vladu, pa dakle i premijera o tom skandalu. Vučić ne pominje ministra finansija i ne optužuje ga zato što nije obavestio vladu, pa i njega, čak nalazi opravdanje kad je reč o izuzetnim ekspertima! Ko su ti geniji, i ima li u ovoj propaloj i nepostojećoj državi takvih mesta, gde se oni mogu iskazati?

„Blic” navodi čitav spisak, a u njemu čelnici su: „Direktor Direktorijuma za civilno vazduhoplovstvo (neto 489.979 dinara), Izvršni direktor fonda za Evropske poslove Vojvodine, (431.477), Direktor „Prvog partizana” (400.372). Zaštitnik građana (374.556), Redovni profesor Pravnog fakulteta (363.138), Sudija Ustavnog suda (360.000)….”

Odgovorni funkcioner u Ministarstvu finansija, kako se navodi u „Blicu”, potvrdio je da su podaci, koje je objavio ovaj list – tačni!

I nikom ništa.

Čak se nije javila sa svojim komentarom ni Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i SNS-a, koja se inače „svuda meša”!

Ipak, stigla je da kaže: „Nemamo probleme ni sa jednim susedom!” ili „Šešelj je prošlost”! i tu se, naravno, grdno ugruvala.

Da je Šešelj prošlost, ne bi se javio Evropski parlamenat, i to na inicijativu suseda (Hrvatske).

Međutim, Vučić je ocenio Rezoluciju Evropskog parlamenta, kao „uvredljivu za Srbiju, kao veoma razočaravajuću za njene građane. Neki su hteli da na ovaj način ponize Srbiju.”

Predsednik Republike, nije hteo da se zaštiti sa tim „neki”, već je izjavio – „Hrvatska je instrumentalizovala Evropski parlament!” Dakle, naš prvi sused. Šta na to kaže Zorana Mihajlović, ali šta se to nje lično tiče. Kao članica Trilaterale, može svašta da kaže, i ona to govori.

Da Vas podsetimo:  Odlučno protiv Zakona o istopolnim zajednicama

I sad nastaje ono glavno, što smo u naslovu istakli. Naime, Vučić dalje kaže: „Ne postoji čovek na kugli zemaljskoj koji bi mogao rukovodstvo Srbije da poveže sa g. Šešeljom. Ko je tražio da ga puste iz Haga, mi ili oni. Jeste li nas pitali nešto o tome?”

I to govori Vučić, koji je u okviru SRS organizovao nekoliko međunarodnih skupova u Centru „Sava”, koji su osudili nepravedno i nehumano držanje Šešelja u Hagu. I sad kad je došao na vlast, i on i Nikolić, koji su do 2008, bili glavni saradnici Šešelja u svemu što je on radio, dakle, kad su postali država Srbija, moglo se i moralo se očekivati, da će u tom svojstvu zvanično stati u zaštitu građanina Šešelja, i ne samo njega, jer su znali, što „cela zemljaska kugla” zna, da se taj Hag bez i jednog dokaza o srpskim zločinima, okomio na sve Srbe, da svi znaju da je osnovan sa ciljem potamanjenja što više Srba!

Jedino se ministar Vulin, koji je, uz to, više nego portparol Vučića, oglasio. „Oni koji su osnovali Hag (Amerika), oni su naredili Hagu da puste Šešelja, sa ciljem da izazove pad Vučićeve vlade”.

Ako se zna kako je Hrvatska ponašala prema svojim optuženim generalima u Hagu, odlučno štiteći svoje građane pred stranim sudom, zar nije bilo normalno da Srbija to i isto radi, za svoje državljane, pogotovu što je znala da su njeni državljani nevini i da im je krivica napakovana! Videli smo i vidimo da sve vlade u Srbiji, nisu ni jednog optuženog zaštitili, kao jedna priznata i poštovana država!

I dok je cela, dakle i zvanična Hrvatska sa oduševljenjem dočekala oslobođene generale, čak im je poslat državni avion da se vrate u zemlju, dotle Šešelj ne samo da nije dočekan od zvaničnih predstavnika države, već nije ni omogućen doček običnih Srba. Više je bilo policajaca, no prisutnih građana, i sve tako od aerodroma do Beograda, kao „obezbeđenje”.

Naravno, tu je i Dačić kao onaj koji je ima „svoje mišljenje” o Rezoluciji Evropskog parlamenta: „Osudite Šešelja, a ne Srbiju! Saglasan je da politika Šešelja treba da bude osuđena. Evropski parlament mora da pođe od činjenice da Srbija nije učestvovala u puštanju Šešelja. A cilj puštanja jeste izazivanje nemira u Srbiji”, koji nisu usledili.„ Srbija se promenila, ona nije ista kao kad je Šešelj otišao u Hag.”

Da Vas podsetimo:  Dragoslav Pakić: U nedostatku snežnih i drugih nepogoda

Drugim rečima, ova vlada je saglasna sa Šešeljevim tamnovanjem, što je grdna i nepregledna sramota njihova, a i dokaz da sve što rade da je sve to po nalogu Zapada i Amerike. Pa tako i ovo poniženje i ova uvreda od strane EU, kao i njihova reakcija, nisu ništa drugo već još jedna obmana. Jasno je kao dan, da su oni ti koji vređaju i ponižavaju Srbiju i Srbe, time što tvrde da oni nisu tražili puštanje Šešelja, da bi po njima on trebalo da ostane tamo, i da ga oni neće tražiti. Ali, sad kad je pušten, morali bi da se zamisle, šta je htela Amerika s tim puštanjem. Zato je, valjda, Vučić i otišao u Ameriku, da izrazi svoju poniznu vernost, i ko zna, možda da moli da vrate Šešelja u Hag, što traži i Bramerc, mada je ranije izjavljivao da neće ulagati žalbu na njegovo puštanje!

Dakle, sa Srbijom se sve može, već i zato, što su na vlasti oni koji su tu dovedeni da se nastavi ono što traje od 5 oktobra, onako kako Amerika hoće, u kom su pogledu i Hrvatska i Slovenija samostalne države, dok je Srbija pod kvislinškom upravom. To što se s vremena na vreme menjaju te tzv. vlade, to je ono što je Mila Alečković rekla u svom intervjuu: „Sistem je isti, nepromenjen. Samo su se ljudi menjali”.

I dokle tako?

Dotle dok narod ne postane opet narod, dok se ne ostvari onaj poznati poziv: „Srbi na okup!”

Knjaz Miloš, koji se, kao trgovac svinjama, razumao u njihov život, opominjao je Srbe, da se i svinje kad osete da im se približava neka opasnost, da se one onda skupe jedna uz drugu!

Doduše, ima i jedna Dučićeva misao: „Narod je rastrojen, na okupu je samo ološ!”

Intermagazin.rs

PODELI
Prethodni tekstDeca i ljudi…
Sledeći tekstBiti ili piti?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime