Kraj vanrednog stanja, ali ne i otkaza!

0
675
Foto: printscreen

Polovina zaposlenih u Srbiji se boji da će ostati bez posla u narednih šest meseci. Kao najveći izazov nakon vanrednog stanja radnici i poslodavci u Srbiji navode strah od produbljivanja ekonomske krize i borbu za egzistenciju, pokazala je anketa koju je sproveo portal Infostud. Polovina ispitanih kompanija očekuje da finansijski plan za ovu godinu bude ispod planiranog.

Istraživanje je bilo usmereno na radno sposobno stanovništvo i preduzeća, a upitnik Infostuda je popunilo skoro 2.300 ispitanika i 450 kompanija.

U istraživanju je učestvovao skoro podjednak broj zaposlenih i nezaposlenih lica, gde je 20% zaposlenih istaklo da je u njihovoj kompaniji tokom trajanja vanrednog stanja dolazilo do otpuštanja.

Dobra strana je da 80% ispitanih kompanija ipak nije otpuštalo zaposlene.

Da priča o otkazima ipak nije blizu završetka, govori podatak da se polovina zaposlenih barem malo plaši za gubitak svog radnog mesta u narednih šest meseci.

Takođe, pozitivan podatak je da u skoro 70 odsto kompanija plate zaposlenima nisu smanjene.

Čak 45 odsto ispitanika je imalo mogućnost, da radi od kuće, 18 procenata je radilo kombinovano, dok je 37 odsto radilo iz firme ili sa terena.

Više od polovine reklo je da bi voleli da nastave sa poslom od kuće, a mnogi ističu da taj način rada nije uticao na njihovu produktivnost, više od polovine kaže da je tokom vanrednog stanja pokušavalo da dođe do posla, ali bezuspešno.

Što se privrede tiče broj kompanija koje osećaju značajno negativan uticaj smanjio se sa 56 u prvoj nedelji aprila na 27% u poslednjem merenju krajem maja.

Sa druge strane samo 8% kompanija je izrazilo pozitivan uticaj na njihovo poslovanje.

Polovina kompanija očekuje da finansijski plan za ovu godinu bude ispod planiranog, a svega 5% vidi mogućnost da bude iznad očekivanja.

Da Vas podsetimo:  Trošak EU integracija Srbije

Istraživanje Infostuda pokazalo je da je skoro 40 odsto kompanija stopiralo zapošljavanje, dok će 35 odsto nastaviti sa sa tim u narednom periodu.

 Izvor: Nova ekonomija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime